|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
nie pokazuje temperatury |
Autor |
Wiadomość |
pawel76

Pomógł: 4 razy Wiek: 49 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 855 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-06-2009, 22:23
|
|
|
Co może być przyczyną głupiejącej wskazówki temperatury?
Objawy są takie że raz pokazuje normalnie temperaturę a raz nawet nie drgnie.
Nie ma to wpływu na chłodzenie bo dmuchawa załącza sie w razie potrzeby i nie ma wycieków ,silnik się nie przegrzewa.
Niby błachostka ale mnie wkurza ,silnik to 1.4 z wtryskiem ,auto Tipo 92 rok |
_________________ Było Tipo 1.4ie jest Astra 1.4 rocznik 97 od teściowej |
|
|
|
 |
tad42

Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 11-06-2009, 23:38
|
|
|
Możesz mieć zwalony sam czujnik, sprobuj go wymienic, albo przejrzyj sam kabelek, ktory idzie od czujnika temp. w bloku silnika, ewentualnie cos z masą nie tak. Pozdrawiam |
_________________ tp |
|
|
|
 |
yoyo

Pomógł: 44 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-06-2009, 11:38
|
|
|
dokładnie wskażnik dziala na zasadzie kontaktu z masą
czujnik masz wręcony w głowicę między 2 a 3 świecą, taki z 1 kabelkiem, jeśli odpeniesz ten kabel i dotkniesz do silnika wskaźnik na desce powinien pokazać max temperaturę, przeczyść tą wsówkę, możesz też skontrolować masę samego silnika, a nawet sam czujnik możesz wykręcić i wyczyścić lub wymienić, koszty znikome, wyleje się przy tym troszkę płynu, ale jak szybko podmienisz to poleci tylko parę kropel |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
 |
pawel76

Pomógł: 4 razy Wiek: 49 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 855 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-06-2009, 14:40
|
|
|
Dzięki ,muszę podłubać |
_________________ Było Tipo 1.4ie jest Astra 1.4 rocznik 97 od teściowej |
|
|
|
 |
Bdm

Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-06-2009, 13:33
|
|
|
Cena czujnika to 25 zł.... Więc nie dużo a ułatwia życie.... U mnie był większy problem bo nie pokazywał temperatury i wentylator też się nie włączał i nadal tego nie robi..... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
 |
faust66

Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 17-09-2009, 15:13
|
|
|
Ja natomiast chciałbym sie podzielić pewną informacją na temat wysokiej temp płynu chłodzącego..
Miałem identyczny problem co użytkownik tad42. Temperatura podczas jadzy była równo 2 kreski nad 90st.
Przeczyściłem chłodnice z zewnątrz, wymieniłem termostat, wymieniłem czujnik temperatury i dalej to samo. Płyn w chłodnicy miał 1,5 roku, czyściutki nic nie ubywało, ten sam poziom przez 3 miesiące, pompa płynu chłodzącego wymieniona rok temu. Nie wiedziałem co jest grane niby wszystko ok.
Za radą tad42 zakupiłem płyn chłodniczy firmy Prestone(4L - 36z) oraz dodatkowo środek czyszczacy układ chłodzenia też firmy Prestone (11zł), przeczyściłem wypłukałem zalałem ... i jak ręką odjął, trzyma równiutko 90st czasami pół kreski pow 90 się wychili. |
_________________ Tempra 1.4ie + Lpg (1994, 180tys km) |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|