Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
usterka rozrusznika - kto przerabiał ?
Autor Wiadomość
Mosior 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 05-03-2011, 19:30   usterka rozrusznika - kto przerabiał ?

czołem, mój rozrusznik zaczyna odmawiać współpracy.

Wcześniej objawiało się to bardzo sporadycznie ale teraz zaczyna być już regułą (nieważne czy zimny czy ciepły silnik).

Zaczyna startować normalnie (za każdym razem bendix załącza i silnik rozrusznika kręci) ale po bardzo krótkiej chwili słychać że nastąpiło rozłączenie koła zębatego rozrusznika i koła zamachowego i słychać już tylko jak kręci sam rozrusznik :niewiem:

Kolejny start to samo i co któryś raz pokręci silnikiem ten jeden obrót co wystarcza na odpalenie (silnik na szczęście zegarek :D )

Zabieram się z wyjęcie i rozkręcenie rozrusznika. Stawiam na eksploatacyjne zabrudzenie i ciężko chodzący bendix więc zębatka rozrusznika może nie w pełni zazębiać i stąd szybko się ześlizguje z koła zamachowego.

Macie inne doświadczenia ?

Wyszczerbienie koła zamachowego odpada - robiłem sam rozrząd niedawno i przy tej okazji sprawdzałem baaardzo dokładnie koło zamachowe - nówka.

Pytam bo mogę od razu kupić jakieś części (lub nie) a chciałbym go przywrócić do świetności w jednej akcji a nie na raty :roll:
     assistance

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 05-03-2011, 22:45   

kolego koszt rozrusznika używki mały!jesli autko służy do co dzienego poruszania to polecam używke!(najlepiej z TTT.pewna będz :lalala: ie)

m.m1981 

Wysłany: 06-03-2011, 23:38   

jak nie chcesz kupowac uzywki rozrusznika to polecam wymienic tulejki(jak nie bedzie orginalnych to pasuja z malucha) i mozesz tez kupic nowy bendix (i tu tez powiem ze pasuje uno i nawet z cinqeczento)
JEST LANCIA DELTA :) )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200
     assistance

lynx 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-03-2011, 23:44   

Jak wyciągniesz i rozbierzesz, to się przekonasz co i jak. Może tylko wystarczy przeczyścić i nasmarować.
     Moneta

Mosior 

Wysłany: 07-03-2011, 00:48   

nie chcę używki bo na pewno kupiłbym sprawny ale nikt nie zagwarantuje ile pochodzi :badgrin:

wolę rozebrać i naprawić.

Dam znać po rozbiórce co zastałem w środku.

Swoją droga jest w Krakowie fajny sklep z częściami do rozruszników i alternatorów, nazywa się Bendix. Jedyny problem to taki, że nie sprzedadzą części wg katalogu tylko trzeba starą przynieść do wglądu. I jak tu "na raz" naprawić auto jak trzeba dymać ze starym rozrusznikiem do sklepu ? :lol2:
     assistance

lynx 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-03-2011, 08:50   

Zwróc szczególną uwagę na bendix i na elektromagnes. Twoje objawy wskazują jakby bendix w pewnym momencie się cofał, albo nie wybijał do końca. Sam demontaż i rozbiórka rozrusznika to pikuś.
     Moneta

Mosior 

Wysłany: 13-03-2011, 20:14   

rozebrałem:

Tulejki już nowe (mam nadzieję, że przycinanie rozrusznika wyeliminowane) , teraz pytanie o bendix bo chyba wiem w czym problem.

Czy element zaznaczony na zdjęciu powinien się dać obrócić przy zablokowanym kole zębatym rozrusznika ? U mnie się obraca, nie lekko ale i nie trzeba mega siły włożyć. Sądzę, że tu jest problem.. co Wy na to ? :kawa:

Już sam sobie odpowiedziałem po porównaniu z nowym bendixem. Stary się niestety posypał. Teraz rozrusznik po wymianie tulejek i z nowym bendixem kręci aż miło :)

P.S.
po 153tys przebiegu szczotki zużyte zaledwie w 20% więc jak sie ma dobry silnik i nie trzeba długo kręcić to szczotki są praktycznie na całe życie auta. Co innego alternator
     assistance

Odpowiedz do tematu