Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cykający przekaźnik kierunkowskazów
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 01-09-2011, 19:00   Cykający przekaźnik kierunkowskazów

Witam, jak w temacie co jakiś czas załącza mi się przekaźnik od kierunkowskazów i cyka bardzo szybko. Żaden kierunek się nie zapala, kontrolka też nie działa. W każdej chwili mogę włączyć kierunki. Teoretycznie wszystko ok ale chciałbym to zdiagnozować zanim się coś poważniej nie sp.......! Zauważyłem też że lata wskazówka od poziomu paliwa, stan baku wpływa na położenie wskazówki, ale waha się między 0, a właściwym poziomem. Jednocześnie się to nie dzieje. Może ma to jakiś związek, czy ma ktoś pomysł, albo miał taki problem?!

pawel200388 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-09-2011, 19:39   

Nic się nie spierdzieli :)
Ja nawet kupowałem cichy przekaźnik specjalnie ;) Ale nawet cichy trochę denerwował :)
Ostatecznie sprawdziłem wszystkie styki w skrzynce bezpieczników ;)
Objaw to skutek niestykającej masy.

Tym bardziej potwierdza to wskaźnik paliwa.
http://forum.tempra.org/-vt22568.htm#273568

Arkady1s 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-09-2011, 19:53   

Co do kierunków to poszukaj na forum, masz zwarcie w manetce. Trzeba ją odpiąć i rozebrać. Wtedy jak wyczyścisz styki to przestanie cykać. Generalnie kilka śrubek i roboty na 15-20 minut. Co do wskaźnika paliwa. To raczej nie jest brak masy. Autko jest już wiekowe i ścieżka na takim małym styczniku po którym biega pływak się wytarła a juz zwłaszcza jak masz gaz i mało jeździsz na paliwku. Ja tam nie wymieniałem poprostu zalewałem tyle aby nie skakał wskaźnik.
Peugeot 206 SW HDi JEST 2009 -

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 01-09-2011, 19:59   

Arkady1s napisał/a:
i rozebrać

trudna sztuka, łatwo coś popsuć. Sam skasowałem komplet manetek jak chciałem je rozebrać.
Wracając do tematu, manetka to raz a dwa, to sam przekaźnik może być uszkodzony.

Gość

Wysłany: 01-09-2011, 20:08   

Przekaźnik to pierwsze co podmieniłem. Manetkę już raz rozbierałem i drugi raz się nie piszę. Ale chwila, gdyby było zwarcie na manetce to by się kierunki zapalały i włączała kontrolka?Zastanawiałem się nad włącznikiem od awaryjnych bo według schematu wygląda na to że może załączać przekaźnik, a nie włączać kierunków!

** Dodano: 01-09-2011, 21:31 **
Jak będę miał czas to spróbuję podmienić włącznik awaryjnych i manetkę z drugiego auta.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 02-09-2011, 18:33   

Też miałem takie cykanie jak u Ciebie.Wystarczyło wyczyścić manetkę w środku i to wszystko.
     assistance   Moneta

Arkady1s 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 02-09-2011, 18:58   

Nie samą końcówkę tylko kostkę która jest na końcu. Raptem 4 śrubki, jak można ją zepsuć? Nie roybieraj calej manetki. U mnie tam leżał mały opiłek i robił malutkie zwarcie, na tyle małe że słuchać było przekaźnik ale nie włączała się kontrolka. Możesz wymienić przekaźnik ale to właśnie bardziej on by migał kontrolką niż sama manetka.
Peugeot 206 SW HDi JEST 2009 -

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 03-09-2011, 08:10   

Kiedyś to opisałem dokładnie w którymś ze swoich postów. Problem leży w manetce. Trzeba ją rozebrać i przeczyścić w środku (styki).

Gość

Wysłany: 03-09-2011, 20:22   

Za dużo rzeczy mam do zrobienia przy aucie i muszę to odwlec. Ale przez chwilę bawiłem się manetką i wygląda na to że ona jest winna, ale ja już wolę kupić nową(używaną) niż rozbierać. W drugim aucie rozbierałem bo wymieniałem żarówki na ledy niebieskie i od tej pory mam problem z włączeniem przeciwmgielnych, za którymś razem zaskakują. Rzuciłem palenie i nie zamierzam się wk.... :? Wystarczająco mam problemów z zamkiem w klapie, połamanymi przewodami od klapy i zamkiem w drzwiach kierowcy.

** Dodano: 05-09-2011, 19:13 **
Jestem w gorącej wodzie kąpany i nie lubię jak mi coś nie działa. Rozebrałem manetkę od wycieraczek bo mi nie działały ani przednie ani tylne. Rozkręciłem tą część gdzie wchodzi długa białą kostka z przewodami i tam na stykach był smar. Częściowo naprawiałem, ale nie wszystko. W domu rozebrałem na części pierwsze całą rączkę i o dziwo wszystko działa. To mi dało do myślenia i wróciłem do auta. Rozebrałem manetkę od kierunków, tą część gdzie wchodzi biała kostka z przewodami. Okazało się że się styki pościerały i z opiłków zrobiła jakby malutka ścieżka. Wyczyściłem gwoździem szczeliny i lata jak ta lala. WIELKIE DZIĘKI PANOWIE ZA DIAGNOZĘ!!!

Odpowiedz do tematu