|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Deska Analog na Digital co i jak ? |
Autor |
Wiadomość |
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 25-06-2006, 20:01 Deska Analog na Digital co i jak ?
|
|
|
Witam, chciałbym zmienić ze zwykłej deski(analog) na digital, czytałem na forum bo był o tym wątek lecz nie dowiedziałem sie do końca co musiałbym kupić i pozmnieć żeby wprowadzić deske digital.
Pozdro |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 25-06-2006, 21:09
|
|
|
Cześć,
Nie wiem czy to ma sens - wszystko jest inne - wiązki przewodów, skrzynka bezpieczników (ze sterowaniem check-panel'a), czujnik prędkości przy skrzyni jest potrzebny, parę dodatkowych czujników (poziomu oleju, płynu spryskiwacza), inne zamki (mają czujnik otwarcia drzwi), chyba że chcesz żeby "tylko działała" wtedy pewnie jakoś chałupniczą metoda da się ją uruchomić ale poziom funkcjonalności będzie żałosny więc może lepiej zostać przy analogu ?
Najprościej pewnie było by to zrobić mając do dyspozycji drugi np. rozbity samochód z digitalem.
Pozdr,
Zbyszek[/center] |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
Adam1971
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 25-06-2006, 21:11
|
|
|
Ja tez się przymierzam do zrobienia czegoś takiego. Tylko chce zrobić tak żeby zegary można było potem spokojnie zmieniać na analog lub digital.
Więc tak
deska digital
skrzynka bezpieczników z control check
wakuometr (chyba tak to się nazywa)
czujnik elektroniczny szybkościomierza
no i zeby działały kontrolki na desce otwartych drzwi kabelki pociągnięte od zamków
połączenie control check z deską digital
przerobienie wtyczek
to są te podstawowe
tyle mi przychodzi do głowy może ktoś coś doda
ja sobie to kompletuje powoli a cobedzie dalej to zobaczymy |
_________________ Tempra 1,6 93 r. gaźnik |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-06-2006, 07:53
|
|
|
Adam1971 napisał/a: | Ja tez się przymierzam do zrobienia czegoś takiego. Tylko chce zrobić tak żeby zegary można było potem spokojnie zmieniać na analog lub digital.
Więc tak
deska digital
skrzynka bezpieczników z control check
wakuometr (chyba tak to się nazywa)
czujnik elektroniczny szybkościomierza
no i zeby działały kontrolki na desce otwartych drzwi kabelki pociągnięte od zamków
połączenie control check z deską digital
przerobienie wtyczek
to są te podstawowe
|
Tak jak napisałem czujnik poziomu oleju i poziomu płyniu do spryskiwacza bo to też jest na check'u. O wakuometrze zapomniałem wcześniej napisać (potrzebny do ekonomizera).
Jeśli auto bez centralnego to trzeba albo wymienić zamki (na takei z napędem i czujnikami zamknięcia) albo dorobić jakoś czujniki zamknięcia drzwi.
Pozdr,
Z. |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 26-06-2006, 09:43
|
|
|
Ja jak zmienialem deske (analog ale z obrotkiem ) to o żadnej zmianie zamkow mowy nie bylo! po co, ile kasy, jak mozna wykorzystać czujniki drzwiowe w progach, tylko trzeba nowa instalke do nich ulozyć... W kostki od czujnikow wpinamy nowy kabel na ktorym po otwarciu pojawia sie masa a stary obcinamy, pamietajac, że kabel ze stałą masą zostawiamy. Podciagamy kable za deske, (ja nie miałem kostki do electronick checka i wlutowalem się ) Każdy kabel od drzwi wpinamy do odpowiedniej kontrolki i musimy je rozdwoić, zeby szło do lampki. Na każdym kablu (w stronę lampki) wrzucamy diode prostowniczą i za diodami łączymy wszystkie cztery kable w jeden i w okolicach słupka wpinamy sie w kabel idący do lampki ( u mnie do ściemniacza ) Na innych wskaźnikach mi nie zalezy zbytnio jedynie od płynu do spryskiwaczy sobie kiedys dorobie...
Może troche to cięzko wyjaśnilem, ale ten schemacik powinna pomoc
|
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 26-06-2006, 12:47
|
|
|
A ile by to mniej więcej wyszło cenowo ? jakieś 500zł ? |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 26-06-2006, 14:10
|
|
|
Endriu64 napisał/a: | jakieś 500zł ? |
Za 500zł to idzie kupic Tipo (bez papierow)
a uzywane zamki by kosztowały jakieś 30 zł od sztuki + skrzynka bezp. jakieś ok. 70 i jeszcze wiazka by sie przydała a to roznie chodza ok. 25 zł
Ja za moja przerobke zaplacilem 6 zł (4 diody po 30gr i 20m kabla:P) |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 29-06-2006, 11:51
|
|
|
MiKuS napisał/a: | Endriu64 napisał/a: | jakieś 500zł ? |
Za 500zł to idzie kupic Tipo (bez papierow)
a uzywane zamki by kosztowały jakieś 30 zł od sztuki + skrzynka bezp. jakieś ok. 70 i jeszcze wiazka by sie przydała a to roznie chodza ok. 25 zł
Ja za moja przerobke zaplacilem 6 zł (4 diody po 30gr i 20m kabla:P) |
o czym ty mówisz mu rozmawiamy o zmianie deski rozdzielczej na digital |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|