|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zaświeca się kontrolka wtrysku |
Autor |
Wiadomość |
tommy77
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 31-05-2009, 13:20 Zaświeca się kontrolka wtrysku
|
|
|
Mam TIPO 1.6i.e. 93r.,ostatnio podczas jazdy,silnik juz rozgrzany,zapaliła się kontrolka wtrysku(deska analog).Zatrzymałem się,zgasiłem silnik,odpaliłem i po około minucie znów się zapaliła.I tak za każdym razem,po około minucie od uruchomienia silnika(nawet gdy zimny) zapala sie ta kontrolka i nie gaśnie.Nie mam gazu,a auto zachowuje się normalnie,nie szarpie,ma odejście,odpala dobrze,jakby nic sie nie działo,jednak coś musi być.Zastanawiam się czy zrobienie resetu coś da,bo jechac od razu do elektryka to skasują mnie,a może być tylko jakaś pierdoła.Będę wdzięczny za pomoc. |
_________________ THOMAS |
|
|
|
|
lazik666
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Mar 2009 Posty: 892 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 31-05-2009, 14:42
|
|
|
Może sonda lambda albo którys z czujników. Najlepiej jedź do mechanika i niech Ci podłączy kompa, wydasz pare złotych ale za to dowiesz się co jest nie tak |
_________________ “Jeśli rozmawiasz z Bogiem, jesteś religijny. Kiedy Bóg przemawia do ciebie jesteś chory psychicznie.” - House MD
I need more ViCoDiN
był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6 |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-06-2009, 06:58
|
|
|
Miałem identyczną sytuację w firmowej Pandzie . W związku z tym , że auto jest firmowe - miałem mniejsze opory przed wjazdem na diagnostykę ( 200 zł ) . I cóż sie okazało - komputer też nie dał jednoznacznej odpowiedzi ! Alternatywy są dwie : albo faktycznie "kończy się" sonda , ewentualnie jest mocno zanieczyszczona , a druga możliwość to paliwo mocno odbiegające od normy . I pomimo , że tankuję prawie zawsze na tej samej stacji - skłaniałbym sie właśnie przy tej możliwości . Otóż jeszcze w piątek kontrolka wtrysku się zapalała , a po zatankowaniu w sobotę zgasła i nie świeci do dziś , a ponadto auto dostało nieprawdopodobnego kopa - więc na pewno jakość paliw bywa krańcowo różna ! |
|
|
|
|
tommy77
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 01-06-2009, 22:17
|
|
|
No i problem rozwiązany!Przyczyna?-banalna.Możliwość wjazdu na kanał to bardzo pomocna sprawa,a że dziś było ciepło i nie padał deszcz,więc bedąc w pracy wjechałem na kanał,żeby obejrzeć problem od spodu.Zauważyłem dwie kostki wiszące na kabelkach,które prowadziły do sondy lambda.Od góry zlokalizowałem jakieś dwie wolne kostki,wpiąłem te dwie wiszące,odpaliłem silnik i...problem zniknął.Dobrze że nie jechałem od razu do elektryka,niepotrzebnie bym kase wywalił. |
_________________ THOMAS |
|
|
|
|
Kaputzin
Pomógł: 6 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Sty 2009 Posty: 157 Skąd: Kobylanka/UK
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-06-2009, 22:45
|
|
|
Więc teraz spokojnie tą kasę co miałeś wywalić na elektryka możesz wesprzeć Nasze Forum TTT |
_________________ *** Fiat Tempra 1.6 MPI, Benzyna/LPG, '95, 200 000, DGT, zieleń perłowa***
"Gdy opuści mnie granie, miej w opiece mnie Panie" |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|