Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kierunkowskazy
Autor Wiadomość
Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 30-11-2005, 16:26   Kierunkowskazy

Mam mały dylemat. Nie wiem, czy tak ma być czy coś jest uszkodzone.
Otóż, chodzi mi o dźwignię kierunkowskazów. Gdy skręcam np. w lewo to oczywiście włączam kierunek. Po zakończeniu manewru (wyprostowaniu kół) dźwigienka wraca do pozycji wyjściowej - kierunkowskaz się wyłącza. Gdy natomiast po włączeniu kierunku ale przed wykonaniem skrętu w lewo muszę jeszcze "odbić" w drugą stronę to dźwignia również wraca. Analogiczna sytuacja jest przy skręcie w prawo.

W bardzo wielu samochodach jest tak, że to "odbicie" nie powoduje wyłączenia kierunkowskazu. W moim aucie jednak kierunek się wyłącza.
Jak to zatem jest w Waszych pojazdach? Chodzi mi o porównanie bo nie wiem, czy to u mniej w aucie jest usterka czy "tak ma być".

Czekam na odpowiedzi...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-11-2005, 16:33   

Radke ciesz sie ze ci to dziala fajnie bo u mnie odbija raz na 10 w lewa strone a w prawa wogole :D
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 30-11-2005, 17:04   

Radke, chmm chyba jesli dobrze Cie zrozumialem, to u mnie jest podobnie.
Chodzi Ci o to ze wlaczasz kierunek i np. skrecasz w lewo, ale na chwilke jeszcze musisz odbic w prawo i wtedy Ci sie wylacza?

kamin 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-11-2005, 17:10   

U mnie też odbija kierunek jeśli skręce koła w przeciwną stronę. Natomiast w innych przypadkach nie odbija wcale. Więc również uważam że pownineś się cieszyć :) .

tnnn 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-11-2005, 17:39   

U mnie w Tipku też jest podobnie - szkoda tylko, że częsciej odbija przy malej korekcie przed skrętem, niż po skręcie ;)

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 30-11-2005, 19:39   

Mi w ogóle nie odbijają.

Wygrałem ?? 8)
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 30-11-2005, 19:53   

Jak nie odbijaja, to pewnie uszkodzil sie taki "jezyczek". Musial bys wyjac cala manetke od kierunków i tam przyjrzec sie. Ten jezyczek po wyjeciu wyglada jak ... chmm... takie trojramienne smigielko. Moze Ci sie urkruszylo?

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 01-12-2005, 00:43   

Radke, tak ma być. Taka jest konstrukcja tych dźwigienek i tak zostały zaprojektowane, że wracają przy byle skręcie w przeciwna stronę...

Niemniej lepsze to niż ręczne wyłączanie kierunków jak w zdezelowanych maluchach :lol:
     Moneta

ego 

Wysłany: 01-12-2005, 09:09   

jabko napisał/a:
Mi w ogóle nie odbijają.

Wygrałem ?? 8)

nie,panu juz dziekujemy :lol:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

jabko 

Wysłany: 01-12-2005, 20:12   

:evil: :evil: :evil:
ego masz szczęście że idą święta :D

Może "nieodbijanie" jest wynikiem potrącania dźwigienek przez damskie stopy :roll:
     Moneta

ego 

Wysłany: 01-12-2005, 21:04   

jabko napisał/a:
Może "nieodbijanie" jest wynikiem potrącania dźwigienek przez damskie stopy :roll:

a to juz zapewne pozostanie niewyjasniana tajemnica i tylko jednej osobie jest to wiadome i oczywiste,nam nie pozostaje nic innego jak tylko snuć domyślenia,ale swoja droga to po "jednym razie" nie było by z nimi problemów (tak mi sie wydaje 8) ) ;D
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

jabko 

Wysłany: 01-12-2005, 21:07   

Tego to nawet najstarsi górale nie pamietają.
Choc muszę uczciwie przyznać ze przy poprzedniej Fieście mój Tipo jest wręcz bardzo oszczędzany pod tym względem.
Starzeje się :(
     Moneta

Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-12-2005, 21:18   

MupiK napisał/a:
Radke ciesz sie ze ci to dziala fajnie bo u mnie odbija raz na 10 w lewa strone a w prawa wogole

Mam tak samo

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

assistance

jabko 

Wysłany: 01-12-2005, 21:19   

To jest kara za głosowanie na SLD 8)
     Moneta

unknown 

Wysłany: 07-12-2005, 20:54   

to jest normalne, mi też wracają gdy przed skrętem w lewo w prawo muszę odbić...
choć minimalne odbicie chyba nie zawsze to powoduje.....
nie jestem teraz na 100% pewien, ale zawsze jak zaskakuje słychać cyk, po pierwszym już cyknięciu (np lewy kierunek i skręcasz w lewo) starczy lekkie odbicie w prawo by wróciła rączka, a _chyba_ ( tu o dziwo teraz nie pamiętam) gdy masz skręconą lekko w prawo, dzasz kierunek w lewo i lekko jeszcze w prawo odbijesz to nie odpadnie, dopiero po skręcie w lewo i powrocie.....

ale masz OK....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

netsat 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 07-12-2005, 20:59   

Cieszcie sie ze wogole Wam dzialaja kierunkowskazy
A gdyby przyszlo Wam wystawiac reke przez okno?? to cio??
:lol:

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 07-12-2005, 21:22   

Krótka porada dla sfrustrowanych kierowców TT ;)

Jeśli przed skrętem musicie odbić na chwilę w przeciwną stronę, wystarczy tuż przed tym odbiciem kierownicą przytrzymać dźwigienkę kierunkowskazu w tą stronę, w którą będziecie skręcać potem - słychać wtedy specyficzne "klik" i teraz dźwigienka jest zablokowana, dopóki nie wykonacie właściwego skrętu i wyprostu kierownicy... :D
     Moneta

unknown 

Wysłany: 07-12-2005, 22:21   

tak właśnie robię :D to chyba normalny z czasem nawyk...
tylko się zastanawiałem czy kiedyś to kliknięcie się nie skończy przez takie przytrzymywanie (ostrożne ofkozzzz profilaktycznie) przy przeciwnym skręcie...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu