Bezpieczniki |
Autor |
Wiadomość |
adi.lucek666
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 05-03-2009, 15:45 Bezpieczniki
|
|
|
Witam, Niedawno jeździłem swoim Tipolotem i stała się dziwna sprawa, gdyż podgrzałem zapalniczkę i nagle wyłączyło się radio, klakson i zapalniczka przestała mi cykać tak jak by się spaliło coś... nie mam pojęcia jak do tego się zabrać. Dowiedziałem , się ze może byc to bezpiecznik, tylko który bo nie mam oznaczenia i jaki włożyć? gdzieś się u poprzedniego właściciela zagubiła ta pokrywa i mam problem
Jeśli mógłby mi ktoś napisać który bezpiecznik odpowiada za radio i klakson to byłbym wdzięczny i mniej więcej powiedzieć jaki mam kupić. Aha i który to może być ("4 od lewej") czy jak..."
Dzięki z góry |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-03-2009, 15:56
|
|
|
http://www.tempra.org/ins...ezpiecznik.html
tu masz link do opisu skrzynki. pikogramy przy bezpiecznikach masz. twój jest z symbolem klaksonu.
** Dodano: 05-03-2009, 16:01 **
tu masz jeszcze dokładniej
|
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
adi.lucek666
|
Wysłany: 05-03-2009, 16:13
|
|
|
konikks,
Mam pytanko Czy może być inny bezpiecznik? wŁozony czy tylko taki jaki wyciągnąłem mosze taki włożyc? |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-03-2009, 16:57
|
|
|
hmm wg jednej rozpiski od Konnikksa ma być 20A, a wg drugiej 10A |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 05-03-2009, 18:23
|
|
|
yoyo, rzeczywiście... proponuje włożyć taki jaki był użytkownicy TT sprawdźcie jaki macie.
adi.lucek666, jak masz nic nie kombinowane to musi być taki jak wyciągnąłeś. po prostu sprawdź czy jest przepalony. możesz/masz dodatkowy przy radiu na obudowie. też go sprawdź. ale jak klakson nie działa to na stówę ten z symbolem klaksonu. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
adi.lucek666
|
Wysłany: 05-03-2009, 20:44
|
|
|
Dzięki panowie ale teraz to ja mam problem, Wymieniałem bezpiecznik od klaksonu i ten jest dobry. Jechałem, po kolei i sprawdzałem, który mógłby być spalony. I trafiłem na ten od alarmu i tu przykra niespodzianka. Zaczął wyć na pół osiedla po włożeniu go z powrotem a nie mam go podłączonego tak wiecie aby zawsze go włączyć tylko miał być odłączony. Jutro z rana sprawdzę czy coś się zmieniło o świetle dnia i może uda mi se wyłączyć to cholerstwo. A bezpiecznik od radia może odpowiadać za klakson i zapalniczkę? |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 05-03-2009, 20:49
|
|
|
adi.lucek666 napisał/a: | A bezpiecznik od radia |
nie bo on jest w innym "szeregu" tzn jest jakby tylko do radia. zapalniczka i klakson są zabezpieczone tylko 1 bezpiecznikiem (tym w skrzynce) a radio ma jeszcze dodatkowo swój własny bezpiecznik czyli jest zabezpieczone 2 bezpiecznikami
a alarm masz skopany pewnie i ktoś odłączył bezpiecznik. nawiasem mówiąc fajnie ktoś alarm zainstalował... chyba że tak były fabryczne robione czego nie wiem. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
adi.lucek666
|
Wysłany: 05-03-2009, 20:54
|
|
|
a powiedz mi jeszcze jeśli to nie bezpiecznik to co może być przyczyną, że nie działa radio, zapalniczka i klakson? |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 05-03-2009, 21:02
|
|
|
przepalone kable...
jak masz najprostszy miernik elektryczny to możesz posprawdzać ciągłość przewodów. jest trochę zabawy ale będziesz wiedział co i jak z przewodami. w ostateczności poprowadzisz skądś +12v i będzie.
aha tak mi się przypomniało. jak kupiłem swoje tipo też zapalniczka mi nie działała. okazało się że przewód masy był gdzieś przetarty/urwany. doprowadziłem masę i działało. sprawdź to u siebie. może tu będzie wina.
** Dodano: 05-03-2009, 21:03 **
ale jak nie działają ci te 3 rzeczy to raczej bezpiecznik tylko. sprawdzałeś? wymieniłeś? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
adi.lucek666
|
Wysłany: 06-03-2009, 07:54
|
|
|
Spoko zrobię tak jak mówisz. ale wiesz co.... Nie orientujesz się gdzie może być czujka (chodzi mi o te urządzenie które po naciśnieciu przez pilot przestaje alarm wyć, czy to wewnątrz samochodu czy pod maska gdzieś? ) od alarmu zamontowana? Wiesz chodzi mi o to czy normalnie montują w takich typowych miejscach w Tipo czy już muszę jej sam szukać. |
|
|
|
|
Sucre79
Pomógł: 30 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 1051 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 06-03-2009, 07:57
|
|
|
adi.lucek666, chodzi ci o centralkę alarmu-przeważnie montują w okolicy bezpieczników lub za schowkiem pasażera. |
_________________ Mój Chomik GSM
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 06-03-2009, 08:00
|
|
|
jeżeli masz alarm typu kompakt ro masz go zintegrowanego z syreną. czyli będzie pod maską - taka czarna puszeczka najczęściej z kluczykiem/zamkiem do awaryjnego wyłączania syreny. jeśli to jest alarm z osobną centralką to syrenę masz pod maską (taka mała "tuba") a centralkę o którą pytasz... no właśnie może być wszędzie
najczęściej montuje się ją koło skrzynki bezpieczników bo blisko do wszystkich przewodów. poszukaj małej skrzyneczki z napisem "alarm". |
HAM RADIO |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|