Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nagle zapalila sie kontrolka ładowania... ???
Autor Wiadomość
adams 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-03-2007, 11:23   Nagle zapalila sie kontrolka ładowania... ???

Wczoraj wracalem od gazownika i cisnalem auto na 3 ile pojdzie. Jak mialem 110 km/h to zapalila mi sie kontrolka ladowania :roll: No to ja noge z gazu a ona nadal swieci po ok 20 sekundach zgasla i juz sie nie zapalala. Co to moze byc? Ladowanie jest. Jak rano odpalam to kontrolka gasnie w momencie uruchamiania....

popekpl666 

Wysłany: 07-03-2007, 10:38   

Poprostu mógł ci się ślizgać pasek przy wysokich obrotach.
Sugeruje zmiane paska lub kontrole paska (czy nie jest zużyty).

adams 

Wysłany: 07-03-2007, 10:40   

Taaaaaaaa, ze ja na to nie wpadlem :D na 100% to jest to. Paska jeszcze nie zmienialem ale w pazdzierniku byl naciagany... Trzeba sprawdzic. Dzieki.

popekpl666 

Wysłany: 07-03-2007, 10:46   

spoko, a ja chyba widziałem twoje autko na warszawskich ulicach :D

adams 

Wysłany: 02-06-2007, 21:42   

Juz rece mi opadaja. Dopiero co wydalem gore pieniedzy na regeneracje alternatora, potem zaczelo sie slizgac sprzeglo(naszczescie regulacja pomogla) No to jak auto na chodzie to jade zobaczyc jak jezdzi. Zrobilem runde po okolicy i chodzi zajeeeee..... :D Normalnie cacy. Dojechalem pod dom, zgasilem silnik. Po paru minutach odpalam a kontrolka ladowania nie gasnie :sciana: CO JEST K$#@$@!! Polecialem do domu po miernik i z pieknych 14,1 V zrobilo sie 11,8 !!!! POMOCY!!! Aha mam nowa rolke napinajaca i pasek.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-06-2007, 21:51   

być może jak pożyłowałeś to właśnie trafiłeś na koniec szczotek alternatora... trza je wymienić na nowe...

a jeśli szczotki wymieniałeś to mógł Ci paść regulator napięcia...

bolesne ale proste, zazwyczaj te 2 rzeczy zamiennie...

** Dodano: 02-06-2007, 22:52 **
ewentualnie stojan, uzwojenie, jak dostanie przebicia :)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

adams 

Wysłany: 02-06-2007, 21:55   

Sory ale wydalem 250 zl na regeneracje alternatora. Wyglada jak nowy,czysciutki, watpie zeby koles nie wymienil tych rzeczy podczas owej regeneracji :roll: Chociaz Polak potrafi. Sprawdzalem przewody przy alternatorze i jest ok, pasek w/g mnie tez jest dobrze naciagniety. Czy cos moglo sie zwalic od zawysokich obrotow np 5500obr??

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-06-2007, 22:01   

ja jak ostro przegazuje swojego tipolota mam taki motyw że wolne obroty spadają od 500-600... coś mam spieprzone w instalacji elektrycznej. reset kompa i wszystko ok. do czasu...

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 03-06-2007, 21:49   

Skoro alternator świerzo robiony to pomykaj z nim na reklamacje, wkońcu skoro przeszedł kapitalke z prawdziwego zdarzenia to powinien działać cacy niezaleznie od obrotów.

JCB 3CX Contraktor

adams 

Wysłany: 04-06-2007, 07:37   

Dobra, reklamacja przyjeta i przeprosiny dla mnie tez. Okazalo sie ze w jednym miejscu byl zle nawiniety zwoj i dotykal obudowy. Wszystko zostalo poprawione i jest cacy. Bardzo mnie przepraszal i powiedzial ze teraz bedzie na 100% sprawny na lata :D Przegonilem wczoraj autko na trasie Wilga-Warszawa i naprawde jest ok a obroty wchodzily na jakies 5500 wiec lekko nie bylo :D

Odpowiedz do tematu