|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pomiar sondy lambda |
Autor |
Wiadomość |
Wild
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-01-2006, 21:51 Pomiar sondy lambda
|
|
|
Witam,
mam pytanie, w jaki sposób wykonać prawidłowo pomiar rezystancji sondy lambdy? Mierzyłem rezystancję pomiędzy kabelkiem który idzie do sterownika a masą i wyszło mi że rezystancja jest nieskończona. Pomimo tego pomiar napięcia wskazuje jakby sonda pracowała prawidłowo (napięcie na niej waha się pomiędzy 0,1 V - 0,9 V). Analiza spalin jest nieprawidłowa, za wysokie CO i HC a autko pali mi ok. 14-15l / 100km. Dotychczas palił ok 8l / 100km. Jest to fiat Tipo 1.4ie. Będę wdzięczny za pomoc, gdyż cena paliw jest za wyskoka jak na taki apetyt...
PS. Kable i świece wymieniałem rok temu, termostat też, silnik krokowy nie wydaje się być uszkodzony, podłaczenie do komputera nie pokazuje błędów...
A może znacie jeszcze inny powód takiego wysokiego spalnia? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 05-01-2006, 12:49
|
|
|
Ile masz kabli do sondy? Jesli dobrze mierzyles opor (zakladam ze tak) to nie powinno pokazywac ∞. Wiec wskazuje na to ze sonda jest do wymiany. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Wild
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-01-2006, 15:49
|
|
|
miszko napisał/a: | Ile masz kabli do sondy?
|
Wygląda jakby jeden (czarny), który kończy się gniazdkiem gdzie wpięty jest kolejny kabelek (tym razem zielony ) idący już do komputerka .
Cytat: |
Jesli dobrze mierzyles opor (zakladam ze tak) to nie powinno pokazywac ∞. Wiec wskazuje na to ze sonda jest do wymiany. |
Czyli pomiędzy masą komputra i wejściem sygnału z sondy powinno pojawić się coś innego niż nieskończoność ?
Jeśli tak, to czy jest możliwe że pomimo uszkodzonej sondy wskazania napięcia na sondzie będą prawidłowe ? |
|
|
|
|
sloneczna
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 370 Skąd: ostrzeszów wlkp
Województwo: Wielkopolskie
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|