Czujnik temperatury płynu w silniku 1.9 td |
Autor |
Wiadomość |
damian
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 21 Maj 2006 Posty: 18 Skąd: Dkl
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-10-2006, 21:55 Czujnik temperatury płynu w silniku 1.9 td
|
|
|
Witam
Gdzie znajduje się czujnik wymieniony w temacie? Obszukałem cały silnik i znalazłem 2 w obudowie termostatu i jeden w głowicy i oprucz nich jeszcze jeden na dole chłodnicy. Ewentualnie co jeszcze oprucz czujnika i kabla zwierającego do masy może być powodem tego że po przekręceniu kluczyka wskaźnik wędruje odrazu na samą góre skali?
Wkońcu po poszukiwaniach kupiłem w poniedziałek wg. mnie zadbaną Tempre Sw 1,9 td z 95 roku. |
|
|
|
|
oleklu
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-10-2006, 22:11
|
|
|
czujnik ten znajduje się przy chłodnicy |
_________________ pozdrawiam jacek |
|
|
|
|
damian
|
Wysłany: 28-10-2006, 22:53
|
|
|
To ten na dole chłodnicy do którego idą 3 kable? Ile może on mniej więcej kosztować? Kupiłem już jeden ale z tego co widze to jest on inny i nie pasuje. |
|
|
|
|
oleklu
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-10-2006, 23:02
|
|
|
ja zapłaciłem za swój nowy ok20 zł - |
_________________ pozdrawiam jacek |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 28-10-2006, 23:35
|
|
|
Czujnik do wskaznika na desce rozdzielczej to jest ktorys z tych dwoch zamontowanych przy silniku,a ten przy chodnicy zalancza wentylator gdy temperatura plynu jest zbyt wysoka. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
damian
|
Wysłany: 01-11-2006, 16:33
|
|
|
Tak też myślałem bo wskaźnik działałby dopiero wtedy jakby otworzył sie termostat(może się myle). A gdzie znajduje się ten czujnik w silnikach benzynowych? Czy dochodzi do niego jeden przewód czy więcej. Wypinanie kostek z tych czujników przy termostacie przy włączonym zapłonie nie wpływa na wskaźnik tzn. dalej jest w górnym położeniu (może kabel gdzieś dotyka do masy)i dochodzą do nich po 2 kable i to nie są chyba te czujniki bo musi być jeden kabel. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 01-11-2006, 23:09
|
|
|
U mnie też są dwa czujniki temperatury(wtrysk).Czujnik z jednym przewodem jest podpięty pod wskaźnik na desce rozdzielczej,a drugi z dwoma przewodami jest podpięty do centralki sterowania wtryskiem. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
matliz
|
Wysłany: 07-11-2006, 17:05 Re: Czujnik temperatury płynu w silniku 1.9 td
|
|
|
damian napisał/a: | Witam
Gdzie znajduje się czujnik wymieniony w temacie? Obszukałem cały silnik i znalazłem 2 w obudowie termostatu i jeden w głowicy i oprucz nich jeszcze jeden na dole chłodnicy. Ewentualnie co jeszcze oprucz czujnika i kabla zwierającego do masy może być powodem tego że po przekręceniu kluczyka wskaźnik wędruje odrazu na samą góre skali?
Wkońcu po poszukiwaniach kupiłem w poniedziałek wg. mnie zadbaną Tempre Sw 1,9 td z 95 roku. |
jaką masz temperature płynu w silniku na wskazniku, przy temperaturze ponizej 10 stopni z włączonym ogrzewaniem na trasie i w miescie ?? |
_________________ Fiat Tempra 1.9 tds |
|
|
|
|
damian
|
Wysłany: 08-11-2006, 06:32
|
|
|
Auto mam dopiero 2 tygodnie, jeźdze głównie w trasie. Jadąc w tą niedziele od siebie do wrocławia temperatura wachała się w okolicach 90 stopni cały czas tylko trasa. W zależności od górek i prędkości max było 90 i 2 kreski (deska analog) ogrzewanie włączone cały czas. Gdy rosła zwalniałem żeby go nie przegrzać bo chyba nie włącza mi się elektrowentylator chłodnicy. Nie wiem czy nie jest zbyt wysoka jak dla tego silnika.
Czujnik temperatury (wkońcu znaleziony) jest wkręcony w głowicy między drugą, a trzecią świecą żarową, z nie w chłodnicy. Ten w chłodnicy załącza tylko elektrowentylator. Koszt tego czujnika to 18zł ale trzeba do niego dorobić kabel z konektorem bo jest bez tego, a orginalny czujnik na kabel zatopiony w plastiku. |
|
|
|
|
ciepiera
Wiek: 40 Dołączył: 13 Wrz 2006 Posty: 16 Skąd: Ząbkowice Śl.
|
Wysłany: 22-11-2006, 11:42
|
|
|
Mam problem. Wskaźnik temperatury maxymalnie pokazuje 90 stopni. Od dwóch miesięcy jak mam mojego Tipo jeszcze ani razu nie włączył mi się wentylator. Czy to normalne? |
_________________ Kamil .:CiepierA:.
Tipo 1,9 Turbo Diesel |
|
|
|
|
matliz
|
Wysłany: 24-11-2006, 17:33
|
|
|
ciepiera napisał/a: | Mam problem. Wskaźnik temperatury maxymalnie pokazuje 90 stopni. Od dwóch miesięcy jak mam mojego Tipo jeszcze ani razu nie włączył mi się wentylator. Czy to normalne? |
Ja mysle ze to normalne |
_________________ Fiat Tempra 1.9 tds |
|
|
|
|
czarny240
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-02-2007, 11:16
|
|
|
Gdzie znajduje się czujnik temperatury ten drugi bo znalazłem jeden tylko który wkręca sie do głowicy po prawej stronie,i nie umię znaleść termostatu mam 1.9 td??matliz, |
_________________ czrny240 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|