problem z centralnym zamkiem |
Autor |
Wiadomość |
bicart
|
Wysłany: 14-03-2005, 20:24 problem z centralnym zamkiem
|
|
|
Witam. zauwazylem ostatnio ze jak chce zamknac auto po jego otwarciu ale tylko wowczas jak dlugo stoi nie otwierane to przy probie zamkniecia zamek obija i otwiera sie. ja jeszcze raz zamykam to juz jest ok i juz nie ma z nim problemu zamyka za kazdym razem. chodzi o jeden zamek od strony pasazera. na razie jest za zimno na grzebanie ale jak tylko ociepli sie to bede musial chyba zamek wymontowac. moze to cos z mechanizmem w zamku? samo nasmarowanie go pomoze? zaznaczam ze jest to urzywany zamek bo w poprzednim ciegno otwierania dzwi nie dzialalo. jakis miesiac pracowal bez problemow chyba od tych mrozow cos sie zepsulo:( |
_________________ Fiat Tipo 1.4ie SPI 94r 3d MANIA |
|
|
|
|
czecho
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 15-03-2005, 07:43
|
|
|
zobacz czy jak zamykasz zamek od strony pasażera to chowa się przycisk od strony kierowcy. pewnie nie... i wtedy otwiera ci też od strony pasażera.
jak uda mu się zamknąć także od strony kierowcy to wszystko jest jak powinno.
jesli masz tak jak napisałem to "pada" ci siłownik w drzwiach kierowcy. nie zawsze ma silę zamknąć z impulsu - jak kluczykiem zamykasz od strony kierowcy to jest git - a jak od strony pasażera to niekoniecznie.
pozdrawiam i mam nadzieję że zrozumiałeś co chciałem ci przekazać |
_________________ Tipo 1.6 i.e. suite '94 + LPG BRC
no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę... |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 15-03-2005, 08:17
|
|
|
czesc. jak chce zamknac przekrecajac kluczyk od strony kierowcy to od strony pasazera nie opada rygielek i tak samo jest gdy wsadze kluczyk od strony pasazera. lecz gdy ponownie chce zamknac dzwi czy to od kierowcy czy pasazera to nie ma problemu. tak jest tylko po dluzszym postoju i tylko za pierwszym razem. dziwne?! cos jest z zamkem od strony pasazera |
|
|
|
|
czecho
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 15-03-2005, 12:54
|
|
|
no to raczej nie siłowniki, a.... centralka.
skoro na sygnał z siłownika nie zamyka drugiego
ale reki se uciąć nie dam... |
_________________ Tipo 1.6 i.e. suite '94 + LPG BRC
no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę... |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 15-03-2005, 13:54
|
|
|
tylko ze jak juz raz sprobuje zamknac i otworzyc to pozniej juz non stop moge otwierac i zamykac. silowniki pracuja ok centralka takze. juz nie wiem co to moze byc? moze to jednak cos z mechanizmem zamka,po dluzszym nie ruszaniu cos sie blokuje a po pierwszej probie zamkniecia cos sie odblokowuje? zauwazylem ze jak probuje za pierwszym razem zamknac dzwi to rygielek dzwi pasazera nie opada a kierowcy opada i podnosi sie. moze styki w silowniku nie stykaja dobrze? no nic chyba bedzie trzeba wymontowac zamek:( bo to jest irytujace jak chce zamknac auto a ono mi sie otwiera. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-03-2005, 14:29
|
|
|
Te objawy oznaczaja ze cos blokuje rygielek lub w samym zakmku cos jest nie tak.
Bo jak odbija to znaczy ze uklad "wie" ze ktores drzwi sa nie zamkniete i otwiera wszystkie drzwi.
Jak bedzie cieplej rozbierz drzwi i dokladnie popatrz. Mozliwe ze dluzszy postoj=wychladza sie auto, wiec moze cos "twardnieje" i blokuje rygielek/zamek.
Raczej na sam silniczek bedzie ok. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 15-03-2005, 14:41
|
|
|
tak tez zrobie jak tylko ociepli sie. dzieki za wsparcie;) |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-03-2005, 14:42
|
|
|
Ja mam dokladany centr. zamek i wlasnie jak np. mam otwarte drzwi lub nie domkniete to sie nie zamkna. Tylko odbija zamki. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 15-03-2005, 14:48
|
|
|
tylko ze u mnie ten rygielek od strony pasazera nie opada wogole a dzwi sa na bank zamkniete wiec cos blokuje mechanizm ryglowania. moze okaze sie ze to drobnostka jak z tym pukanieciem przy prostowaniu ze skretu:) |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 15-03-2005, 18:49
|
|
|
To typowa wina zamka. Wyrobił się ślimak w silniczku i nie zamyka. Zamek teoretycznie jest nierozbieralny. Aby rozebrać trzeba 2 nity nawiercić i chyba 3 śrubki odkręcić. Mi spalił się silniczek i niedawałem 100 zł za zamek tylko założyłem zewnętrzny siłownik. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|