Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwarcie w zestawie wskazników
Autor Wiadomość
angelo20 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-11-2006, 17:32   Zwarcie w zestawie wskazników

Witam ostatnio próbowałem podłaczyć żaróweczki od ABS oraz wtrysku. Po tym zabiegu ,gdy włącze światła zapala sie kontrolka od tylnego przeciwmgielnego i długich. Równiez w tym momencie staje zegarek ,a wskażnik temperatury wędruje na 130`C :sciana: Jedyna rzecz jaka pomogła to wywalenie żółto-czerwonego kabelka od kontrolki śwaiteł i podświetlenia deski. Niemam pojęcia co mogło sie stać :?: Mam schematy w ksiązce ,ale nie zabardzo coś z tego kumam :( Prosze o pomoc

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 12-11-2006, 19:27   

Pierwsze i najważniejsze pytanie:czy masz oryginalne kostki czy nie?Najczęściej przez lata ktoś kiedyś gdzieś łamie kostki,dzieli je robiąc prowizorkę.Bo powodem,najprawdopodobniejszym jest że blaszki wtyków się zwierają.Więc spróbuj najprościej właczasz kierunki i podłąączasz wtyczkę aż palą się tylko one i ich kontrolka.i tak dalej.Głowy nie dam ale skup się na pierwszym wtyku od strony drzwi.Tam chyba wchodzą kontroli świateł ,awaryjnych i jeszcze czegoś .I poprostu może przesunęła poluzowała sie blaszka w styku i zwiera.Z pewnością nie jest to nic groźniego.Ja u siebie chyba z 40 min tak się męczyłem bo miałem podobnie tylko że u mnie to światła i awaryjne się włączały. A i jeszcze jedno-niektóre gniazda są puste i takie mają być.Wiem że nie jest łatwo bo wpierw przeważnie podłączasz linkę od licznika i wężyk od ekonomizera.Ale w tym wypadku zrób odwrotnie-wpierw popodłaczaj wtyczki.Tym bardziej że wcześniej było ok. No chyba że jest coś na ścieżkach i podłączenie tych nowych zarówek robi zwarcie.Wówczas masz dwie drogi wymiana deski lub barbarzyńska prymitywna ale tania i skuteczna/: obejrzeć deskę znaleść przerwaną/zwierającą ścieżkę zrobić w niej malutki otwor wkęcić śrubkę przed i za przerwa i połączyć przewodem.Metoda chałupniczo garazowa ale czasem jak kasy na nową deskę nie starcza chyba jedyna.

angelo20 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-11-2006, 20:31   

Dzięki za info,jednak sądze ,że mój problem tkwi w pzrełaczniku zesplonym pod kierownicą. Ten żółto-czerwony kabelek co go urwałem jest od kontrolki przeciwmgielnego ,więc moze tu tkwi problem ,bo na schemacie są one ze sobą powiązane. Niewiem co dalej ,tylko dedukuje ,
jeśli chodzi o wtyczke to jest to pierwsza od lewej górna. Może ktoś miał podobny problem ?

Odpowiedz do tematu