|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
kostka diagnostyczna |
Autor |
Wiadomość |
canguru
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-06-2007, 19:54 kostka diagnostyczna
|
|
|
Jak w temacie.
Czy ktoś już z niej korzystał ? Jakie odczyty można uzyskać ?
Tempra 1.6 gaźnik 94r , kostka znajduje się niedaleko modułu zapłonu. |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 12-06-2007, 20:14
|
|
|
chyba jedno punkt?
jeśli gaźnik to ktoś sobie chyba przywiesił ta kostkę dla jaj...
wiem, ze można odczytać błędy i coś tam jeszcze... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-06-2007, 20:33
|
|
|
MiKuS, jeśli dobrze pamiętam to koło modułu zapłonu digiplex też jest kostka właśnie od tego modułu,ale po co ona tam jest o jakie korzyści przynosi to nie mam bladego pojęcia. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 12-06-2007, 20:42
|
|
|
Fakt, ja też mam taką kostkę ale nie mam bladego pojęcia, co za jej pomocą można sprawdzić. O ile dobrze pamiętam to wychodzą z niej tylko 2 przewody... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-06-2007, 21:38
|
|
|
przy digiplexie jest w gaźniczku też, z 2 latka temu gdzieś to wynalazłem w necie... ale w tym wypadku nei wiem czy/jakie dane może sam digiplex, jeśl iw ogóle przechować, jedynie podejrzewam, dane odnośnie zapłonu skoro tylko niem się 'interesuje', a jeśli odczytasz nawet aktualnie używaną mapę zapłonu (nie wiem, może jej numer) i znajdziesz gdzieś opis jaka to jest... to co Ci to da? prędzej sądziłbym, że kiedyś myśleli o możliwości serwisowego wysyłania do digiplexu jakichś danych by może wymusić inną mapę zapłonu/przeprogramować... ale po co to też... kto wie czy nie jest tylko do odczytu w vałym zakresie... więc gaźnikowce odpadają... a wtyczka 3 pinowa ale tylko 2 przewody wykorzystane... |
|
|
canguru
|
Wysłany: 13-06-2007, 17:30
|
|
|
no właśnie, czort wie do czego to. i co można tym odczytać. Pewnie będę zmuszony udać się do serwisu. Dam znać jak poszło. |
|
|
|
|
Radke
|
Wysłany: 13-06-2007, 21:24
|
|
|
canguru napisał/a: | no właśnie, czort wie do czego to. i co można tym odczytać. Pewnie będę zmuszony udać się do serwisu. Dam znać jak poszło. |
Chętnie się dowiem.
A jak nie to będzie trzeba zatrudnić miernik albo oscyloskop i samemu sprawdzić, co tam siedzi...
A propos, ma ktoś może schemat digiplexu?
Najlepiej szczegółowy, nie blokowy. |
* Fiat Uno 1.4 VAN
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-06-2007, 22:05
|
|
|
też się chętnie doweim... kurczę, było kiedyś, ale to naprawdę dawno temu gdzieś na necie jakieś info, chyba na zagranicznym forum jakimś.... ech... szkoda, że nie zapisałem... nie było może szczegółowe, ale przynajmniej jak sygnał jest przesyłany (jeśłi dwustronna komunikacja a na 2 żyach to albo naprzemiennie po prostu szeregowo jakoś albo sygnały różnicowe jak np w karcie sieciowej w co bardzo bardzo wątpię bo to za dużo kombinacji a nie ma po co);
jednakże nadal 'gdybam' że jest to tylko 'serwisowe', pewno jeśi coś, cokolwiek to tylko do odczytu i nic istotnego poza programowaniem ewentualnym modułu... to tylko zapłon... a że by się go dało na siłę grzebiąc może przestawić i np ciut przyspieszyć... hmmm po co to właściwie komu? jeśli to w ogóle wykonalne? |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-06-2007, 08:32
|
|
|
Unk szukaj szukaj
Radke, chodzi Ci o schemat układu czy połączeń z digiplexem?
Ja nigdy się nie zastanawiałem nad tym, chociaż w gaźnikach jest tyle elektroniki co w ruskim czołgu
Jedynie co by szło odczytać, to dane z CPW, jaka mapa zapłonu i coś związane z podciśnieniem. Od tyle. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Radke
|
Wysłany: 14-06-2007, 09:12
|
|
|
miszko napisał/a: | Radke, chodzi Ci o schemat układu czy połączeń z digiplexem?
|
Chodzi mi o schemat połączeń wewnątrz Digiplexa.
Połączenia Digiplexa z instalacją samochodu mam... |
* Fiat Uno 1.4 VAN
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|