|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tempra zamula |
Autor |
Wiadomość |
pacopablo
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-12-2008, 15:34 Tempra zamula
|
|
|
Mam taki problem z moją temprą 1.6 i.e otóż gdy silnik troche się nagrzeje samochód ciężko się zbiera po wciśnięciu gazu tak jakby się dławił a przy tym często świeci mi się kontrolka od wtrysku ale gdy na dworze jest temperatura znacznie poniżej zera nie ma tego problemu samochód idzie jak burza zarówno na benzynie jak i na gazie co może być przyczyną? |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-12-2008, 15:38
|
|
|
Na gazie czy na benzynie?
Masz odłączone ciepłe powietrze znad kolektora? |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
pacopablo
|
Wysłany: 30-12-2008, 18:11
|
|
|
głównie dzieje się to na gazie choć na benzynie też się zdarza a czy mam odłączone ciepłe powietrze z nad kolektora to nie wiem |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 30-12-2008, 21:04
|
|
|
pacopablo napisał/a: | a czy mam odłączone ciepłe powietrze z nad kolektora to nie wiem | no to sprawdz! |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
pacopablo
|
Wysłany: 31-12-2008, 11:41
|
|
|
mam wersje silnika 835C1.000 czy może chodzi o tą "papierową"rurę która z jednej strony jest podpieta pod taką czarną małą puszkę połączoną z filtrem powietrza do której z drugiej strony jest podpięta gruba rura skierowana w stronę chłodnicy która ciągnie powietrze bo jeżeli to ta "papierowa rura to u mnie jest ona taka długa jak obudowa czyli jej koniec jest równo z obudową nigdzie nie jest podłączona do kolektora czy całkiem ją odpiąć choć jej koniec i tak nie jest nigdzie podłaczony? |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 31-12-2008, 15:06
|
|
|
Chodzi o tą krótką rurkę, która idzie z tyłu obudowy filtra(stojąc przodem do auta) w okolice wydechu (ta węższa, krótsza rura na zdjęciu - zapożyczonym z forum )
http://www.fotosik.pl/pok...1aa85d3a53.html |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
pacopablo
|
Wysłany: 31-12-2008, 15:25
|
|
|
czyli chodzi o tą "papierową"rurę wychodzącą z tyłu obudowy u mnie inaczej to wygląda powietrze doprowadzane do filtra jest taką grubą rurą podobną do rury odkurzacza a z drugiej strony idzie taka "papierowa" rura w strone wydechu i u mnie ta rura kończy się tak jak ta obudowa od strony kolektora nie jest zagieta w dół jak na tym zdjęciu to w takim razie co z tą rurą?
** Dodano: 31-12-2008, 19:23 **
u mnie ta rura jest ucięta na równo z wyjściem z obudowy także nie jest skierowana dalej w dół w stronę kolektora czyli ciepłe powietrze z nad kolektora mam odłączone więc gdzie szukać przyczyny?
** Dodano: 02-01-2009, 13:48 **
dodam jeszcze że oprócz takiego typowego zamulenia to dzieje się jeszcze coś takiego(co jest najbardziej denerwujące)że przy próbie nagłego przyspieszenia lub przy gwałtownym ruszaniu jest tylko "beeeee"(coś takiego jak by go przytkało)trzeba wtedy puścić noge z gazu i wcisnąć pedał delikatnie wtedy się zbiera i wszystkie te objawy występują po rozgrzaniu się silnika napisze jeszcze że filtr powietrza świece i przewody były wymieniane |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|