Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ech... wyje..
Autor Wiadomość
zorza 

Wysłany: 21-10-2007, 23:26   ech... wyje..

Witam.

Jestem tu nowa ;) I niestety musze od razu zaczac od problemu z Tipo.... :roll:
Kupilam auto i bylo oczywiscie jakies dziwne radio.. wiec je wyciagnelam i chcialam wrzucic swoje. Odkrylam niezly klebek kabelkow o roznej kolorystyce... Po wyciagnieciu starego radia okazalo sie, ze wtyczka jest taka jak od mojego starego kompa... Nic to, pomyslalam.. Trzeba bedzie jechac do specjalisty. Wlozylam radio ... no i glosniki siadly... malo tego jezeli deszcz pada to autko przemawia mi ludzkim glosem... Wyje strasznie... jakby kota ktos mial... :roll: Jak nie ma deszczu i jest sucho to nie wyje. Na dodatek mylam sobie przednia szybke i widzialam jak woda leci do wew. auta pod maske... To nie pierwszy moj samochod wiec dla mnie to bylo dziwne, ze ta woda nie plynie rynienka. Aaa i wycie dochodzi od strony radia, od tylu w srodku autka...

Ja i tak bede musiala isc do elektryka... ale powiedzcie mi co to... zeby nie bylo, ze jak blondi podjedzie to ja mozna w jajko zrobic ;)

Pozdrawiam
Z.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-10-2007, 10:27   

woda w aucie to często efekt zapchanych kanalików odpływowych pod maską... tam w okolicach nawiewu z zewnąrz ale po stronie już komory silnikowej, po bokach... jak są liście, syfy etc to woda tam nie leci tylko się przelewa i np z lewej strony leje na skrzynkę bezpieczników dając ciekawe efekty...

kostkę do radia jak masz jakąś dziwaczną to jest to pewno kostka od starego radia jakaś nietypowa z której i tak nic nie ma; najlepiej obciąć i założyć normalną kostkę ISO (taki wtyk) do której każde typowe radio dziś podłączysz (standard); może masz coś pokićkane, że głośniki nie grają, albo pomieszane kable i coś z zasilania poszło na głośniki i się spaliły... a może działają... ktoś kto się bawi audio w aucie bez problemu Ci znajdzie na których drutkach są głośniki i czy działają...

a wycie... chodzi ci o to, że pod autem coś z mechanii wyje? może gdzieś coś jest nie posmarowane/olej się wylał bo nieszczelność i chodzi teraz tak se? czy o jakie wycie chodzi?

bo jeśli o wycie z głośników :D na jakimś złomowym radiu to jest to sprawa alternatora i instalacji elektr.a często złego połączenia mas w aucie, ale Tobie chodzi o wycie mechaniczne spod auta skądś?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 22-10-2007, 11:14   

co do kostki to chodzi o taką link
jeśli chodzi o kostke napięcia to:
czerwony to plus
czarny to minus
pozostałe z regóły są nie potrzebne a jeśli są to na kablach nowej kostki pisze np. memory czyli pamięć itp.

zaś jak o kostke głośników to na każdym kablu pisze który jest od czego np right rear to tył prady. a który to kabel w instalacji jest najłatwiej sprawdzić odkręcając głośnik i patrząc jakie kolory kabli tam są i tak samo podłączyć do kostki.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

zorza 

Wysłany: 22-10-2007, 12:08   

unknown napisał/a:
a wycie... chodzi ci o to, że pod autem coś z mechanii wyje? może gdzieś coś jest nie posmarowane/olej się wylał bo nieszczelność i chodzi teraz tak se? czy o jakie wycie chodzi?

bo jeśli o wycie z głośników :D na jakimś złomowym radiu to jest to sprawa alternatora i instalacji elektr.a często złego połączenia mas w aucie, ale Tobie chodzi o wycie mechaniczne spod auta skądś?

Wiesz... za radiem (ta dziura po nim) jest jakas wielka skrzynka a i obok jest cos takiego jakbys od dolu patrzyl na glosnik i wlasnie tam wyje...

** Dodano: 22-10-2007, 13:09 **
tipacz96vc napisał/a:
zaś jak o kostke głośników to na każdym kablu pisze który jest od czego np right rear to tył prady. a który to kabel w instalacji jest najłatwiej sprawdzić odkręcając głośnik i patrząc jakie kolory kabli tam są i tak samo podłączyć do kostki.

Jesuuuu... ja blondi wiesz... troche inna ale zawsze ;) dam rade to sama sprawidzic? nie spitole glosnika albo co :roll: ?

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 22-10-2007, 12:47   

Zrób fotkę, to obejrzymy i ocenimy ;)
I wyje tylko jak deszcz pada?

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 22-10-2007, 13:34   

miszko napisał/a:
I wyje tylko jak deszcz pada?

zorza napisał/a:
Jak nie ma deszczu i jest sucho to nie wyje.

a może się woda dostaje do łożysk wiatraka?

romano 

Wysłany: 22-10-2007, 13:45   

zorza napisał/a:
Wiesz... za radiem (ta dziura po nim) jest jakas wielka skrzynka a i obok jest cos takiego jakbys od dolu patrzyl na glosnik i wlasnie tam wyje...

Przypuszczam, że chodzi Ci o system nawiewu i ogrzewania bo właśnie koło radia on się znajduje, ale żeby tam wyło :roll:
A te dźwięki wydobywają się bez względu na to czy jest włączona dmuchawa ?
Generalnie to piski/wycia przy padającym deszczu to się zdarzają ale pod maską od ślizgających się pasków(klinowy itp)

Moneta

zorza 

Wysłany: 22-10-2007, 17:22   

romano napisał/a:
Przypuszczam, że chodzi Ci o system nawiewu i ogrzewania bo właśnie koło radia on się znajduje, ale żeby tam wyło :roll:
A te dźwięki wydobywają się bez względu na to czy jest włączona dmuchawa ?
Generalnie to piski/wycia przy padającym deszczu to się zdarzają ale pod maską od ślizgających się pasków(klinowy itp)

HA! A widzisz... wylaczylam dmuchawe i przestalo... :D

Wyje jak woda go zaleje... jak suchy to nie wyje. To nie spod maski, to za tym radiem wyje

Foteczki zrobie i wrzuce :D

miszko 

Wysłany: 22-10-2007, 17:36   

Czyli to pewnie wentylator, coś wspominałaś, że woda Ci się dziwnie "leje" do środka, a dokładnie gdzie Ci ta woda ginie z oczu? Możliwe, że woda się dostaje na wentylator stąd jego uszkodzenie.

Na forum poszukaj też o zapchanym kanaliku odpływowym. Często liście czy inne "brudy" zapychają ten kanalik i może prowadzić do kapania wody na skrzynkę bezpieczników.

Jak już będziesz robić fotki, to zrób też fotki podszybia i wskaż miejsce, gdzie Ci ta woda "ginie", by the way, swoje fotki też możesz wrzucić :lalala:

romano 

Wysłany: 22-10-2007, 17:40   

zorza napisał/a:
HA! A widzisz... wylaczylam dmuchawe i przestalo...

No to prawie wszystko jasne, zostaje tyko zlokalizować gdzie jest nieszczelność, przypuszczam, że gdzieś przy podszybiu i wypadałoby rozebrać dmuchawę aby zobaczyć w jakim stanie są łożyska, ale z tym jest dużo zabawy.

Moneta

zorza 

Wysłany: 22-10-2007, 19:46   

miszko napisał/a:
by the way, swoje fotki też możesz wrzucić :lalala:

No no... jasne ... mam wpisac gdzie mieszkam, dac swoje fotki i co jeszcze? nr telefonu ? :lalalala: :lalalala:

Romano, jutro zrobie fotki gdzie to leci i bedzie (mam nadzieje) juz wszystko wiadomo :D
Tylko napiszcie mi w ktory dzial wrzucic.. zeby znowu aferki nie bylo ;D

miszko 

Wysłany: 22-10-2007, 20:23   

Cytat:
No no... jasne ... mam wpisac gdzie mieszkam, dac swoje fotki i co jeszcze? nr telefonu ?

A co, w profilu jest pole do wpisania nr telefonu ;)

zorza napisał/a:
Tylko napiszcie mi w ktory dzial wrzucic.. zeby znowu aferki nie bylo

Afery u nas są tylko jak ktoś rozrabia, a tak to tylko się przekonarzamy ;)

zorza 

Wysłany: 22-10-2007, 20:27   

miszko napisał/a:
Afery u nas są tylko jak ktoś rozrabia, a tak to tylko się przekonarzamy ;)

Uf, uf... dobrze wiedziec ;)

Tu mam te fotki wrzucic?

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 22-10-2007, 20:44   

zorza napisał/a:
Tu mam te fotki wrzucic?

tu wrzuć :roll:

zorza 

Wysłany: 23-10-2007, 12:25   

grabarz napisał/a:
zorza napisał/a:
Tu mam te fotki wrzucic?

tu wrzuć :roll:

Swietnie.... tylko, ze ja nie mam takiej mozliwosci... :evil:

grabarz 

Wysłany: 23-10-2007, 12:30   

zorza napisał/a:
Swietnie.... tylko, ze ja nie mam takiej mozliwosci... :evil:

na dole po boku jak odpisujesz na posta masz taka krateczkę IMG klikasz na nią i dajesz adres fotki ,np jak wrzucisz do nas upload 8) ,jak nie dasz rady to poślij mi na PW i ci wrzucę :D ,a i bym zapomniał o składeczce nie zapomnij :lalala:

zorza 

Wysłany: 23-10-2007, 12:31   

Rewelka... grabarz wywal z "Nasze auta" fotke nr 30 bo mi komp zaswirowal...

grabarz 

Wysłany: 23-10-2007, 12:41   

zorza napisał/a:
Rewelka... grabarz wywal z "Nasze auta" fotke nr 30 bo mi komp zaswirowal...

nie mogę sam ci usunąć ,wejdź w nasze auta daj edytuj auto ,i jak ci wyskoczy okna z twoim autkiem ,to na dole jest taki X kliknij na niego i usuniesz ;)

zorza 

Wysłany: 23-10-2007, 12:43   

To jest ten klebek kabelków za radiem

Źrodlo wycia (najprawdopodobniej)

Drugie zrodlo

Tu leci woda

Dalej...

Tak wyglada calosc

Mam nadzieje, ze cos konkretnego zobaczycie ;)

Grabarz dzieki za rade :) jednak dalam sobie rade :) znam sie troszku na tym :P

** Dodano: 23-10-2007, 13:45 **
Dzieki wywalilam 30stke ;) Nie myslalam, ze moge sama ;)

grabarz 

Wysłany: 23-10-2007, 12:49   

zorza napisał/a:
jednak dalam sobie rade :) znam sie troszku na tym :P

cieszę się :bravooo: ,te listki wysprzątaj ,bo może rynienki masz pozapychane ,stąd woda w aucie :roll: ,co do kabelków to niezła kupa tam ich jest zwinięta ,i mało co widać ;)

miszko 

Wysłany: 23-10-2007, 16:22   

Dobra co do fotek, to nie widzę nigdzie Ciebie :lalala: Żart.

Powracając.
Zacznę od tyłu (bez skojarzeń). Woda ma lecieć przez te kratki i dalej zbiera się tutaj w okolicy serwa hamulca i spływa na dół. Więc wszystko wydaje się być ok. Gorzej jak ta woda dostawała się do środka auta. A tak się dzieje, czy nie?

Serwo hamulca to ta duża puszka po dobna do odwórconego talerza, tam gdzie wchodzi taki czarny przewód i ma końcówkę biała. Na drugiej fotce od końca widzisz to po prawej stronie, przykręcone do ściany komory silnika.

Co do kabli, to widać, że ktoś już tam grzebał. Jednak udanie się do dobrego elektryka powinno pomóc, bo na oko trudno stwierdzić co czym jest.

Co do odgłosów to raczej zapewne źródłem jest wiatrak. Nawet jego fotkę dałaś, tylko od spodu. Jest on obudowany w tej komorze przypominającej skorupkę ślimaka.

Odpowiedz do tematu