|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zasilanie pompy paliwowej |
Autor |
Wiadomość |
doolek
|
Wysłany: 16-04-2005, 18:49 Zasilanie pompy paliwowej
|
|
|
Panowie powiedzcie mi jak jest zaisalana pompa paliwa. Czy ona jest również podłączona do bezpiecznkiów- sprawdzalem i wydaje mi sie ze nie. Pytam bo mam z nia problem. Ostanio auto nie chciało odpalić wiec doszedlem do tego ze to wina pompy, wyciągnełem ją lecz nie mogłem nic z nia zrobić ponieważ w Temprach jest ona kompletenie obudowana jakims plastikiem (w innyc h autach mozna bylo zdjac metalową obudowę). Włożyłem ją spowrotem auto chodzi ale co jakis czas albo nie chce odpalic 0 dopiero po kilku probach, albo gasnie w trakcie jazdy. Wydaje mi sie że zawsze po przekreceniu stacyjki pompaz zaczyna pompowac paliwo lecz co czasami zdaza sie ze tego nie robi i doszedlem do wniosku ze to moze byc wina elektryki. Z tego co słyszalem to pompa jest odcinana jezeli jest zbyt malo paliwa w baku a to dlatego by sie nie zatarła pracując na sucho może tu jest przyczyna tzn. bład czujników lub komputera??
MOD
Przeczytaj to co napisałeś zanim opublikujesz |
|
|
|
|
BODEK
|
Wysłany: 16-04-2005, 20:25
|
|
|
Jak już wyciągnąłeś pompę to trzeba było się jej dobrze przyjrzeć ,wtedy znalazł byś w tej obudowie schowane śruby-zdaje się ,że trzy.Miałem podobne objawy.Rozbierz to i wyczyść sitko,które znajduje się pod wlotem paliwa do pompy-jestem prawie pewien,że jest zawalone syfem,wtedy pompa nie ma sily ciągnąć paliwa.Samą pompę też dobrze jest przesmarować.Jak już ją wyciągniesz z obudowy to wlej do jakiegoś naczynia benzynę lakową,benzynę z mixolem lub ropę,podłącz jakieś przewody paliwowe,zasilanie z akumulatora albo prostownika.Niech pompa popracuje sobie w obiegu zamkniętym-zobaczysz jaki syf z niej wyleci na początku.I pamiętaj o wyczyszczeniu tego sitka w obudowie pompy-jest bardzo drobno "utkane" i po jakimś czasie zatyka się,głównie jak jeździ się często na rezerwie.Nie wiem czy to będzie główna przyczyna twojej usterki,ale jak zrobisz to co napisałem to napewno wyjdzie tylko na dobre.Pozdrawiam. |
_________________ ....i nikomu nie wolno się z tego śmiać. |
|
|
|
|
sloneczna
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 370 Skąd: ostrzeszów wlkp
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 16-04-2005, 20:37
|
|
|
http://forum.tempra.org/viewtopic.php?t=834
Tam jest to sitko pokazane.I troszkę na ten temat.
Pompa jest sterowana przekażnikiem na podszybiu zabezpieczona bezpiecznikem .
Możliwe ,że ten przekażnik nie za dobrze pracuje. |
|
|
|
|
slawek
|
Wysłany: 16-04-2005, 20:38
|
|
|
A GDZIE ONA SIEDZI,GZIE JA ZLOKALIZOWAC?
[ Dodano: Sob 16 Kwi, 2005 20:38 ]
TO ZNACZY POMPA PALIWOWA. |
_________________ TEMPRA 1.6 m p i 1994rok SW |
|
|
|
|
sloneczna
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 370 Skąd: ostrzeszów wlkp
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 16-04-2005, 20:42
|
|
|
Czy sprawdziłeś w momęcie awari jest napięcie 12v na złączce dekla pompy (kostka )
a dopiero wtedy bierz się za pompe. |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-04-2005, 20:43
|
|
|
Albo standartowo niełączą kable (wtyczka przy pompie).
Bezpiecznik i przekaźnik jest przy podszybiu w komorze silnika. |
|
|
|
|
slawek
|
Wysłany: 16-04-2005, 21:01
|
|
|
A GDZIE TA POMPA SIEDZI?IGDZIE FILTR PALIWA JEST?BO NIGDZIE NIE WIDAC. |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-04-2005, 21:19
|
|
|
Filtr paliwa jest po prawej stronie z tyłu na wysokości prawych tylnich drzwi ukryty pod plastikiem. |
|
|
|
|
rhoody
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 191 Skąd: Kożuchów
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 16-04-2005, 21:40
|
|
|
dobrać się do niego można tylko od spodu!!! |
_________________ Była Tempra, jest Megane Coupe... |
|
|
|
|
BODEK
|
Wysłany: 16-04-2005, 21:52
|
|
|
Pompa jest w baku-musisz podnieść podłogę w bagażniku,albo jeśli masz składaną tylną kanapę to łatwo jest się dostać do niej właśnie po złożeniu jej. |
_________________ ....i nikomu nie wolno się z tego śmiać. |
|
|
|
|
slawek
|
Wysłany: 17-04-2005, 10:35
|
|
|
w prawym blizej rogu od siedzienia jest czarny plastyk przykrecony , to pompa tam paliwa? |
|
|
|
|
rhoody
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 191 Skąd: Kożuchów
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 17-04-2005, 10:47
|
|
|
nie nie nie!!! pompa znajduje się w zbiorniku, tzn. jest w nim zanurzona... po zdjęciu tego plastika zobaczysz bak a na nim górną część "kompletu" pompy (przewody paliwowe, zasilanie itd) - zaznaczam, że wyciągnięcie pompy nie należy do najłatwietszych... |
_________________ Była Tempra, jest Megane Coupe... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|