Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
osobny obrotomierz
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 18-09-2006, 18:20   osobny obrotomierz

Mam deske bez obrotomierza i niewime czy u mnie w samochodzie w ogóle są kable lub czujnik, które powinny do takowego iśc gdyby był. Nie chcę zmieniać deski i tu moje pytanie: da sie taki obrotek

http://72.14.221.104/sear...pl&ct=clnk&cd=3

zainstalować w tipolu? Chodzi mi o możliwośc podłaczenia. Pozdro

RaV 

Wysłany: 18-09-2006, 18:32   

Z opisu wynika, że jeśli tylko Twój Tipek nie jest dieslem, to można to założyć

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-09-2006, 18:36   

Poszukaj na forum o obrotomierzu. Było już dużo tematów jak i gdzie podłączyć.

A co do obrotomierza to ważne żeby był na '4 cylidndry'. Wtedy będzie dobrze wskazywał. Podłączenie też nie jest trudne, bo wystarczy pociągnąć 1 kabelek od wejścia do cewki wysokiego napięcia i poprawadzić to pod obortek. Poszukaj na forum...

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-09-2006, 18:40   

z tego co pamietam i jesli dobrze pamietam to tak jak miszko mowi,powinienes miec wejscie w cewce pod obrotomierz (wiem ze CC tak maja) ale jak to w tipo wyglada to juz niestety nie wiem
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

mrk69 

Wysłany: 18-09-2006, 20:56   

A teraz troche inne pytanie. Pamiętacie w nfs underground i w nowszych był wskaźnik dołatowania miał + - i 0 widzieliście takie coś w Tipo? Montował ktoś takie coś?

miszko 

Wysłany: 18-09-2006, 21:14   

To jedynie by się przydało gdy byś miał Turbo. Moim zdaniem lepsze był by wskaźnik doładowania od 0-1bar.

RaV 

Wysłany: 18-09-2006, 21:43   

mrk69 napisał/a:
Pamiętacie w nfs underground i w nowszych był wskaźnik dołatowania miał + - i 0 widzieliście takie coś w Tipo? Montował ktoś takie coś?

Tjuningujesz auto na kształt i podobieństwo gry komputerowej?? 8|

assistance   Moneta

mrk69 

Wysłany: 18-09-2006, 21:44   

ach turbo....:P narazie marzenie bo nowy tipol mi starcza...moze kiedyś, bo narazie to i tak mi trują co niektórzy że mam 19 i fure i w dodatku jeszcze do Niemiec po nią jechałem:? Z tym turbo to tak abstrachowałem, bo skojarzyło mi sie to z ekonomizerem - jak zmieniasz bieg to spada i dajesz gaz to rośnie 8)

miszko 

Wysłany: 18-09-2006, 21:48   

Jeżeli takie coś chcesz mieć to załatw sobie wakuometr i jakiś wyskalowany do tego wskaźnik.

mrk69 

Wysłany: 18-09-2006, 21:51   

RaV napisał/a:

Tjuningujesz auto na kształt i podobieństwo gry komputerowej?? 8|

he..nie, nie tuninguje..póki co to nie jakoś mocno przynajmniej, a to z tym zegarem to taki przykład podałem, bo wszyscy chyba wiedzą jak to w underground'ach wyglądało...no i ciekawość zżerała :D

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-09-2006, 08:44   

zamontuj sobie wskaźnik i czujnik ciśnienia oleju z sedicivalvole,tez bedzie Ci wskazówka chodziła w zależnośći od obrotów silnika :lol:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-09-2006, 22:27   

taki obrotomierz powinien Ci chodzić.. ale poczytaj posty, bo jak nie patrzeć to masz 120 zeta + przesyłkę, koło 150zeta w plecy...
elektroniczny obrotek dostaniesz nawet za (jak sądzę) 30zeta jak poszukasz dobrze i masz sklepy elektron w okolicy; a jeśli totalnie nie interesuje Cię obrotek wyświetlający tylko musi być ze wskaźnikiem to i takie znajdziesz po sklepach elektronicznych czy samochod. taniej pewno...

co do podłączenai - zasilanie weźmiesz skądkowleik, wiadomo...
jedyne co podajesz to impuls z cewki zapłonowej, on już sobie wg ilości impulsów / min policzy ile to obrotów /min
cewka o ile pamiętam na wejściu ma gniazdo na 4 kable, z czego chyba od lewej do prawej są po kolei obsadzone, zasilanie, czymśtam i 4ty pusty, niepodłączony i właśnie pod ten pustypin się podłączasz (doczepiasz kabelek podający sygnał do obrotka) i to wsio; chyba typowe każde T/T (pomijając seidici itp inne) ma taką cewkę z tym wyjściem;

** Dodano: 24-09-2006, 23:28 **
:arrow: a! sobie przypomniałem! na forum w download masz schematy instalacji elektrycznej; tam na 1000% przynajmniej na jednej stronie masz cewkę rozpisaną gdzie (który pin) ma wyjście na obrotek;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu