Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[SPI] Wskaźnik paliwa DGT
Autor Wiadomość
gru 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 02-09-2011, 23:59   [SPI] Wskaźnik paliwa DGT

Cześć.

Zatankowałem 10L (przy stanie 0 kresek). Wskoczyły 4 kreski - zrobiłem 60km, mam 2 kreski - zapaliła mi się pomarańczowa lampka. Na nierównościach spada do 1,5 kreski i zaczyna migać.

Luczu mówił, że rezerwa zapala się przy 7L na stałe...

Czytałem też, że w każdym Tipo jest z tym różnie...moje pytanie jest może banalne, lecz niestety w szukajce nie znalazłem odpowiedzi:

Jakie są prawidłowe stany rezerwy wraz ze wskazaniami lampki, która zapala się na stałe, a migającą lampką?

Czy migająca lampka oznacza, że niezwłocznie trzeba zatankować przy stanie 0? Czy jeszcze jest tam jakieś paliwo...?

lynx 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-09-2011, 10:40   

Rezerwe w swoim aucie sam musisz ocenić :lalala: . Masz plastikowy bak, do tyego stare opaski baku które już się pewnie trochę naciągnęły (chyba że wymieniałeś - wtedy to też zmienia stan rezerwy). No i jeszcze stan wskaźnika paliwa też ma wpływ. U mnie rezerwa najpierw miga, a potem zaczyna palić się cały czas przy ok 1,5 kreski. Miganie czasem pojawia się przy prawie połowie baku, potem przestaje migać i potem znowu zaczyna :D
     Moneta

maxi 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 03-09-2011, 12:05   

gru, pytanie jest czysto retoryczne ; ) Poziom paliwa zależy od wielu czynników, jak wspomniał lynx. Praktycznie każdy użytkownik ma swoje sprawdzone sposoby na rezerwę ; D U mnie czasem się zapali, a następnie zgaśnie. Jeśli chodzi o autka na wtrysku, to warto kontrolować ilość paliwa w baku, by mieć chociaż jedną kreskę zawsze na stanie ( DGT ) bo w przeciwnym wypadku łatwo zatrzeć pompę paliwa o czym wiele razy się przekonałem.

FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP

RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )

Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 03-09-2011, 12:17   

gru, rezerwa powinna się zapalać, jak w baku zostaje około 6-7litrów. Niestety, konstrukcja pływaka i jego wiek często wiąże się z błędnymi wskazaniami. Chodzi o to, że w czujniku masz taką płytkę ze ścieżkami, po której ślizgają się dwie blaszki. Po pewnym czasie te ścieżki się wycierają i już nie dojdziesz ile tam masz faktycznie i kiedy tak naprawdę powinna zapalać się rezerwa. Ponoć porządne przeczyszczenie pływaka pomaga w pewien sposób, ale przy tej naprawie łatwo rozstroić albo uszkodzić pływak. Jak napisałeś, że na nierównościach szczególnie zaczynają dziać się cuda ze wskazaniem, to świadczy w 100% o takim uszkodzeniu co opisałem.
W tym momencie tak naprawdę masz dwa rozwiązania, wymienić pływak, albo się do tego przyzwyczaić.
Ps.: prosiliśmy cię o coś w związku z GG, prawda?

Odpowiedz do tematu