Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja wskaźnika paliwa
Autor Wiadomość
Lasgo07 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-02-2012, 07:31   Regulacja wskaźnika paliwa

Cześć. Ostatnio udało mi się zrobić wskaźnik paliwa (w końcu w swoim Tipo). Zrobić, w sensie że wogóle działa :D mam mały problem z jego regulacją lub możliwe że tak musi być. Przedstawię wam szczegóły:

Przy skręcaniu wskaźnika zacząłem się bawić tą śrubka regulacyjną od pływaka. Gdy ją na maxa wykręciłem, w ten sposób pływak znajdował się niżej wskaźnik nic nie pokazywał. Totalne zero. Dodam że wskazówka jest dobrze ustawiona na desce. Gdy było pusto ustawiłem ją na zero ręcznie. Po wlaniu 5 litrów paliwa do zbiornika wskazówka nadal na zero była. Więc wyjąłem wskaźnik i wkręciłem na maxa śrubkę od pływaka. Spowodowało to że wskazówka podniosła się tylko na pierwszą kreskę i podczas jazdy lubi się zmniejszyć nawet na zero przy zakrętach. Dodam jeszcze że na sucho wskaźnik działa idealnie.

Może tak musi być ? a może coś jeszcze warto zaobserwować ? proszę o sugestię.

shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-02-2012, 11:39   

A może warto dolać więcej paliwa i wtedy zobaczyć jak to się będzie zachowywało? Jak dla mnie 5 litrów na pusty zbiornik to chyba trochę malutko, więc i wskazania mogą być takie a nie inne. To, że wskazówka skacze w czasie jazdy to normalne, przecież paliwo nie stoi w miejscu tylko przelewa się w baku. Szczególnie jest to widoczne na zakrętach, jak zauważyłeś :)

maxi 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 22-02-2012, 12:36   

Dolej więcej paliwa, na 5 litrach nic nie zdziałasz. W moim przypadku rezerwa świeci nawet, gdy zatankuje 8-10 litrów. I jeśli dobrze pamiętam to minimum, które musisz powiedzmy przekroczyć, by wskaz pokazał cokolwiek. Wiele tematów już na forum było odnośnie problemów z poziomem paliwa :)

FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP

RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )

Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm

kaminkrz 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 22-02-2012, 12:55   

shwax napisał/a:
To, że wskazówka skacze w czasie jazdy to normalne

Dokładnie - u mnie jest tak samo jak jest mało paliwa.

shagger78 

Wysłany: 22-02-2012, 14:10   

Ostatnio tez czyscilem czujnik paliwa bo draznila mnie wskazowka.Po zalozeniu na pustu zbiornik i wlaniu 8 litrow paliwa wskazowka dalej byla na 0 i swiecila rezerwa.Potem korygowalem ustawienie i ostatecznie po wlaniu 8 litrow rezerwa gasnie i zapala sie znowu po przejechaniu ok 10 km wiec wg mnie jest ok.Srube regulacyjna wkrecilem by zrownala sie z powierzchnia plastyku i jeszcze 3,5 obrotu i tak juz zostawiam to.Nie wolno rozginac stykow zbyt mocno bo tarcie wzrosnie i plywak bedzie mial ciezko sie uniesc.Nie wolno tez rozciagac czy skracac sprezyn bo wtedy z regulacji nici.Generalnie wg mnie plywak w tipo to dziwna i nieudana konstrukcja-lubi zawodzic,zacinac sie itp a w innych samochodach cale zycie spokoj z plywakiem i wskazania dokladniejsze.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-02-2012, 14:45   

shagger78, uwierz są gorsze rozwiązania :lalala: to jest w miarę ok, choć wiek robi swoje i ścieżki po 18-20 latach wycierają się i wskazówka dostaje świra jak kontakt z płytką jest słaby. W download'zie jest manual jak to obejść. W skrócie sprawdza się do tego by przestawić styki na nową nie wytartą ścieżkę, niemniej trzeba być delikatnym i robić to z bardzo dużym wyczuciem bo łatwo zepsuć lub pogorszyć.
P.S: mnie osobiście bardzo podoba się rozwiazanie ze starszych Opli (pierwszy raz widziałem to w astrze I) wskazówka po przekręceniu stacyjki idzie bardzo wolno do góry nawet kilkanaście sekund ale jest tak nie wrażliwa na zakręty i podskoki jak by w baku była melasa albo karmel a nie paliwo.
     assistance   Moneta

shagger78 

Wysłany: 22-02-2012, 19:04   

JAM_BELFEGOR,zgadza sie...to samo mial golf 2-pod wskazowka jest drucik oporowy i on rozgrzewajac sie wydluza sie i przesuwa wskazowke i idzie to rzeczywiscie b.wolno(szczegolnie w zimie trwa to kilka km zanim wskazowka sie podniesie)Za to zadnych wychylen na dolkach czy zakretach.Im wiecej paliwa tym ow drucik bardziej sie rozgrzewa i wydluza a tym samym pokazuje wiecej paliwa.
Sa tez inne rozwiazania-nawet takie ze po wylaczeniu zaplonu wskazowka dalej pokazuje stan paliwa bez pradu(tzn wskazowke podnosi i opuszcza prad)Takie tez sa b.dokladne.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 23-02-2012, 06:31   

maxi, Ok rozumiem że jednak paliwa jest za mało. Czyli mogę powiedzieć że wskaźnik działa u mnie idealnie po naprawie ponieważ skoro na 5 litrach pokazuję 1 kreskę to raczej będzie dokładny ;)

shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-02-2012, 11:50   

Lasgo07 napisał/a:
skoro na 5 litrach pokazuję 1 kreskę to raczej będzie dokładny ;)

Istnieje takie prawdopodobieństwo, ale tego nie wiesz na 100% wożąc w baku tylko opary. Dolej więcej paliwa a przekonasz się jak działa. Na potrzeby testu dolewaj np. po 5 litrów i zobacz kiedy kontrolka zgaśnie (a wskazówka się podniesie). Jak wlejesz 30litrów a wskazówka dalej będzie pokazywała 1 kreske to znaczy, że nie działa :lalala: A tak na poważnie, jak nie wlejesz więcej to się nie dowiesz czy jest ok. Chcesz to zrobić porządnie jak rozumiem, więc nie żałuj tych 30zł, przecież to paliwo zostanie w baku więc nic nie tracisz, ehh...

Lasgo07 

Wysłany: 23-02-2012, 21:53   

shwax, testowałem czujnik na sucho jak nie był w baku. Ruszałem pływakiem na różne sposoby i wskaźnik działał. Na próbę aby sprawdzić czy działa pływak włożyłem go do szklanki z wodą ;)

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 26-02-2012, 15:16   

Ja ostatnio miałem pusty bak, zalałem za 30zł żeby mieć na zimowe odpalania i też nic nawet nie drgnęło. To chyba normalne. W końcu zbiornik nie ma 10 litrów pojemności żeby od razu nie wiadomo jak się podniosła :)
Ja mam jeszcze taki problem że jak podgłośnie muzyke to wskazówka skacze razem z basem :D

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-02-2012, 18:01   

D@wIdS, 30 zł, to około 5-6L, więc z suchego nawet rezerwy nie zapełniłeś. Nie ma się co dziwić, że nawet nie drgęło.

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 26-02-2012, 18:05   

Wiem, dlatego mówię że kolega Lasgo07, nie ma się czym obawiać :)

Odpowiedz do tematu