|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
silownik szyby |
Autor |
Wiadomość |
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 17-07-2008, 15:44 silownik szyby
|
|
|
witam.
no więc zauważyłem że z dnia na dzień mechanizm podnoszenia szyb w drzwiach pasażera zaczął działać nieco wolniej i głośniej .... rozebrałem całe drzwi, całkowicie odkręciłem ten silnik z tym nazwijmy to "ślimakiem" w który porusza się ta"sprężyna" ...
co się dało rozkręciłem, posmarowałem smarem TF ( silikon + teflon ) i poskręcałem.
podpiąłem kostkę noi mechanizm jakoś tam działał lecz po poskręcaniu całości ( drzwi ) szyba prawie wogóle się nie otwiera ani nie zamyka no chyba że jej pomogę ręką .... i teraz pytanie
czy mechanizm jest zarżnięty i szukać nowego , czy może ten smar zaszkodził, a może coś źle poskładałem drzwi ( chociaż nie sądzę bo robiłem to już parę razy )
ktoś ma jakiś pomysł ???? |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-07-2008, 15:55
|
|
|
Zajrzyj do prowadnic. Możliwe, że szyba idzie krzywko i ociera mocno o prowadnice.
A z opuszczaniem nie ma problemów? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 17-07-2008, 16:04
|
|
|
avenger85, ja też stawiam na problem z prowadnicami, może poprostu za mocno skrecone masz i "ściska" tą plastikową prowadnice. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
sivo
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 17-07-2008, 16:11
|
|
|
ja u siebie jak rozbierałem tylne drzwi, co prawda z manualnymi szybami, to po skręceniu wszystkiego dokładnie szyba wogule nie chciała się opuszczać... i skończyło się na tym, że jedna śruba od lewej prowadnicy jest b. lekko tylko dokręcona, bo inaczej się nie dało.... nie wiem jak ci włosi to zrobili, bo jak rozkręcałem to wszystko było poskręcane.... |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 17-07-2008, 16:29
|
|
|
no właśnie myślałem o tej plastikowej prowadnicy tylko rzecz w tym że akurat 2 śrubek które ją trzymają wogóle nie ruszałem a sama szyba to raczej jest w tym samym miejscu co była
jak znajdę trochę czasu to znowu rozłożę drzwi na części pierwsze i wszystko sprawdzę
dzięki i pozdrawiam |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|