|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Umarł rozrusznik ...... |
Autor |
Wiadomość |
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 06-06-2007, 06:45 Umarł rozrusznik ......
|
|
|
Jakiś czas temu pisałem o pojawiającym się czasem problemie z alternatorem, zaczynał wyć i wtedy na wolnych obrotach zaczynała delikatnie świecić kontrolka od ładowania stawiałem że to on się kończy ale może jednak nie koniecznie, dzisiaj rano wsiadam do auta, przekręcam kluczyk w stacyjce i kicha, cisza, rozrusznik nawet nie jęknie, szybkie spięcie kablami akumulatora z ojca autem i to samo, całkowita martwica.
Wczoraj wieczorem jak wracałem do domu właśnie znowu zaczął wyć alternator i pulsowała kontrolka od ładowania, zgasiłem auto dzisiaj rano już nie odzywa się rozrusznik.
Wiec teraz mam pytanie, czy to możliwe jest że to właśnie rozrusznik w jakiś sposób robił zwarcie i w końcu coś się w nim upaliło na dobre ??
Jak pomyśle jak pięknie jest schowany rozrusznik w sedici to aż mnie coś trafia, wyjąć go bez kanału to będzie nie lada sztuka ;/ |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 06-06-2007, 07:46
|
|
|
W pierwszej kolejności na twoim miejscu sprawdził połączenie od akumulatora do rozrusznika, może coś po drodze się pochrzaniło, u mnie w TD były takie szopki, ale wyczysciłem tą skrzyneczke do której kable wchodzą wszystkie te najgrubsze ( tam jest mocno bezpiecznik) i od tej pory wszystko spoko działa.
Zeby sprawdzic sam rozrusznik to możesz na ostro zewrzeć na rozruszniku, jeśli zastartuje to gdzieś na instalacji jakaś szopka jest. Jeśli nie to niestety z rozrusznikiem coś jest i trzeba się już grzebać .... |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-06-2007, 16:32
|
|
|
no, spróbuj odpalić 'ręcznie' dobrym kablem rozrusznik;
a może miał w sobie/na kablach gdzieś jakieś zwarcie momentami, że tak piłował alternator, że ten drugi był zbyt obciążony bo podczas jazdy pobór na ładowanie akku, pobór na zasilenei instalacji i dodatkowy pobór na zwarcie w rozruszniku... byłby to chyba jednak rzadki przypadek i osobiście wątpię... a może padł ci przy okazji, tak w promocji... tak czy siak sam rozrusznik możesz odpalić spróbować i to trzeba... |
|
|
GrzesiekK.
|
Wysłany: 07-06-2007, 21:02
|
|
|
Jednak rozrusznik zyje, zsunal sie tylko ten cienki kable, ile sie naklolem zeby wsadzic lape i go zalozyc spowrotem, kto ma tipo 2.0 16V ten wie dlaczego ;] |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-06-2007, 23:24
|
|
|
GrzesiekK., WSTYD!!!!!!!!! jak posiadacz Tipo moze w pierwszej kolejniości nie sprawdzić SŁYNNEGO CZERWONEGO KABELKA?????
no to się w pale dzielnicowego nie mieści
I taka sugestia, mając kłopoty w Tipo z rozrusznikiem poznałem znaczenie czerwonego kabelka,ale też zauważyłem że na wsuwce jak i wtyczce jest maleńki otwór.Ja wykorzystałem go do zabezpieczenia kabelka przed zsunięciem sie ża pomocą cieniutkiego drucika. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
GrzesiekK.
|
Wysłany: 08-06-2007, 07:21
|
|
|
RobertWroc napisał/a: | GrzesiekK., WSTYD!!!!!!!!! jak posiadacz Tipo moze w pierwszej kolejniości nie sprawdzić SŁYNNEGO CZERWONEGO KABELKA?????
no to się w pale dzielnicowego nie mieści |
E no spokojnie Auto odmówiło współpracy o 6:30 rano i nie miałem czasu grzebać pod maską bo i w sedici tak szybko się do rozrusznika nie dostaniesz, wiec dorwałem ojca 1.4 i popędziłem do roboty, posty odnośnie awarii pisałem już z pracy a po robocie dorwałem się do auta i doszukałem usterki .... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|