Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kontrolka poziomu oleju w elektronic check
Autor Wiadomość
maro 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 02-11-2006, 22:48   Kontrolka poziomu oleju w elektronic check

Witam!
W mojej Temprze mam deskę digital, silnik 1,6 na monowtrysku i pełną elektrykę. Oto na czym polega problem:
Pomimo prawidłowego stanu oleju w silniku świeci mi się kontrolka oleju w elektronic check. Świeci się zaraz po odpaleniu silnika i nie gaśnie. Jednak po przejechaniu kilkuset metrów, zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu już się nie zapala. Nie pomaga ponowne odpalenie odrazu lub po chwili - musi dłużej popracować silnik lub przejechać te klikaset metrów. Po dłuższym czasie (około 1 miesiąc) zaóważyłem że ma to związek z temperaturą na zewnątrz. Mianowicie zanim były chłodne noce problem ten był naprawdę sporadyczny ale w momencie ochłodzenia zaczeło się to stawać notoryczne. Co gorsza dzisiaj (był przymrozek) problem taki wystąpił nawet po kilkunastu minutach postoju kiedy silnik nawet do końca nie wystygł.

Gorąca prośba! Wie ktoś jak się do tego ustosunkować? Czym to jest spowodowane? Co może nawalać? :sciana:

Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi! :sciana: :sciana: :sciana:

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-11-2006, 07:33   

A kiedy zmieniałeś olej?
w bagnecie jest czujnik poziomu oleju i podobno zużycia, wyeksploatowania oleju i zapala się, zeby go wymienić...

maro 

Wysłany: 04-11-2006, 16:51   

Wymieniałem wszystke płyny zaraz po kupieniu czyli jakoś 2 miesiące temu a zrobiłem jakieś 4 tysiące kilometrów.
Zaóważyłem że jest pęknięta ta końcówka bagnetu w którym jest czujnik ale tak było od początku i wcześniej nie było problemu.
Ewidentnie nasuwa mi się myśl że jednak ma to związek z ochłodzeniem. Ale dlaczego? Może to tylko zbieg okoliczności. Komukolwiek z użytkowników coś takiego się przytrafiło?? :roll:

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-11-2006, 20:05   

maro napisał/a:
jest pęknięta ta końcówka bagnetu

No to pewnie dlatego...
Jak juz to sie stanie uciazliwe to lepirj odłaczyć kostke od bagnetu, bo nowy bagnet kosztuje ok 100....

maro 

Wysłany: 05-11-2006, 00:06   

Wątpliwa sprawa żeby to było przez to pęknięcie bo problem byłby od początku a pojawił się dopiero teraz. Odkąd mam to auto to bagnet był pęknięty ale wszystko było ok.

bombardier 

Wysłany: 25-11-2006, 21:36   

Witam. Problem bagnetu jest faktycznie czujnik zużycia oleju, ale działa tylko (nie wiem dlaczego) na oryginalnym oleju Fiata SELENIA. Odłączenie kostki nic nie daje. Ja ten problem mam od 1,5 roku, a bagnet w serwisie kosztuje??? 250 zł. Natomiast ażeby kontrolka się nie świeciła włączam i wyłączam zapłon 2 razy przed startem silnika i kontrolka gaśnie. Tak to działa przynajmniej u mnie. :yawinkle:
     Moneta

maro 

Wysłany: 25-11-2006, 21:47   

Nie wiem jak to się ma do typu oleju ale ponowne włączenie i wyłączenia stacyjki (nawet wielokrotne) nie pomaga. Nigdy nie jeździłem na oleju SELENIA i wcześniej nie miałem problemu. A jeżeli chodzi o odłączenie to w rzeczy samej to nie pomoże ponieważ istotne czujniki mają za zadanie alarmować nawet podczas przerwania przewodu, tak więc lekarstwem jest zwykły mostek (zwarcie bigunów we wtyczce). Np czujnik poziomu płynu spryskiwaczy wystarczy odpiąć i po sprawie. Ale oczywiście nie o to tu chodzi żeby odłączać czy mostkować.
Widzę że każdemu to działa inaczej :?

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-11-2006, 12:40   

Styki w bagnecie są zamontowane na blaszce z bimetalu który pod wpływem temperatury odkształca się i obwód kontrolki się otwiera (powstaje przerwa) i zapala się kontrolka.Więc jeżeli jest właściwy poziom oleju to styki są chłodzone właśnie przez olej.Jeżeli mimo odpowiedniego poziomu oleju kontrolka nadal świeci,to uszkodzony jest styk.
     assistance   Moneta

maro 

Wysłany: 26-11-2006, 12:55   

To brzmi rozsądnie i faktycznie tak jest 8) tyle tylko że poziom się zgadza a kontrolka nie pali się wiecznie (opisywałem wyżej dokładne zachowanie się wskaźnika). Tak więc skoro potrafi zgasnąć po ponownym rozruchu silnika (po przejechaniu jakiegoś odcinka) to znaczy ze czujniki i jego styki potrafią dobrze działać. Ale jak to rozgryźć, w czym jest sęk to narazie nie wiem. :sciana:
Może temperatura oleju (niska) ma jakiś wpływ na przewodność elektryczną. Ponieważ w mojej długotrwałej obserwacji jednyną analogią jaką zaóważyłem to właśnie niska temperatura. Taka jak wczoraj czy przedwczoraj ale po nocy jak auto długo stoi. W dzień ten problem nie występuje nawet jak wrócę z pracy o 9 rano i odpale go popołudniu (w dzień zawsze cieplej).

Próbuję również szukać związków z wilgotnością powierza. Jak dotąd to tylko spekulacje ale zaczynam już robić jakieś pomiary i szukać związków.

ZielonyTBG 

Wysłany: 26-11-2006, 13:01   

To na początek odepnij bagnet i zewrzyj wtyczkę na krótko,to pozwoli wyeliminować usterkę bagnetu.A jaką masz deskę rozdzielczą :?:
     assistance   Moneta

maro 

Wysłany: 26-11-2006, 13:06   

Już sprawdzałem, przerwanie kabla (rozpięcie) nie pomaga. Gaśnie dopiero przy zmostkowaniu biegunów we wtyczce. Można by taki mostek zostawić ale przecież nie chodzi o to żeby to obchodzić tylko żeby działało.

Pełna elektryka z digitalem.

ZielonyTBG 

Wysłany: 26-11-2006, 13:20   

No to masz padnięty bagnet i to wszystko.Rozpięcie nie pomaga bo tak właśnie działa bagnet.W momencie małego stanu oleju,styki w bagnecie rozgrzewają się bo nie są chłodzone przez olej i bimetal się odkształca co powoduje przerwanie obwodu.U mnie bagnet działa mimo że styki są odkryte,bo kiedyś przez przypadek urwałem osłonkę.Jeżeli też masz styki odkryte to może spróbuj je lekko dogiąć i wyczyścić.
     assistance   Moneta

maro 

Wysłany: 26-11-2006, 19:36   

hmmm.... Ale gdyby był padnięty bagnet to by zawsze się kontrolka świeciła a skoro potrafi dobrze wskazywać to problem musi zależeć od czego innego i trzeba to wyeliminować. Możliwe że wymiana by pomogła (choć nie jestem do tego przekonany) ale nie będę się w to pchał.

Norbi 

Wysłany: 29-11-2006, 19:52   

Witam wszystkich

Zaciekawił mnie ten problem bo jak pół roku temu kupiłem Temprę 2,0 to już mi się paliła właśnie lampka poziomu oleju ale sprzedawca stwierdził że jest niski stan. Po wymianie oleju i sprawdzeniu stanu dalej świeciła. Udało mi się zkołować taki czujnik i zamontowałem, po przekręceniu stacyjki :sciana: świeci dalej próbowałem wszystkiego i jakie było moje żdziwienie jak wykręciłem i po włożeniu w płyn do mycia naczyń kontrolka zgasła!!! Zaczołem próbować i innych cieczach i w każdym gasła a w oleju SELENIA jak swieciła tak świeci Czy może mi to ktoś przełożyć na polski :?

Pozdrawiam Norbi

gaabik 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 30-11-2006, 15:41   

Witam przerabiałem temat elektronicznej miarki długo i szczęśliwie.Oryginalna mi padła, kupiłem druga na allegro też nie działała zbyt dobrze.Ogólnie myślę że jest to zbędny bajer,bo jaki problem zajrzeć od czsu do czasu pod maskę.Wreszcie w........em się i zastąpiłem plastikową końcówkę miarki metalowym cienkim prętem z naciętymi brzeszczotem punktami minimum i maksimum.Kable zwarłem szybkozłączką i jest ok.

Mateuszhg 

Wysłany: 23-03-2007, 19:20   

U mnie równiez swieci sie ta kontrolka a bagnet mam normalny nie jakiś tam jak tu piszecie ze jest do czegoś podłączony. Wczesniej mi sie nie świeciła ta kontrolka tylko gdzies ostatnio mi swieci przez cały czas tzn czasami na chwile przestaje i znowu świci troche mnie to denerwuje. może mi ktoś powiedziec gdzie jest ten czujnik poziomu oleju ????
Passat b4 TDI 258tys.Km 95r
Truck
Man TGA

ZielonyTBG 

Wysłany: 24-03-2007, 00:03   

Czujnik w bagnecie jest tylko w silnikach 1.6 i 1.4 i występuje jako opcja.Widzę że masz 1.8 więc u Ciebie powinien być w okolicach koła pasowego.
Niech się wypowie ktoś posiadający ten silnik.
     assistance   Moneta

Mateuszhg 

Wysłany: 24-03-2007, 07:57   czujnik

no nic będe szukać pózniej. Zrobie fotki i wstawie je tu to może coś mi doradzicie czy to moze być to czy nie to. POZDRAWIAM
Passat b4 TDI 258tys.Km 95r
Truck
Man TGA

Odpowiedz do tematu