Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Umarł rozrusznik ......
Autor Wiadomość
GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 06-06-2007, 06:45   Umarł rozrusznik ......

Jakiś czas temu pisałem o pojawiającym się czasem problemie z alternatorem, zaczynał wyć i wtedy na wolnych obrotach zaczynała delikatnie świecić kontrolka od ładowania stawiałem że to on się kończy ale może jednak nie koniecznie, dzisiaj rano wsiadam do auta, przekręcam kluczyk w stacyjce i kicha, cisza, rozrusznik nawet nie jęknie, szybkie spięcie kablami akumulatora z ojca autem i to samo, całkowita martwica.

Wczoraj wieczorem jak wracałem do domu właśnie znowu zaczął wyć alternator i pulsowała kontrolka od ładowania, zgasiłem auto dzisiaj rano już nie odzywa się rozrusznik.

Wiec teraz mam pytanie, czy to możliwe jest że to właśnie rozrusznik w jakiś sposób robił zwarcie i w końcu coś się w nim upaliło na dobre ??

Jak pomyśle jak pięknie jest schowany rozrusznik w sedici to aż mnie coś trafia, wyjąć go bez kanału to będzie nie lada sztuka ;/

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 06-06-2007, 07:46   

W pierwszej kolejności na twoim miejscu sprawdził połączenie od akumulatora do rozrusznika, może coś po drodze się pochrzaniło, u mnie w TD były takie szopki, ale wyczysciłem tą skrzyneczke do której kable wchodzą wszystkie te najgrubsze ( tam jest mocno bezpiecznik) i od tej pory wszystko spoko działa.

Zeby sprawdzic sam rozrusznik to możesz na ostro zewrzeć na rozruszniku, jeśli zastartuje to gdzieś na instalacji jakaś szopka jest. Jeśli nie to niestety z rozrusznikiem coś jest i trzeba się już grzebać ....

JCB 3CX Contraktor

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-06-2007, 16:32   

no, spróbuj odpalić 'ręcznie' dobrym kablem rozrusznik;
a może miał w sobie/na kablach gdzieś jakieś zwarcie momentami, że tak piłował alternator, że ten drugi był zbyt obciążony bo podczas jazdy pobór na ładowanie akku, pobór na zasilenei instalacji i dodatkowy pobór na zwarcie w rozruszniku... byłby to chyba jednak rzadki przypadek i osobiście wątpię... a może padł ci przy okazji, tak w promocji... :crazy: tak czy siak sam rozrusznik możesz odpalić spróbować i to trzeba...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

GrzesiekK. 

Wysłany: 07-06-2007, 21:02   

Jednak rozrusznik zyje, zsunal sie tylko ten cienki kable, ile sie naklolem zeby wsadzic lape i go zalozyc spowrotem, kto ma tipo 2.0 16V ten wie dlaczego ;]

assistance

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 07-06-2007, 23:24   

GrzesiekK., WSTYD!!!!!!!!! jak posiadacz Tipo moze w pierwszej kolejniości nie sprawdzić SŁYNNEGO CZERWONEGO KABELKA?????
no to się w pale dzielnicowego nie mieści

I taka sugestia, mając kłopoty w Tipo z rozrusznikiem poznałem znaczenie czerwonego kabelka,ale też zauważyłem że na wsuwce jak i wtyczce jest maleńki otwór.Ja wykorzystałem go do zabezpieczenia kabelka przed zsunięciem sie ża pomocą cieniutkiego drucika.

GrzesiekK. 

Wysłany: 08-06-2007, 07:21   

RobertWroc napisał/a:
GrzesiekK., WSTYD!!!!!!!!! jak posiadacz Tipo moze w pierwszej kolejniości nie sprawdzić SŁYNNEGO CZERWONEGO KABELKA?????
no to się w pale dzielnicowego nie mieści

E no spokojnie :D Auto odmówiło współpracy o 6:30 rano i nie miałem czasu grzebać pod maską bo i w sedici tak szybko się do rozrusznika nie dostaniesz, wiec dorwałem ojca 1.4 i popędziłem do roboty, posty odnośnie awarii pisałem już z pracy a po robocie dorwałem się do auta i doszukałem usterki ....

assistance

Odpowiedz do tematu