|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Regulator napięcia? |
Autor |
Wiadomość |
embejo
Wiek: 39 Dołączył: 22 Gru 2007 Posty: 25 Skąd: Zielonka k.Warszawy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-06-2013, 17:07 Regulator napięcia?
|
|
|
Witajcie.
Od pewnego czasu mam ze swoją temprą następujący problem.
Zauważyłem problem - przygasanie kontrolek, dmuchawy, etc, więc podciągnąłem kable od aku i jak jadę podłączam miernik.
Jak auto zapalam jest 14 v potem stopniowo w ciągu kilku minut wzrasta dzisiaj aż do 15,7 v( włączone światłą mijania), po czym stopniowo spada aż do 13,9-14 v i tutaj jakby się stabilizuje, tzn raz pokazuje 13,85 raz 14,02, raz 13, 9 etc.
Wcześniej było tak, ze momentami przez kilka sekund ładowania w ogóle nie było, mimo zwiększania obrotów silnika, po czym ładowanie normalnie wracało.
Czego może być to wina? Regulator napięcia?
Aha, kiedy włączam poszczególne odbiorniki prądu napięcie spada, np. mam wł. swiatła jest 14,6 wyłączam jest 15v, rozumiecie o co mi chodzi.
Co poradzicie? |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 14-06-2013, 18:14
|
|
|
embejo napisał/a: | Regulator napięcia? |
tak sam sobie odpowiedziałeś, a przy okazji sprawdź połączenia masowe
** Dodano: 14-06-2013, 19:14 **
aha i działaj szybko bo jeśli już nie to szybko usmażysz akumulator |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
maxi
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 25 Wrz 2010 Posty: 619 Skąd: Wałbrzych
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 15-06-2013, 01:24
|
|
|
embejo, sprawdź również czy klemy nie rozpoczęły się już utleniać, jeżeli tak to na 95. % regulator napięcia do wymiany. Mostek poniekąd też może kwalifikować do wymiana. Obstawiam,iż problemy tkwi w wyżej wymienionych podzespołach alternatora. |
_________________ Currently in the garage:
FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP
RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )
Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|