Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiedza kosztuje
Autor Wiadomość
madzia. 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 08-08-2005, 09:04   Wiedza kosztuje

W ubiegły urlopowy przedłużony weekend byłam w górach u naszych południowych sąsiadów a potem u nas w Kudowie. Tipek sprawował się nienagannie wręcz. Żadne góry nie były mu straszne :D
Ale do czasu.....
Oława, przejazd kolejowy, redukcja biegu i .....Tipek umiera. Nie chce zapalić ani na gazie, ani na benzynie. Nic. Bardzo miły pan zatrzymuje się i holuje nas trochę. Auto zapala, ale każda próba zatrzymania się powoduje momentalne zgaśnięcie auta. Fajnie. Pan nas ciągnie aż zrywa linkę. Jeszcze fajniej.
Na szczęście niedaleko podobno jest mechanik. Owszem jest. Awaryjny, czynny 24 h/dobę. Jak typowa blondynka proszę pana mechanika o pomoc robiąc z siebie sierotkę marysię, „bo wie pan...auto mi nie działa ;( " Bardzo miły pan mechanik jedzie ze mną do auta. Zagląda pod maskę, coś tam przykręca, dokręca i wreszcie prosi o chusteczki albo kawałek szmatki. Zdejmuje pewną część, wyciera ją od środka i każe zapalić auto. Tipek zaskakuje za pierwszym razem. Bajer :lol:
Za wiedzę, że podczas deszczu jak auto staje i jechać nie chce należy odkręcić kopułkę i wytrzeć ją do czysta zapłaciłam 50 zł. Wiedza kosztuje :lol:
Interesuje mnie jedno: co zrobić, aby więcej mnie takie niespodzianki nie spotykały? Czy da się zabezpieczyć jakoś tę kopułkę, co by woda się tam nie dostawała? Bo mechanik twierdzi, że nie. To co? Co deszcz będę stała na poboczu i latała ze szmatą?

Nie śmiać się [-X

Jagi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 08-08-2005, 10:40   

Jeździj wolniej po kałużach ... mi nie chce zapalić ale jak przejade szybko po bardzo głębokiej kałuży ... a ten mechanik to troche przegiął :)

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-08-2005, 13:44   Re: Wiedza kosztuje

Madzia - mozna zrobic dwie rzeczy: kupic spray do osuszania urzadzen elektrycznych w samochodzie i spryskac tym kopulke, kable itd. Mozna tez osadzic kopulke na silikonie. Niemniej jednak takie historie nie powinny sie zdarzac... W ktorym miejscu masz kopulke? Patrzac od przodu auta, na dole po lewej stronie silnika na wysokosci rozrzadu?
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

madzia. 

Wysłany: 08-08-2005, 13:50   

Dokładnie po lewej stronie, na dole...... i juz umiem ją sobie zdjąć i osuszyć :lol:

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 08-08-2005, 14:42   

madzia napisał/a:
Dokładnie po lewej stronie, na dole...... i juz umiem ją sobie zdjąć i osuszyć :lol:

A to dobrze, przy dziesiecioletnim aucie trzeba nieraz radzic sobie samemu :lol: Mamy wiec identyczne Tipki. :) Dziwne, ze pod kopulke dostaje sie woda, u mnie tego nie ma nawet w najwieksza ulewe... A czy miedzy obudowa aparatu, a kopulka jest pierscien uszczelniajacy? :-k
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 08-08-2005, 19:07   

U mnie w największe ulewy i przejazdy przez największe kałuże z kosmiczną prędkościa też nic się nie dzieje jak u Marcina więc jak wam sie wlewa to coś macie nie tak.

MADZIU !!!! Byłaś w Kudowie ???????
orzesz ty orzeszku
mogłas zajechać
żonka nad morzem...
...mniam

...już nic więcej nie pisze....[-X
     Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 08-08-2005, 20:07   

jabko napisał/a:

orzesz ty orzeszku
mogłas zajechać
żonka nad morzem...

:lol: :lol: :lol: :lol:
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-08-2005, 20:28   

I wszystko jasne :D

madzia. 

Wysłany: 08-08-2005, 20:30   

Cytat:
orzesz ty orzeszku
mogłas zajechać

gdybym tylko wiedziała....cóż za pech :D

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 08-08-2005, 21:24   

...pech albi szczęście...
któż to wie
... femme fatal...
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-08-2005, 12:06   

ja czasem też wlatywałem w duże kałuże i nigdy nic nie było, ale zazwyczaj staram się uważać na takie i zwalniać, by nie zalać sobie nic pod maską bo autko może stanąć...
rada w sumie byłaby taka, by (jak to się w nowych autkach robi) pomonotować jakieś osłony choćby z cienkiej blachy pod silnikim itp, z dołu...
nowe auta mają osłony, czasem z siatek a czasem z blachy 'bezdziurowej' by różne zwierzątka nie właziły spod auta pod maskę i nie gryzły przewodów, w starszych autkach często takich osłon brak (bo się gdzieś straciły po drodze itp)... warto jakieś takie sobie dorobić, nie dość, że zwierzątka nie wejdą to się woda tak nie dostanie, nawet jak gdzieś chlapnie to lekko... sam mam zamiar kiedyś wreszcie sobie osłony dołu zrobić , bo jest o ile pamiętam gdzie zaczepić, takie odczepialne ofkozzzz czy na śrubkach, by w razie napraw je zdjąć, ale na cały dół by woda nie chlapała... silnik itp będzie czystszy awsze też... alternator bardzo lubiący się od syfu i wilgoci w temprach psuć też zapewne dłużej będie żył i inne...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu