kontrolka świec żarowych |
Autor |
Wiadomość |
wojcioo
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 22-07-2006, 21:28 kontrolka świec żarowych
|
|
|
To co napiszę przydarzyło mi się poraz w mojej temperówce 1.9 tds. Otóż odpaliłem samochód normalnie ruszam a tu w trakcie jazdy zapala mi się nagle kontrolka świec żarowych. I tak w ciagu jednego dnia kilka razy mi się tak zdarzyło. Nadmieniam że nie mam żadnego problemu z odpalaniem przekręcam kluczyk w stacyjce grzeję świecie kontrolka świec gaśnie odpalam brykę ruszam a ona znowu się zapala. Proszę was klubowiczów o pomoc.
Pozdrawiam
Wojcioo[/scroll] |
_________________ wojcioo |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 23-07-2006, 07:05
|
|
|
Mi to wygląda na zwalone urządzenie sterujące właśnie świecami (w moim Tipku jest ono przykręcone z tyłu podstawy akumulatora).
U mnie był też z nim problem, tylko inny - świece grzały a kontrolka się nie zapalała.
Ja wyciągnąłem to urządzenie, rozmontowałem (złożone jest z dwóch części na wcisk), i poprawiłem luty - szczególnie mocowania styków gniazda.
Po tej operacji wszsyko działa jak powinno. |
|
|
guciomlody
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-12-2007, 19:40
|
|
|
na początek chciałem wszystkich przywitać bo to mój pierwszy post na tym forum
głównie działam na na innych forach ale czas i na tym sie coś spytać bo ja do tej pory wszystko robiłem w autku sam to teraz mam problem z elektryką a tego nie lubie...
koledzy zaczął mi się problem ze świecami... dokładnie chodzi o to że to urządzenie od czasu grzania zawiesza sie grzeje nawet po zapaleniu samochodu. przejechałem pare kilometrów i dalej cały czas świeci się kontrolka, czasem jak pare razy przekręcę i zapale to sie wyłącza. to napewno nie sama kontrolka bo jak podłączam probówkę do świec to też sie świeci wtedy kiedy kontrolka. wyczytałem żeby luty poprawić, jutro spróbuje a co jeszcze zrobić. a może byś to ten czujnik co sprawdza temp silnika?? gdzie on jest tak wogóle??
pozdrawiam |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:02
|
|
|
Sterownik od świec jest przykręcony na dwie śrubki z tyłu skrzyni akumulatorowej, najlepiej wyjąc aku żeby mieć dobry dostęp do tych śrubek. Rozbierz sterownik, w środku napewno ma jakiś przekaźnik, możliwe że po prostu styki są napalone i zwiera je i nie chce puscic przez to powoduje ciagłe grzanie. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
guciomlody
|
Wysłany: 30-12-2007, 20:31
|
|
|
sprawa z tym ustrojstewm wygląd (przynajmniej u mnie) tak: ustrojstwo rozmontować, przeczyścić styki, przesmarować WD40, przeczyścić złcząki i gitarra.
u mnie świece podgrzewa po przekręceniu kluczyka(czas w zależności od temperatury) ale i po zapaleniu silnika kiedy zimny chodzi jeszcze z minute(wyłącza sie w tedy jak kontrolka gaśnie nawet troche później i potem jak już silnik chodzi to sie zapala no i chodzi pare minut póki silnik nie złapie troche temp. Jak ciepły to tego nie ma. Wot kur.a technika :yawinkle: |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 31-12-2007, 09:29
|
|
|
guciomlody, no bo po to masz sterownik żeby dogrzewanie działalo nawet po zapaleniu zimnego silnika. Inaczej to byłby przekaźnik jakis, po uruchomieniu by rozłączało grzanie i nie trzbebyłoby stosować całej tej puszki.
Tyle że kontrolka powinna gasnąc mimo ze dogrzewanie działa .... rozbierz puszczkę, oczyść, popraw luty, styki przeczyść i wtedy sprawdź. Jeśli nadal będzie grzało w sposób ciagły dalej to pucha do wymiany i tyle ..... |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
guciomlody
|
Wysłany: 31-12-2007, 12:36
|
|
|
heh troche niejasno napisałem kontrolak gaśnie tak jak powinna. na początku sie tylko pali. świce jedynie grzeją jeszcze troche na zimnym ale już bez kontrolki. wszystko gitara |
|
|
|
|
dolarinho
|
Wysłany: 09-06-2010, 09:39
|
|
|
witam, nie chciałem śmiecić na forum więc podpinam się do tego tematu.
Kontrolka świec żarowych mi się nie zapala gdy przekręcę kluczyk.
Tzn. wczoraj na wieczór przekręciłem kluczyk i kontrolka zapaliła się z opóźnieniem.Dziś mimo wielu prób ciemno na desce
Gdzie tkwi problem ? |
_________________ dolarinho.blogspot.com
Wycieczki osobiste na tematy różniste...
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 09-06-2010, 11:29
|
|
|
dolarinho, a auto odpala normalnie? Jeśli tak, to najpierw sprawdź żarówkę tej kontrolki. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
dolarinho
|
Wysłany: 09-06-2010, 19:58
|
|
|
gdy przełączę stacyjkę i odczekam 10s to odpala normalnie, a gdy chcę od razu odpalić to troszkę "przechechle"
Sprawdziłem próbówką i napięcie na świecach jest. |
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-06-2010, 21:04
|
|
|
Kolego zawsze Ci "przechechła" jak bedziesz chciał odrazu zapalić w naszych autkach zawsze trzeba poczekać aż kontrolka od świec żarowych zgaśnie nawet jak jest ciepły silnik |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
dolarinho
|
Wysłany: 28-06-2010, 13:39
|
|
|
kolego gdybyś przeczytał mój post zamieszczony wyżej to byś wiedział, że nie działa mi kontrolka świec żarowych |
Tempra 1.9D [*] R.I.P. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|