Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpieczniki
Autor Wiadomość
adi.lucek666 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 05-03-2009, 15:45   Bezpieczniki

Witam, Niedawno jeździłem swoim Tipolotem i stała się dziwna sprawa, gdyż podgrzałem zapalniczkę i nagle wyłączyło się radio, klakson i zapalniczka przestała mi cykać tak jak by się spaliło coś... nie mam pojęcia jak do tego się zabrać. Dowiedziałem , się ze może byc to bezpiecznik, tylko który bo nie mam oznaczenia i jaki włożyć? gdzieś się u poprzedniego właściciela zagubiła ta pokrywa i mam problem ;(
Jeśli mógłby mi ktoś napisać który bezpiecznik odpowiada za radio i klakson to byłbym wdzięczny i mniej więcej powiedzieć jaki mam kupić. Aha i który to może być ("4 od lewej") czy jak..."

Dzięki z góry ;)

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 05-03-2009, 15:56   

http://www.tempra.org/ins...ezpiecznik.html

tu masz link do opisu skrzynki. pikogramy przy bezpiecznikach masz. twój jest z symbolem klaksonu.

** Dodano: 05-03-2009, 16:01 **
tu masz jeszcze dokładniej

adi.lucek666 

Wysłany: 05-03-2009, 16:13   

konikks,

Mam pytanko Czy może być inny bezpiecznik? wŁozony czy tylko taki jaki wyciągnąłem mosze taki włożyc?

yoyo 

Wysłany: 05-03-2009, 16:57   

hmm wg jednej rozpiski od Konnikksa ma być 20A, a wg drugiej 10A :roll:

konikks 

Wysłany: 05-03-2009, 18:23   

yoyo, rzeczywiście... proponuje włożyć taki jaki był :D użytkownicy TT sprawdźcie jaki macie.

adi.lucek666, jak masz nic nie kombinowane to musi być taki jak wyciągnąłeś. po prostu sprawdź czy jest przepalony. możesz/masz dodatkowy przy radiu na obudowie. też go sprawdź. ale jak klakson nie działa to na stówę ten z symbolem klaksonu.

adi.lucek666 

Wysłany: 05-03-2009, 20:44   

Dzięki panowie ale teraz to ja mam problem, Wymieniałem bezpiecznik od klaksonu i ten jest dobry. Jechałem, po kolei i sprawdzałem, który mógłby być spalony. I trafiłem na ten od alarmu i tu przykra niespodzianka. Zaczął wyć na pół osiedla po włożeniu go z powrotem a nie mam go podłączonego tak wiecie aby zawsze go włączyć tylko miał być odłączony. Jutro z rana sprawdzę czy coś się zmieniło o świetle dnia i może uda mi se wyłączyć to cholerstwo. A bezpiecznik od radia może odpowiadać za klakson i zapalniczkę?

konikks 

Wysłany: 05-03-2009, 20:49   

adi.lucek666 napisał/a:
A bezpiecznik od radia

nie bo on jest w innym "szeregu" tzn jest jakby tylko do radia. zapalniczka i klakson są zabezpieczone tylko 1 bezpiecznikiem (tym w skrzynce) a radio ma jeszcze dodatkowo swój własny bezpiecznik czyli jest zabezpieczone 2 bezpiecznikami :)

a alarm masz skopany pewnie i ktoś odłączył bezpiecznik. nawiasem mówiąc fajnie ktoś alarm zainstalował... chyba że tak były fabryczne robione czego nie wiem.

adi.lucek666 

Wysłany: 05-03-2009, 20:54   

a powiedz mi jeszcze jeśli to nie bezpiecznik to co może być przyczyną, że nie działa radio, zapalniczka i klakson?

konikks 

Wysłany: 05-03-2009, 21:02   

przepalone kable...

jak masz najprostszy miernik elektryczny to możesz posprawdzać ciągłość przewodów. jest trochę zabawy ale będziesz wiedział co i jak z przewodami. w ostateczności poprowadzisz skądś +12v i będzie.

aha tak mi się przypomniało. jak kupiłem swoje tipo też zapalniczka mi nie działała. okazało się że przewód masy był gdzieś przetarty/urwany. doprowadziłem masę i działało. sprawdź to u siebie. może tu będzie wina.

** Dodano: 05-03-2009, 21:03 **
ale jak nie działają ci te 3 rzeczy to raczej bezpiecznik tylko. sprawdzałeś? wymieniłeś?

adi.lucek666 

Wysłany: 06-03-2009, 07:54   

Spoko zrobię tak jak mówisz. ale wiesz co.... Nie orientujesz się gdzie może być czujka (chodzi mi o te urządzenie które po naciśnieciu przez pilot przestaje alarm wyć, czy to wewnątrz samochodu czy pod maska gdzieś? ) od alarmu zamontowana? Wiesz chodzi mi o to czy normalnie montują w takich typowych miejscach w Tipo czy już muszę jej sam szukać.

Sucre79 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 06-03-2009, 07:57   

adi.lucek666, chodzi ci o centralkę alarmu-przeważnie montują w okolicy bezpieczników lub za schowkiem pasażera.

konikks 

Wysłany: 06-03-2009, 08:00   

jeżeli masz alarm typu kompakt ro masz go zintegrowanego z syreną. czyli będzie pod maską - taka czarna puszeczka najczęściej z kluczykiem/zamkiem do awaryjnego wyłączania syreny. jeśli to jest alarm z osobną centralką to syrenę masz pod maską (taka mała "tuba") a centralkę o którą pytasz... no właśnie może być wszędzie ;D

najczęściej montuje się ją koło skrzynki bezpieczników bo blisko do wszystkich przewodów. poszukaj małej skrzyneczki z napisem "alarm".

Odpowiedz do tematu