|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wskaźnik temperatury DGT |
Autor |
Wiadomość |
latarnia
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 164 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-03-2010, 12:46 Wskaźnik temperatury DGT
|
|
|
Panowie podpowiedzcie co może być przyczyną dziwnego zachowania wskaźnika temperatury w digitalu
otóż sprawa wygląda następująco - aktualna temperatura pokazywana jest dopiero po przekręceniu kluczyka, czyli np. odpalam autu, jadę jakiś czas - wskazanie temperatury 0, gaszę i odpalam auto i wskazanie jest poprawne
czujnik ten nad świecami został wymieniony, ale to nic nie pomogło
macie może jakieś pomysły co to może być?
inne wskazania na desce są prawidłowe |
_________________ był fiat uno 1,0
czekana ostatnią podróż tempra 1,6 SW + LPG
jest Lancia Lybra SW 2,0 + LPG
www.aleswiatlo.pl dla ttt zniżki |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 27-03-2010, 14:13
|
|
|
Dołączę się...
mój pokazuje czasem 150stopni(koniec skali), a płyn się nie gotuje, bo odkręcałem korek i wentylator działa prawidłowo. |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 27-03-2010, 14:36
|
|
|
Guzik,
temat przerabiałem z problemem walczyłem bardzo długo aż w końcu się udało.
miałem tak po włączeniu świateł + nawiew + radio temeperatura szła o 2 kreski w górę a kiedy włączał się wentylator na chłodnicy pokazywało 150C
wymiana czujnika nic nie pomogło nawet na innej desce sprawdzałem i nic. elektrycy, mechanicy , nikt nie wiedział co jest grane.
aż końcu kiedyś sprawdzałem miernikiem masę na silniku i było dobrze więc i czujnik tez masę miał .
ale deska bierze masę ze szkieletu auta i tam pies pogrzebany. silnik masę miał, lecz na szkielecie auta jej "trochę" brakowało.
rozwiązaniem problemu błędnych wskazań temp. silnika okazało się poprawienie masy na szkielecie auta. możesz próbować wyciągać akumulator i śledzić gdzie idziej kabel z minusa do szkieletu i go oczyścić. tyle że w naszych autach ( 2.0) pod maską jest tak mało miejsca że trudno gdziekolwiek wsadzić rękę , więc ja to zrobiłem tak.
od klemy minusowej do pasa dałem przewód.
latarnia, nie wiem czy u ciebie to pomogło ale możesz sprawdzić czy silnik i szkielet ma właściwą masę |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
adept
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-04-2010, 18:00
|
|
|
ja mam podobny problem z wskażnikiem temperatury.( niedawno kupiłem tipo1,dgt i od poprzedniego właściciela otrzymałem drugą deskę z obrotomierzem wersja 02- właśnie ona żle wskazuje 9dwie kreski na dzień dobry) temperature, ta zamontowana -bez obrotomierza prawidłowo wskazuje temperaturę) obecnie testuję tę deskę z obrotomierzem i oprócz błędnych wskazań temperatury wszysto dobrze pokazuje. czyli te podpowiedzi z masą to chyba nie są w pelni dobre, ale sprawdzę i tą możliwość |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|