|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pytanie dotyczące sondy lambda. |
Autor |
Wiadomość |
saigon
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-05-2008, 02:53 Pytanie dotyczące sondy lambda.
|
|
|
Witam, koledzy mam sprawę: Mój Tipek dużo chla i benzynki i Gaziu. Już regulowałem wszystko i wszędzie. Mam motor 1,6i 159 C1 000. Ostatnio jakiś fachowiec spytał czy kiedyś wymieniałem sondę lambda, i zasugerował że to wina sondy...No dobra, ale przejrzałem Allegro i jestem już głupi, tyle różnych, że bania boli. Czy ważne jest że oryginał czy Bosch, czy można kupić zamiennik, czy nie warto sobie kiszki zawracać i kupić oryginał? Jakie ma znaczenie ten fakt, bo ceny od 65 zł do 350!! Proszę o garść informacji, co ta sonda robi i na co mam zwrócić uwagę. Może te taniochy są do kitu i zaraz trzeba je wymieniać, lub może to tylko "zaślepki" dziury na prawdziwą sondę... Czy to możliwe że po wymianie sondy spalanie może spaść z około 18l/100km. do deklarowanego przez producenta poziomu ok. 10l/100km? |
_________________ Gdyby Tipo było takie gówniane jak SMART, to ludzie nie zostawiliby suchej nitki na nim... |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-05-2008, 21:11
|
|
|
często właśnie sonda odpowiedzialna jest za takie potworne przepały, zamiast oryginału możesz kupić sondę uniwersalną ale wtedy inaczej się ją podpina (ma chyba 1 przewód więcej) było to opisywane na forum ale nie wiem gdzie |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
maciekt8
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Wrz 2005 Posty: 165 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 04-06-2008, 11:52
|
|
|
Można też zakupić sonde z wyprowadzeniami typowymi do naszych autek i bez przeróbek bedzie pasować. Spalanie będzie duże około 15l na 100. Jeżeli reszta osprzętu jest sprawna i jest takie spalanie wysokie to pierwszy główny podejrzany to właśnie sonda. |
_________________ F/I/A/T Tempra 1.6ie 159A3.048 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-06-2008, 12:30
|
|
|
W Uno wymieniałem. Kupiłem Boshowską sodnę, dorobiłem tylko końcówki (bo tamta miała inne wyprowadzenia) i śmiga ok.
Co do sondy http://pl.wikipedia.org/wiki/Sonda_lambda |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
saigon
|
Wysłany: 05-06-2008, 00:59
|
|
|
Czyli pozostaje mi zakupić nową, tylko właśnie nie wiem którą, żeby się nie okazało że kupiłem klozet. Bo nie chodzi o oszczędności kilku złotych w zakupie, tylko o efekt końcowy. Za robotę zapłacić trzeba, bądź się napieprzyć osobiście, a podobno sonda jest obliczona na około 100 tysi. Jak ma obniżyć spalanie, to lepiej niech to zrobi efektywnie, bo 1 l/100km. to wydatek 2.20 zł. pomnożony przez 1000 daje 2200 zł. a więc chyba lepiej nie żałować tych marnych pary groszy na oryginał... Zwłaszcza że przepał u mnie jest rzędu ok. 8-10 l/100km. A to już jest suma... Koledzy poradźcie którą kupić!! |
_________________ Gdyby Tipo było takie gówniane jak SMART, to ludzie nie zostawiliby suchej nitki na nim... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 05-06-2008, 08:20
|
|
|
Zobacz ilu przewodową masz w aucie i taką weź.
Ja wziąłem Bosha, 4 przewodową do Uno i kupowałem w sklepie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
saigon
|
Wysłany: 05-06-2008, 22:25
|
|
|
Zobaczę ale już nie dzisiaj, zmordowanym nieziemsko, a jeszcze pod tego rupiecia jak wlezę to w kanale mnie znajdą rano... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|