Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
obrotomierz
Autor Wiadomość
mirsmi 
witamy nowego

Wysłany: 27-06-2005, 19:59   obrotomierz

silnik 1.6 gaznik deska zwykła.
wszystko działa na desce ale obrotomierz stoi w miejscu.
prosze o pomoc
mirek :-k

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-06-2005, 20:24   

1. Odlaczenie sie wtyczki z tylu deski. Musisz wyjac cala deske i sprawdzic wtyczki. Mozliwe ze sie obluzowala wtyczka i cos nie laczy.

2. Przerwany kabel, to juz pozostaje Ci samodzielnie odnalezc gdzie doszlo do przerwania.

3. Spojrz na to http://www.tempra.org/ttt/schematy/6.JPG , pod nr 11 znajduje sie wyjscie na obrotomierz. Sprawdz wyjsice z modulu DigiPlex2 czy "daje prad" Mozesz na probe bezposrednio polaczyc to do obrotka, ale wczesniej musisz wyjac deske zeby go podlaczyc bezposrednio.

4. A wszystko inne Ci dziala? Wiem ze bezpiecznik jest uniwersalny od calej deski, jak sie on przepali to nie bedzie dzialal obrotek, temp. oraz wskaznik od paliwa.

assistance   Moneta

mirsmi 
witamy nowego

Wysłany: 27-06-2005, 20:30   

miszko napisał/a:
1. Odlaczenie sie wtyczki z tylu deski. Musisz wyjac cala deske i sprawdzic wtyczki. Mozliwe ze sie obluzowala wtyczka i cos nie laczy.

2. Przerwany kabel, to juz pozostaje Ci samodzielnie odnalezc gdzie doszlo do przerwania.

3. Spojrz na to http://www.tempra.org/ttt/schematy/6.JPG , pod nr 11 znajduje sie wyjscie na obrotomierz. Sprawdz wyjsice z modulu DigiPlex2 czy "daje prad" Mozesz na probe bezposrednio polaczyc to do obrotka, ale wczesniej musisz wyjac deske zeby go podlaczyc bezposrednio.

4. A wszystko inne Ci dziala? Wiem ze bezpiecznik jest uniwersalny od calej deski, jak sie on przepali to nie bedzie dzialal obrotek, temp. oraz wskaznik od paliwa.

dzieki za odpowiedz.
wszystko działa ok.temp.paliwo. wszystkie kontrolki ok.
dzisiaj miałem ją na dłoni -całą deske ponieważ nie swieciły mi lamki poswietlenia deski.
zajrze jutro jeszcze raz.
miłego wieczoru mirek

[ Dodano: 29-06-2005, 13:39 ]
mirsmi napisał/a:
silnik 1.6 gaznik deska zwykła.
wszystko działa na desce ale obrotomierz stoi w miejscu.
prosze o pomoc
mirek :-k

witam ponownie
obrotomierz juz działa .
przeczysciłem styki i ok
dzieki za pomoc
mirek :D

gość od dedry 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 07-10-2005, 19:12   

Witam serdecznie włoskich maniaków, mam podobny problem, choć przeczyszczenie styków nic niedało, rozebrałem dzisiaj pół samochodu i ku mojemu zdziwieniu przewód który wychodzi z cewki ma inny kolor niż ten który dochodzi do obrotka ( tam juz nie ma napięcia ) co moge jescze zrobić, czy ten przewód idzie przez główną listwe czy bezpośrednio do obrotka [-o<
     assistance

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-10-2005, 19:36   

Wez sobie pcoiagnij osobyn przewod od cewki do obortka i bedizesz mial po problemie :-)
Moze ktos wczensiej kombinowal przy tym a w tym ukladize to sie napewno nie doszukasz co gdzie i jak :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

gość od dedry 

Wysłany: 08-10-2005, 06:16   

Wielkie dzięki za pomoc, dzisiaj idę się dalej bawić,a że jestem laikiem z elektryki więc się zapytałem :)
     assistance

miszko 

Wysłany: 08-10-2005, 07:35   

gość od dedry, pewnie masz tak zrobione, ze wpierw od cewki idzie do modułu i dopiero z moduły sygnal leci do obrotka. A mozna najprosciej pociagnac od samej cewki.

gość od dedry 

Wysłany: 08-10-2005, 12:29   

Tak jak Miszko piszesz, przewody mam puszczone przez moduł, tylko jak polecieć z przewodami prosto z cewki do obrotka, mase rozumiem że mam gdzieś sobie poszukać z tym nie będzie problemu, ale jak mam sprawdzic z któreko kabelka od cewki ( są aż cztery ) mam puścić sygnał ](*,)
     assistance

MupiK 

Wysłany: 08-10-2005, 17:01   

Sprawdze dizisja i ci napisze na 100& ale na 99% jest to pierwszy od przodu auta jak sie patrzy podam ci kolor napewno utrafisz :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

gość od dedry 

Wysłany: 10-10-2005, 18:06   

Reset nic niepomógł, za namową innych podłączyłem dzisiaj sygnał prosto z cewki, ale chyba zrobiłem coś nietak, po podłączeniu zapaliła mi się kontrolka wtrysków, ale to raczej z mojej winy, bo przewody podłonczyłem do wtyczki gdzie dochodziły kabelki te oryginalne od kompa, jutro zobacze jak będzie szło jak tylko pójdzie prąd z cewki ](*,)

[ Dodano: Wto 11 Paź, 2005 16:23 ]
Witam ponownie , może to komuś kiedyś coś pomoze, obrotek zaczoł chodzic po sprawdzeniu sygnału na mierniku, czry mary, a kazali zrobic to tak " Chyba trzeba będzie to "rozebrać" na logikę, jak czarną skrzynkę. Proponuję zacząć od sprawdzenia samego zegara. Nie wiem, z którą wersją mamy do czynienia, więc zacznijmy od prostrzej. Taki zegar jest przykręcony do płytki z połączeniami trzema nakrętkami (klucz 4-5?). Są to doprowadzenia zasilania, masy i prądu sterującego. Masę łatwo znaleźć - omomierz jedną końcówkę do masy auta, drugą do jednej z 3 śrubek - masa=0 ohmów.
UWAGA!!! Pomiar wykonujemy przy wyłączonym zasilaniu, aby nie uszkodzić omomierza. Gdy znajdziemy masę, przełączamy miernik na pomiar napięć (zakres 20V) i, jedna końcówka woltomierza do masy auta, (można do tej śrubki, która "wyszła, że jest masą" w poprzednim pomiarze). Włączamy zapłon (MAR) i na jednej z pozostałych 2 śrubek powinno pojawić się 12V. Oznacza to, że ta trzecia jest sygnałowa - steruje zegarem. Gdy silnik pracuje - na tej sygnałowej nóżce pojawia się napięcie proprcjonalne do obrotów. Pomiar proponuję wykonać ustawiając miernik na pomiar napięć stałych, a gdy brak wskazań - przełączyć miernik na pomiar napięć przemiennych (miernik elektroniczny) 20V. Odpalenie motoru i pomiar. Jeżeli pojawi się sygnał sterujący, a zegar nie drgnie - to podejrzenie, że uszkodzony."
     assistance

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 23-12-2005, 20:44   nie dziala czujnik paliwa,obrotomierz i rezerwa

jak w temacie nagle stracilo sie wszystko na raz padl obrotomierz i wskaznik paliwa no i rezerwa czy ktos wie co to moze byc?wtyczki w liczniku sprawne

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

miszko 

Wysłany: 23-12-2005, 22:19   

alan, sprawdz bezpieczniki w skrzynce. Wiem ze ktorys bezpiecznik odpowiadal walsnie za zasilanie deski.

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 29-12-2005, 19:29   

to bylo pierwsze co zrobilem.....okkazalo sie ze nie ma masy na zegarach :-k ale zrobilem obejscie i juz dziala [-( taki polsrodek ale na razie musi wystarczyc

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

Mucha 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 03-01-2006, 21:28   

Witam!!

U mnie nie ma obrotka wiec kupilem sobie a teraz nie kumam pod ktore wejscie w cewce mam go podlaczyc. W cewce w tej kostce mam 4 rozwiazania. 3 sa zajete i jedno jest wolne (zaślepka pomarańczowa). Standardowo brakuje mi obrotka wiec musialem sobie cos takiego zakupic posiadam Tipo 1.4 S na gażniku. Czytalem tez gdzies chyba na forum ze podłacza sie pod brązowo-biały ale pisali tez zeby podlaczyc go pod te wolne miejsce.iI całkowicie juz zglupialem i nie wiem wreszcie pod ktore podlaczyc :-( Prosze o pomoc w podłączeniu go najlepiej by bylo aby jakas fotka byla z pokazanym miejscem gdzie mam podlaczyc. Pozdrawiam.

[ Dodano: 09-01-2006, 13:21 ]
Podłączyłem obrotek i w sumie jest ok. Ale jest jeden problem zaniża mi obroty ok 500 obr/min. Co może być przyczyną zaniżania obrotów?. Regulowałem już potencjometrem aby ustawic bieg jalowy. Jest to obrotek na 4 jak i na 6 cylindrow sprawdzalem poprawne podlaczenia i jest dobrze popodlaczane. Jak moze byc inna przyczyna??
Podłączone mam tak:
Czerwony - (+) Akumulatora
Czarny - (-) Akumulatora (masa)
Zielony - Cewka

Czy moze cos zle podlaczylem czy jak ?? Nie mam pojecia. Prosze o jakies wskazowki dlamnie kupilem go na allegro za 80 zl i troche mi szkoda aby ta kasa poleciala w bloto. Pozdrawiam.

Jadodada 

Wysłany: 31-01-2006, 22:17   

Mucha

W cewce zapłonowej jest gniazdko z czterema pinami.
Na obudowie cewki obok gniazdka jest z jednej strony znak (+) a drugiej strony znak (-).
Zasilanie z akumulatora poprzez załączoną stacyjkę doprowadzone jest do pierwszego pinu od strony znaku (+) a na drugim pinie od strony znaku (+) pojawi się również to zasilanie gdyż te piny są z sobą połączone wewnątrz. Z tego drugiego pinu pobierane jest do załączenia stycznika głównego.
Od strony znaku (-) również pierwsze dwa piny są z sobą połączone wewnątrz.
Pierwszy pin od strony znaku (-) traktujemy jako ujemne zasilanie obwodu pierwotnego cewki. Drugi pin od strony znaku (-) służy do pobierania sygnału do obrotomierza.
W związku z tym , że te piny są jednakowe pod względem elektrycznym to wykorzystanie ich może też być odwrotne przez producenta co może mylić przy odczytywaniu z schematu elektrycznego układu.
Ja w moim samochodzie mam tak właśnie, że na pierwszym pinie od strony znaku (-) mam podłączony obrotomierz, a na drugim zasilanie ujemne obwodu pierwotnego cewki.

Jeżeli przy podłączeniu do obrotomierza wykorzystałeś pierwszy lub drugi pin od strony znaku (-) to zrobiłeś to prawidłowo.
Jeżeli tak jest to przyczyna tkwi w ustawieniu obrotomierza na cztery cylindry przy założeniu, że masz jedną cewkę w układzie zapłonowym.

Odpowiedz do tematu