|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Oswietlenie wnetrza brak nie dziala |
Autor |
Wiadomość |
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-01-2007, 22:06 Oswietlenie wnetrza brak nie dziala
|
|
|
Witam
:-)
Ostatnio nic sie nie dzialo no i jest....:D
Otwieram drzwi lampka sufitowa nie swieci
Przy przelaczaniu tym przelacznikiem swieci normalnie.
Przy przelaczeniu na zalaczanie od drzwi nie, sprawdzane na drzwiach rpzendich pasazera i kierowcy.
Usterka pojawila sie nagle po nocy.
Ktos wie od czego to moze byc i gdzie szukac przyczyny?
Jak nie to na wiosne przekopie instalacje z miernikiem ale chwilowo niemam na to czasu i chce sprawdzic tylko mozliwe przyczyny :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 09-01-2007, 01:04
|
|
|
sam sobie odpowiedziałeś...po części... wypadałoby pokopać z multimetrem po kablach... albo Ci kontakty drzwiowe nie łączą (ale wszystkie czydwa naraz?choć jeśli wilgoć podchodzi... kto wie..) albo kabelek który poprzez te kontakty puszcza + na lampkę... nie wiem czy przypadkiem kabelek do lampki nie idzie jeden (przewód) poprzez wszystkie kontakty, a którykolwiek go zwiera.... możesz na samym początku miećten kabelek do D... w najgorszym wypadku nowy ciągnąć... bez miernika czy choćby 12V żaróweczki z kabelkami nie dojdziesz w którym momencie przerywa.... |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 09-01-2007, 13:38
|
|
|
Ha i rozwiazalem problem :-)
W lampce jest rezystor...
Po co jeszcze nie wiem ale spalil sie bo na krotko oswietlenie dziala :-)
Teraz pytanie jaka on ma miec wartos?
Nie jestem pewny czy sie bedzie dalo zczytac:/
Ma ktos schemat oswietlenia? Chetnie bym to obejrzal.
Jak juz to rozebralem to mysle ze zrobie sobie przygasanie po czasie :-) ale tu by sie schemacik przydal
pozdrawiam |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-01-2007, 15:37
|
|
|
MupiK napisał/a: | W lampce jest rezystor... |
A jaka masz wersję lampki? jeśli tą lepszą (+ lampka do czytania) to u mnie jest tam tylko dioda prostownicza... Jestem pewien, bo jeszcze przerabialem lampkę dając druga diodę, ze przy otwarciu drzwi zapalaja mi sie obydwie, a jak włacze ta do czytania to tylko prawa mi się pali |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-01-2007, 15:44
|
|
|
Dokładnie Mikus u mnie też jest dioda w lampce. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
markus1504m
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 17-05-2007, 12:19
|
|
|
U mnie się porobiło. Teraz w ogóle nie gaśnie światło wewnątrz po zamknięciu drzwi. Zaczęło się od tego, że w czasie jazdy miałem w środku dyskotekę. Lampki mrugały jak oszalałe, i nie ustawało to po zamknięciu auta. Aż w końcu zaczęły świecić na stałe. Przeczyściłem przełącznik i dalej to samo. U mnie jest lampka z diodą. Myślę że jest to wina układu czasowego gaśnięcia wewnętrznego oświetlenia. Czy ktoś wie gdzie on się znajduje? |
_________________ Włoszka 1,8 i.e. + LPG |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 18-05-2007, 06:11
|
|
|
markus1504m napisał/a: | Myślę że jest to wina układu czasowego gaśnięcia wewnętrznego oświetlenia. Czy ktoś wie gdzie on się znajduje? |
Jest to czerwone,plastikowe pudełko zamontowane pod tylnym siedzeniem po stronie prawej(pasażera) |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
markus1504m
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 18-05-2007, 20:11
|
|
|
Dzięki serdeczne. Dzisiaj znalazłem to pudełko. Chyba znalazłem przyczynę. To prawdopodobnie tyrystor TIP 3055. W niektórych układach był montowany TIP 122. Czy ktoś się orientuje czy może być zamontowany jeden lub drugi? Czy mają one podobne parametry? Bo do TIP 3055 nie mogę dostać zamiennika. |
_________________ Włoszka 1,8 i.e. + LPG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|