Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
LICZNIK KM I OSWITLENIE DESKI PROBLEM!
Autor Wiadomość
mario

Wysłany: 15-05-2005, 13:51   LICZNIK KM I OSWITLENIE DESKI PROBLEM!

WITAM, w mojej temprze zauwazyl ostatnio taki problem - oswitlenie deski digital czyli predkosc itp. raz na jakis czas przygasaja na chwile. Dodatkowo licznik małych kilometrów (trip) zeruje sie co kilka kilometrow. Naprawde doprowadza mnie to szału :) moze ktos mial podobnie i zna przyczyne? pozdrawiam

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 15-05-2005, 14:44   

Albomasz wciśnięty i zablokowaly przysisk od resetu KM albo wykręć deskę i wyczyść styki na złączkach powinno pomóc.
     assistance   Moneta

Jadodada 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-05-2005, 23:09   

Od strony prawego błotnika pod podstawką akumulatora jest główne przyłącze masy samochodu. Twój Digital ma masę zasilania podłączoną przy pomocy konektorka do tej masy. Z przewodu minusowego akumulatora który jest pod podstawką przyłączony do tej masy wystają z opaski konektory i do jednego z nich jest wpięta masa Digitala. Jeżeli ją wyjmierz to przekręć kluczyk w stacyjce na MAR - to co zobaczysz robi wrażenie - a to tylko "masa" i tak jest w większości przypadków.

mario

Wysłany: 17-05-2005, 21:19   

dzieki za odpowiedz

Krzychu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 05-07-2005, 20:33   

Czyli co najlepiej podpiąć mase bez pośrednio z akumulatora do deski.

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2005 08:59 ]
Ja wczoraj odbyłem bitwę z elektroniczną deską, starsznie mrugała, zwłaszcza przy odpalaniu i na niskich obrotach. Masy po kilka razy czyszciłem i nic, później dwa razy jeszcze wyciągałem deske, poprawiałem styki w kostkach i udało się. Dzisiaj nic nie mruga, mam nadzieje że tak pozostanie na długo.

Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98
     Moneta

Cinek 
witamy nowego

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 11-08-2005, 21:40   

no to masz szczescie ze ci sie powiodlo ja robilem taka sama operacje na swoim digitalu i tz pomoglo ale dzialalo sprawnie tylko jeden dzień, potem na nowo licznik zaczal wariowac i tak jest do dzis, w czasie jazdy pojawiaja sie rozne cyfry wszystko szaleje a licznik kilometrow w ogole nie liczy :?

Krzychu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 15-08-2005, 20:59   

Ja rowniez mam caly czas problemy z digitalem, nie sa tak mocno uciazliwe ale sa.

Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98
     Moneta

bykool 

Wysłany: 28-09-2005, 19:07   

Cze chciałem zapytać bo mam problem z prędkościomierzem(deska digital),nie działa,styki już sprawdzałem,rozkręcałem deskę,czyściłem,ścieżki nie są przerwane nie wiecie gdzie jest czujnik prędkościomierza bo może on się zepsuł chyba że to coś innego jeżeli ktoś wie co może być to proszę pisać.

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 28-09-2005, 20:06   

Krzychu napisał/a:
Ja rowniez mam caly czas problemy z digitalem, nie sa tak mocno uciazliwe ale sa.

A ja nie mam zadnych problemow z DGT. Nic a nic.
     assistance

Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 29-09-2005, 21:43   

bykool napisał/a:
Cze chciałem zapytać bo mam problem z prędkościomierzem(deska digital),nie działa,styki już sprawdzałem,rozkręcałem deskę,czyściłem,ścieżki nie są przerwane nie wiecie gdzie jest czujnik prędkościomierza bo może on się zepsuł chyba że to coś innego jeżeli ktoś wie co może być to proszę pisać.

Czujnik jest przy skrzyni, tam gdzie wychodzi linka prędkościomierza jeśli deska jest analogowa - czyli w pobliżu dyferencjału, na górnej powierzchni skrzyni. Sprawdź złącze, sam czujnik też mógł się zepsuć lub zabrudzić.

Pozdr,
Z.

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
bykool 

Wysłany: 30-09-2005, 10:20   

Cześć Zbyniu deskę mam Digital czyli cyfrową ale poszukam może też gdzieś tam będzie ten czujnik jak nie to po kabelkach spróbuje do niego dotrzeć.Dzięki Zbyniu

wojcioo 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 30-09-2005, 14:34   

Musisz dokładnie określić czy nie działa ci tylko i wyłacznie prędkościomierz ( tzn. czy nie wskazuje prędkości samochodu i wskazuje ci ciągle prędkość 0), czy nie działa bo nawet nie ma tego zera i w miejscu gdzier powinna być wskazywana prędkość jest pusto.
Jeżeli jest to pierwszy przypadek to najpewniej masz walnięty czujnik który od góry jest wkręcony do skrzyni biegów odchodzą od niego 3 kabelki: 2 zasilające i 1 sygnałowy. Sprawdź jakie jest na nich napięcie a powinno być 12V. Jeżeli na zasilających to pół biedy gorzej jak na sygnałowym brak jest napięcia bo wtedy czujnik do wymiany a tak jest niestety w moim przypadku.
Jeżeli jest to drugi przypadek to najprawdopodbniej nie łączy ci masa której główne przyłacze znajduje się pod akumulatorem gdzie jest jest główne przyłacze poprostu masa digitala jest zaśniedziała i dlatego nie łączy i nic nie wyświetla, a po czym poznać że jest to ta masa-a po tym że jak odłaczysz konektor od głównego przyłacza masy i przekręcisz kluczyk do pozycji MAR to digital zacznie ci migać. Potem tylko WD 40 i do dzieła. JA to wszystko po kolei przerabiałem koledzy klubowicze mną kierowali zaczynałem od masy a skończyłem braku napięcia na czujniku

bykool 

Wysłany: 30-09-2005, 16:32   

CZe wojcioo.U mnie wskazuje 0 na prędkościomierzu,więc może to czujnik(sprawdzę go tak jak mi napisałeś) ale z masą też jest coś nie tak bo gaśnie mi cała deska,wiec masę też musze przeczyścić.Napisz jak wiesz ile może kosztować czujnik.Wielkie Dzieki za poradę.Jutro od rana będę próbował.

[ Dodano: 04-10-2005, 18:47 ]
Cześć Wojcioo sprawdzałem tą masę i ten czujnik.Co do masy to ją przeczyściłem(chyba to ona,czy to takie kabelki podłączone na wsówki do głównej masy auta,wszystko tam przeczyściłem i dalej albo nie ma nic,jest lub pokazuje rozmazane wszystko natomiast wszystko po prawej czyli wskaźniki od otwartych drzwi itd. świecą)a z czujnikiem to nie wiem czy dobrze pomierzyłem,za masę wziąłem masę auta i drugim kablem dotykałem tych trzech drucików w gnieździe czujnika jeden po drugim i miernik nawet się nie poruszył.Jeżeli dobrze pomierzyłem to czujnik na śmieci,a deska mnie dobija,nie wiem co z nią zrobić już ją tyle razy rozkręcałem,że już nie mam do niej siły :( .Jeśli masz jakiś pomysł co można jeszcze zrobić to odpisz.Z góry dziękuję pozdrawiam

[ Dodano: 06-10-2005, 08:09 ]
Cześć wczoraj sprawdzałem cały licznik od nowa i czujnik.Deska mi nie łączyła całą rozebrałem i musiałem odkleić nawet tę powłokę czarną z przodu digitala,i okazało sie że z tyłu są doprowadzone wtyczki które mają w gniazdach zaczepy i jeden był urwany i wtyczka wychodziła a ja nie miałem pojęcia co się dzieje a to taka głupota,już łączy.Czujnik jest zepsuty posprawdzałem czy kable nie są walnięte ale są dobre,więc czujnik jest walnięty bo nie odchodzi od niego żadne napięcie.Dzięki wojcioo z Twoją pomocą i kuzyna naprawiłem deskę i muszę wymienić czujnik.

Odpowiedz do tematu