|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zardzewiałe świece |
Autor |
Wiadomość |
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-08-2007, 13:07 Zardzewiałe świece
|
|
|
Mam maleńki problem. W związku ze zwiększanym spalaniem odkręciłem świece. Ta metalowa część jest cała pordzewiała. Gadałem z ojcem który upiera się że świece są nowe, a nawet jeśli nie są nowe to pordzewiałe też dobrze palą. I teraz pytanie. Czy rdza na świecach może mieć wpływ na ich działanie, albo na spalanie? I czy rzeczywiście pordzewiałe świece mogą dobrze palić?
|
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-08-2007, 13:17
|
|
|
Co masz na myśli poprzez "metalową część" ?? Bo jeśli gwint to on raczej nie ma wpływu na działanie świec. A jeśli elektrodę, tam gdzie przeskakuje iskra, to jak najbardziej. |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 18-08-2007, 21:01
|
|
|
tylko jakim cudem rdza na elektrodzie |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-08-2007, 21:33
|
|
|
W silniku olej, a rdza od wody, albo kwasów...masz silnik na wodę? Może świece zleżałe gdzieś w wilgoci, a potem zamontowane i stąd elektroda zardzewiała? Rdza na nic nie działa korzystnie, a już na pewno nie na taki element jak elektroda. Przeczyść je szczotą drucianą i papierem ściernym, ale delikatnie No, ale jak to nie elektroda zardzewiałą tylko gwint, to nic nie ma do spalania. Jedynie przy wkręcaniu i wykręcaniu rdza może nalecieć Ci do silnika. |
|
|
topdrive
|
Wysłany: 19-08-2007, 09:45
|
|
|
Pytanie z innej beczki.. Iskra przeskakuję między elektrodami (inny ładunek elektryczny).. Jedna idzie od cewki, a druga to masa (tak mi się wydaje), przez gwint... Więc jeśli to gwint zardzewiał, to efekt taki sam, jakby zardzewiało miejsce założenia kabla WN . Przynajmniej tak mi sie wydaje
Aż chyba poszukam jakiejś świecy i zobaczę czy jest zwarcie między którąś elektrodą, a masą na gwincie (jak tylko znajdę jakąś świecę)... |
_________________ był Ford Fiesta Mk1 1.0 `80
był Fiat Tipo 1.4ie DGT `89
był Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Żaba"
był Honda SFX 50 Sport
jest Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD `99
jest Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Jajecznica" |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 19-08-2007, 14:27
|
|
|
Napewno rdza ogranicza przepływ prądu, i daje słabszą iskrę czyli gorsze spalanie w cylindrach |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
topdrive
|
Wysłany: 19-08-2007, 17:03
|
|
|
No właśnie, więc nie ważne gdzie się pojawiła, iskra słabnie i kropka.. Więc jak świece zardzewiały, to wymienić i tyle... Czyszczenie nie wiele da, bo za chwilę znowu się utleni i nic to nie da tak naprawdę... Ale można tylko na próbę je dobrze wyczyścić z korozji i zobaczyć co będzie się działo Silnik powinien zacząć troszkę ciszej i ładniej pracować po tym zabiegu, jeśli ta rdza naprawdę przeszkadza |
_________________ był Ford Fiesta Mk1 1.0 `80
był Fiat Tipo 1.4ie DGT `89
był Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Żaba"
był Honda SFX 50 Sport
jest Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD `99
jest Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Jajecznica" |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 19-08-2007, 17:53
|
|
|
jeszcze dodam, ze do naszych autek świece nie są takie drogie, ja mam i polecam Bosch'a Ytrium 9zł/szt to chyba nie majątek |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|