Prośba do posiadaczy DGT 1.4 rocznik około 1991 |
Autor |
Wiadomość |
Tomasz@20@KSU
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 108 Skąd: Stryszawa/B-B
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 07-07-2006, 11:14 Prośba do posiadaczy DGT 1.4 rocznik około 1991
|
|
|
Witam szanownych forumowiczów!
Mój problem polega na tym, iż od pewnego czasu przestał mi działać licznik prędkości i licznik kilometrów w wersji DGT
Nie jest to co prawda usterka niebezpieczna ale bardzo mnie to drażni
Po dokładnym sprawdzeniu kostki wpinanej do czujnika(licznika obrotów(?)), wkręcanego do skrzyni biegów zauważyłem że jeden z trzech przewodów idących do tej kostki się urwał/ukiwał a na pozostałych izolacja jest uszkodzona.
Nie zastanawiając się rozebrałem kostkę i... zapomniałem który przewód miał być z której strony-o ile dobrze pamiętam były tam: niebieski, niebiesko-pomarańczowy i fioletowy.
Bardzo bym prosił kolegów którzy mają podobną wersję samochodu o zaglądnięcie pod maskę i podesłanie mi jakoś sposobu podłączenia tej kostki(lub w miarę dokładnego zdjęcia kostki wraz z przewodami) bo bez tego nie mam szans na podłączenie czujnika i wyeliminowanie bądź szukanie innej usterki w moim liczniku
Pozdrawiam i z góry dziękuję kolegom za odpowiedzi |
_________________ TIPO pojechało 20 grudnia na żyletki Wspomnijcie go gdy będziecie się golić... ;-) |
|
|
|
|
Krzychu
Wiek: 40 Dołączył: 03 Gru 2004 Posty: 159 Skąd: Koło / Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-07-2006, 20:47
|
|
|
Patrzyłem i u mnie są tylko dwa przewody, czujnik jest zaraz obok korka od uzupełniania oleju w skrzyni biegów. O tą kostke Ci chodzi? |
_________________ Projektowanie stron www
Forum Renault Megane
Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98 |
|
|
|
|
|
Tomasz@20@KSU
|
Wysłany: 07-07-2006, 22:25
|
|
|
Nie, jest on ukryty w głębi komory silnika, mniej więcej pod układem wspomagania kierownicy, ale żeby dokładniej to opisać musiałbym zajść do garażu
Spróbuję jutro zdziałać coś w kierunku wykonania zdjęć miejsca wkręcenia czujnika, jak i samego czujnika i właśnie nieszczęsnej kostki...
Apropos-użytkownicy którzy nie dokonali jeszcze wpłaty na konto forum mają uprawnienia do zamieszczania zdjęć na forum TTT |
_________________ TIPO pojechało 20 grudnia na żyletki Wspomnijcie go gdy będziecie się golić... ;-) |
|
|
|
|
Krzychu
|
Wysłany: 07-07-2006, 22:50
|
|
|
Ja widze tylko jedną kostkę która wpina się do skrzyni biegów i to jest właśnie ta. Daj dokładniejszy opis to jutro poszukam. |
_________________ Projektowanie stron www
Forum Renault Megane
Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98 |
|
|
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-07-2006, 08:13
|
|
|
Krzychu napisał/a: | Ja widze tylko jedną kostkę która wpina się do skrzyni biegów i to jest właśnie ta. |
Ja mam 1,6ie dgt i też mam kostke jak krzychu pisze |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
Ardian
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-07-2006, 11:10
|
|
|
Kostka nie od biegu wstecznego ta właśnie jest koło korka oleju tylko kostka wpięta do czujnika prędkości.
1-niebiesko czerwony 2-niebieski 3-czarno fioletowy ( u ciebie to chyba ten fiolet) |
|
|
Krzychu
|
|
|
|
|
Tomasz@20@KSU
|
Wysłany: 09-07-2006, 10:39
|
|
|
Ardian napisał/a: | Kostka nie od biegu wstecznego ta właśnie jest koło korka oleju tylko kostka wpięta do czujnika prędkości.
1-niebiesko czerwony 2-niebieski 3-czarno fioletowy ( u ciebie to chyba ten fiolet) |
Tak, właśnie o tą kotkę mi chodzi :dance:
Adrian mam do Ciebie jeszcze tylko prośbę żebyś mi napisał od której strony patrząc jest taka kolejność (rozumiesz-np.patrząc od strony styków z zaczepem w górę, lub patrząc od strony przewodów z zaczepem w dół czy coś...). Chodzi mi o to że ja pamiętam tylko fakt że ten niebiesko-czerwony miałem na środku(włanie-dlaczego u mnie jest na środku, skoro u Cieie jest na skraju ...ale może mnie już pamięć zawodzi.
Chodzi mi właśnie o to żeby wiedzieć jak podłączyć tę kostkę żeby już na starcie nie spalić czujnika prędkości przez nieprawidłowe podłączenie(ciekawe czy to możliwe )
Pozdrawiam i miłej końcówki weekendu życzę! |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-07-2006, 11:35
|
|
|
Może to Ci pomoże.Sorki za jakość fotki ale wszystko chyba widać.Jak coś to pytaj. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Tomasz@20@KSU
|
Wysłany: 10-07-2006, 12:23
|
|
|
No jasne że pomoże!! Chyba się dzisiaj za to zabiorę, oby się tylko nie okazało że mam uszkodzone coś jeszcze oprócz tej kostki Dziękuję serdecznie za pomoc:-) Jestem bardzo wdzięczny:)
[ Dodano: 10-07-2006, 22:46 ]
No udało mi się - licznik śmiga jak ta lala :dance:
Jak to miło znowu móc i widzieć prędkość z jaką się jedzie
jeszcze raz dziękuję Wam bardzo za pomoc
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|