Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kontrolka świec żarowych
Autor Wiadomość
wojcioo 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 22-07-2006, 21:28   kontrolka świec żarowych

To co napiszę przydarzyło mi się poraz w mojej temperówce 1.9 tds. Otóż odpaliłem samochód normalnie ruszam a tu w trakcie jazdy zapala mi się nagle kontrolka świec żarowych. I tak w ciagu jednego dnia kilka razy mi się tak zdarzyło. Nadmieniam że nie mam żadnego problemu z odpalaniem przekręcam kluczyk w stacyjce grzeję świecie kontrolka świec gaśnie odpalam brykę ruszam a ona znowu się zapala. Proszę was klubowiczów o pomoc.
Pozdrawiam
Wojcioo[/scroll]

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 23-07-2006, 07:05   

Mi to wygląda na zwalone urządzenie sterujące właśnie świecami (w moim Tipku jest ono przykręcone z tyłu podstawy akumulatora).
U mnie był też z nim problem, tylko inny - świece grzały a kontrolka się nie zapalała.

Ja wyciągnąłem to urządzenie, rozmontowałem (złożone jest z dwóch części na wcisk), i poprawiłem luty - szczególnie mocowania styków gniazda.
Po tej operacji wszsyko działa jak powinno. :D

assistance   Moneta

guciomlody 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-12-2007, 19:40   

na początek chciałem wszystkich przywitać bo to mój pierwszy post na tym forum :)
głównie działam na na innych forach ale czas i na tym sie coś spytać bo ja do tej pory wszystko robiłem w autku sam to teraz mam problem z elektryką a tego nie lubie...

koledzy zaczął mi się problem ze świecami... dokładnie chodzi o to że to urządzenie od czasu grzania zawiesza sie grzeje nawet po zapaleniu samochodu. przejechałem pare kilometrów i dalej cały czas świeci się kontrolka, czasem jak pare razy przekręcę i zapale to sie wyłącza. to napewno nie sama kontrolka bo jak podłączam probówkę do świec to też sie świeci wtedy kiedy kontrolka. wyczytałem żeby luty poprawić, jutro spróbuje a co jeszcze zrobić. a może byś to ten czujnik co sprawdza temp silnika?? gdzie on jest tak wogóle??

pozdrawiam

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 29-12-2007, 22:02   

Sterownik od świec jest przykręcony na dwie śrubki z tyłu skrzyni akumulatorowej, najlepiej wyjąc aku żeby mieć dobry dostęp do tych śrubek. Rozbierz sterownik, w środku napewno ma jakiś przekaźnik, możliwe że po prostu styki są napalone i zwiera je i nie chce puscic przez to powoduje ciagłe grzanie.

JCB 3CX Contraktor

guciomlody 

Wysłany: 30-12-2007, 20:31   

sprawa z tym ustrojstewm wygląd (przynajmniej u mnie) tak: ustrojstwo rozmontować, przeczyścić styki, przesmarować WD40, przeczyścić złcząki i gitarra.
u mnie świece podgrzewa po przekręceniu kluczyka(czas w zależności od temperatury) ale i po zapaleniu silnika kiedy zimny chodzi jeszcze z minute(wyłącza sie w tedy jak kontrolka gaśnie nawet troche później i potem jak już silnik chodzi to sie zapala no i chodzi pare minut póki silnik nie złapie troche temp. Jak ciepły to tego nie ma. Wot kur.a technika :yawinkle:

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 31-12-2007, 09:29   

guciomlody, no bo po to masz sterownik żeby dogrzewanie działalo nawet po zapaleniu zimnego silnika. Inaczej to byłby przekaźnik jakis, po uruchomieniu by rozłączało grzanie i nie trzbebyłoby stosować całej tej puszki.

Tyle że kontrolka powinna gasnąc mimo ze dogrzewanie działa .... rozbierz puszczkę, oczyść, popraw luty, styki przeczyść i wtedy sprawdź. Jeśli nadal będzie grzało w sposób ciagły dalej to pucha do wymiany i tyle .....

JCB 3CX Contraktor

guciomlody 

Wysłany: 31-12-2007, 12:36   

heh troche niejasno napisałem :| kontrolak gaśnie tak jak powinna. na początku sie tylko pali. świce jedynie grzeją jeszcze troche na zimnym ale już bez kontrolki. wszystko gitara

dolarinho 

Wysłany: 09-06-2010, 09:39   

witam, nie chciałem śmiecić na forum więc podpinam się do tego tematu.
Kontrolka świec żarowych mi się nie zapala gdy przekręcę kluczyk.
Tzn. wczoraj na wieczór przekręciłem kluczyk i kontrolka zapaliła się z opóźnieniem.Dziś mimo wielu prób ciemno na desce :(
Gdzie tkwi problem ?

Tempra 1.9D [*] R.I.P.
     assistance

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 09-06-2010, 11:29   

dolarinho, a auto odpala normalnie? Jeśli tak, to najpierw sprawdź żarówkę tej kontrolki.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

dolarinho 

Wysłany: 09-06-2010, 19:58   

gdy przełączę stacyjkę i odczekam 10s to odpala normalnie, a gdy chcę od razu odpalić to troszkę "przechechle"
Sprawdziłem próbówką i napięcie na świecach jest.

Tempra 1.9D [*] R.I.P.
     assistance

robertRK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-06-2010, 21:04   

Kolego zawsze Ci "przechechła" jak bedziesz chciał odrazu zapalić w naszych autkach zawsze trzeba poczekać aż kontrolka od świec żarowych zgaśnie nawet jak jest ciepły silnik
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC
     assistance   Moneta

dolarinho 

Wysłany: 28-06-2010, 13:39   

kolego gdybyś przeczytał mój post zamieszczony wyżej to byś wiedział, że nie działa mi kontrolka świec żarowych :zolta:

Tempra 1.9D [*] R.I.P.
     assistance

Odpowiedz do tematu