|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wskaźnik temp. na desce DGT |
Autor |
Wiadomość |
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 22-01-2009, 15:34 wskaźnik temp. na desce DGT
|
|
|
Witam wszystkich
pół godziny przeglądam podobne tematy ale nie mogę znaleźć nic konkretnego więc napiszę nowy temat ...
mam taki problem powracający co jakiś czas i znikający sam co jakiś czas...
mianowicie wskaźnik temp silnika na desce DGT wskazuję błędną temperaturę,
kiedy światłą, radio, nawiew ( cała elektronika jest wyłączona ) odczyty są mniej więcej ok czyli kreska poniżej 90C ... włączę światła ,radio ,nawiew - 2-3 kreski do góry
sprawdzałem temp przy głowicy miernikiem i pomimo iż wskźnik na desce pokazuje 120 to rzeczywista temperatura wynosi ok 90C, podskoczy do ok 95C i załącza się wentylator tak więc wszystko oprócz wskaznik na desce jest ok
teraz trochę magi problem z czujnikiem ustąpił po wymianie łącznika elastycznego łączącego kolektor wydechowy z resztą wydechu ... zaś wskaźnik znowu zaczął "świrować" po wymianie klocków i płynu hamulcowego ... ja nie wiem co wydech czy hamulce mają wspólnego z tym czujnikiem :/ dodam jeszcze że sam czujnik ( ten między świecami i ten w chłodnicy ) były już wymieniane i nic to nie dało
któs ma jakiś pomysł ??? |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 22-01-2009, 23:55
|
|
|
Weź kawałek kabla aby dosięgnął od minusowej klemy do czujnika temperatury,ściąg izolację z obu końców tak z 4 cm i połącz klemę - z obudową czujnika.Jeżeli nic to nie zmieni to problem jest po stronie deski rozdzielczej.Może ma coś z masą. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-01-2009, 00:22
|
|
|
Jak mi elektryk powiedział, problem tkwi gdzieś w masie.
Mam tak samo jak Ty, szwankuje czasem temperatura, się znaczy tylko czujnik
Jak jest wilgotno, to bardziej szaleje. No w każdym razie tak mi się wydaje. W każdym razie wyłączenie świateł powoduje spadek wskazań
Na początku lutego auto idzie do elektryka, może poradzi sobie z tym |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
heuk
witamy nowego
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 29-01-2009, 16:03
|
|
|
O widzicie mam taki sam problem tylko w mojej furze temperatura sama świruje ale to chyba tylko przez wilgoć |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-01-2009, 22:08
|
|
|
popraw masę na silniku i ten kabelek który dochodzi do czujnika |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|