|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Skaczący obrotomierz |
Autor |
Wiadomość |
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-01-2006, 10:39 Skaczący obrotomierz
|
|
|
Od kilku dni zauważam u siebie problem z obrotomierzem. Mianowicie w momencie przyspieszania zdarza mu się zaliczyć taki bardzo szybki skok o ok. 500 jednostek (obrotów na minutę w skali) i wraca do właściwego wskazania. Skok ten trwa bardzo krótko - ok 0.5 s. i występuje przeważnie w okolicy 2500-3000 obrotów. Czego może to być przyczyna? Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 08-01-2006, 10:57
|
|
|
Oj to chyba bedzie problem juz z samym obrotomierzem. Bo nie jest on nigdzie podlaczony do urzedznia mechanicznego, ktore moglo by sie zurzyc. Jest on bezposrednio podlaczony do cewki wysokiego napiecia. Wiec stawiam na obrotomierz lub mozliwe jakies uszkodzenie w cewce. Mozesz to sprawdzic.
Do cewki dochodza 4 kable, jeden z nich to wlasnie wyjscie na obrotek - u mnie to pomaranczony kabelek od strony chlodnicy. Jak bys sie pod niego podpial jakims innym obrotkiem (pamietaj ze tamten musi byc przystosowany do "4 cylindrow") to moglbys zobaczyc czy chodzi ok, czy tez skacze. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-01-2006, 12:14
|
|
|
a jak dodajesz gazu to silnik normalnie ciagnie ? czy poprostu gazujesz i po chwile dopiero ciagnie auto ? jak tak to sprzeglo ja tak mm ... jade np. na 4 idzie do wyrpzedzania ja mu gaz a ten sobie gaz (obroty rosna) predkosc taka sama ... dopiero po odpuszczeniu i znowu przycisnieciu cos podciagnie ... SPRZEGLO !!!! |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-01-2006, 13:15
|
|
|
A ładowanie masz ok? Miałem raz taki przypadek że skakało napięcie ładowania i głupiały zegary. Jeśli napięcie ok to poprostu posprawdzaj styki z desce zwłaszcza te na śrubki tam często jest niekontakt. |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-01-2006, 16:56
|
|
|
gary napisał/a: | a jak dodajesz gazu to silnik normalnie ciagnie ? czy poprostu gazujesz i po chwile dopiero ciagnie auto ? |
tak. To raczej nie jest kwestia sprzęgła.
dziura.arek napisał/a: | A ładowanie masz ok? |
Niedawno robiłem alternator. Powinno być wszystko OK, ale sprawdzę.
Być może jest to jakiś niekontakt na styku!?
[ Dodano: 01-02-2006, 00:12 ]
No i po problemie. Wymieniłem przewody WN i ten od obrotomierza + kopułkę + palec i wszystko chodzi jak trza! Co więcej temperówka dostała niezłego kopa! Nie spodziewałem się, że tyle może dać wymiana przewodów...
** Dodano: 29-10-2006, 22:02 **
Problem powrócił.
Filmik został nakręcony na postoju - dwa razy nacisnąłem gaz. Zapierwszym razem do 3000obr/min a za drugim lekko musnąłem (słychać to po odgłosach silnika).
Nie mam pojęcia co się z tym dzieje :/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|