Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik temperatury
Autor Wiadomość
nessuno 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 15-06-2006, 11:49   Czujnik temperatury

Witam.Opiszę pokrótce mój problem i liczę,że ktoś z Was forumowicze podpowie mi co nieco w tej materii.Otóż od pewnego czasu mam problem z odpaleniem auta rankiem,jak również po całodziennym postoju,czyli wtedy,gdy silnik zdąży porządnie ostygnąć.Gdy jest ciepły tego problemu nie ma.Mechanik w warsztacie zasugerował mi,że być może przyczyną może być uszkodzony czujnik temperatury a komputer,który otrzymuje z niego błędne dane traktuje silnik jako nagrzany.Na logikę wydawałoby się ok.bo prawdopodobnie nie włącza się automatyczne ssanie więc silnik jest zasilany stosunkowo ubogą mieszanką.Zaznaczam,że pompa paliwa,filtr są ok.Iskra również jest w porządku.Jakie są Wasze doświadczenia i spostrzeżenia w tym temacie?Pozdrawiam.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 15-06-2006, 12:01   

Ja kiedyś na próbe odpiołem czujnik temperatury silnika (ten w kolektorze) i silnik ledwo co odpalił i to po dłuższej chwili kręcenia więc może padł Ci ten czujnik.Po podpięciu czujnika autko zapaliło od "tyku".Czujnik mam oczywiście nowy.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-06-2006, 19:04   

nie bawiłem się nim, ale ten czujnik to pewno jakiś termistor (nie wiem tylko czy PTC czy NTC i jakiej wartości), więc może zmierz go sobie w momencie jak jest gorący (jego opór) , bo na gorącym Ci dobrze, piszesz, odpala, i w jego miejsce wstaw rezystor o takiej wartości czy może potencjometr z nastawioną taką wartością.
Sprawdź potem na zimnym jak zapala, a mając w miejsce czujnika potencjometr możesz pokręcić trochę by 'poudawać' czujnik z inną temp i zobaczyć czy to to...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu