|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Świeci kontrolka od dlugich |
Autor |
Wiadomość |
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-12-2007, 18:13 Świeci kontrolka od dlugich
|
|
|
Witam
Jak co roku padła mi kostka przy prawym reflektorze...
Wymienilem i co...
Na + do dlugich mam okolo 5V na prawej lampie na lewej tego niema
Masy raczej ok jeszcze to sprawdze
Przekazniki wyjate przeczyszczone sa OK - nawet miejscami zamienialem
Problemem jest to napiecie na dlugich w pozycji mijania skad sie moze brac?
Sprawdze jeszcze raz podlaczenie wszystkiego ale lewego nie ruszalem a prawy dobrze podlaczony.
Widzialem podobny temat na forum ale kopie od godziny i teraz znalezc nie moge:/
No to macie lamiglowke na sylwestra:] czekam na rozwiazania mam na oku jeszcze wlacznik ze cos sieje nie tak:/ |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 01-01-2008, 20:57
|
|
|
Nie pomyliłeś czasem kolejności kabli przy zakładaniu nowej kostki ? |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 01-01-2008, 23:24
|
|
|
najpewniej - weź woltomierz, dotkij jedną sondą do masy gdzieś _nie w kostce_, do _pewnej_ masy nie naciąganej a potem drugą sondą sprawdzaj napięcia na wszystkich kablach w kostce to coś ustalisz, czy tam już przychodzi coś be czy tam coś pokićkałeś w ułożeniu kabli w kostce i np przez włókno żarówki się zamyka dodatkowe.. sprawdź też tym multimetrem opór między dobrą masą a tą w kostce na kablu.. zaraz wyczaisz czy masa jest ok, czy napięcie jest tylko na tym kablu co ma być etc... tak najszybciej wyeliminujesz te cuda... |
|
|
MupiK
|
Wysłany: 04-01-2008, 14:54
|
|
|
unk problem jest w tym ze mi sie gdzies 5v wzielo na dlugich jak one sa wylaczone:D teraz pytanie skad:/ wyglada to tak jakby gdzies bylo przebicie z 12V i robilo sie 5V cuda... rozbieral ktos wlacznik raczke od swiatel tam sie cos moze pochrzanic? |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 04-01-2008, 18:31
|
|
|
rączka możliwe, ale brałeś pod uwagę przekaźnik? możesz odpiąć od wyjścia przekaźnika (gdzie idzie na długie) kabel i tam sprawdzić czy za przekaźnikiem już jest 5V czy nie, jeśli za nim nie ma tych 5V tylko 0 lub 12V jak włączasz to najsybciej pociągnij sobie kabel nowy od przekaźnika/ów długich świateł do kostek, bo może gdzieś Ci kable przyszczypało... |
|
|
MupiK
|
Wysłany: 09-01-2008, 20:05
|
|
|
Unk czytaj ze zrozumieniem !
drogowe maja +5V przy zalaczonych mijania\
mijania swieca przez to z deka cienko:/
przy zalaczeniu drogowych swieca juz normalnie +12V
Nie zabardzo wiem jak zlokalizowac to przyszczypanie bo chyba gdzies mijania na dlugie przebija:/ nie da rady sie wbijac po kablu co troche i patrzec
A ciagniecie nowych kabli huh... nie widzi mi sie to ale jak nie bedzie wyjscia... |
|
|
|
|
letas
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 14-01-2008, 23:41
|
|
|
Witaj mupik
Nie napisałeś czy +5V na długich pojawia się z podłączoną żarówką(tzn z obciążeniem), czy bez niej , może problem jest prosty; skoro przegrzała się kostka ,to może żarówka dostała i przebija z krótkich na długie |
_________________ Fiat Tipo 1,6 gaźnik+LPG |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 15-01-2008, 11:03
|
|
|
Napiecie jest jesli jest zarowka jak rowniez gdy jej nie ma tzn kostki sa nie obciazone:/
Wypada na to ze gdzies jest przebicie miedzy kablami no chyba ze gdzies w skrzynce z bezpiecznikami
Chce pociagnac nowe kable od swiatel mijania dlugie zostawiam ma ktos moze schemat skrzynki bezpiecznikow lub wie pamieta jakie wtyczkii jakie kolory?
pozdrawiam i dzieki |
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 15-01-2008, 12:18
|
|
|
MupiK,
Oj .... chyba już czas na zmiany |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 16-01-2008, 20:11
|
|
|
niekoniecznie, taka pierdoła może się zdarzyć.. w downloadzie masz schematy instalacji skąd idą mijania, kolory kabli też są, jaki bezpiecznik po drodze i który przekaźnik, bo one przez przekaźnik o ile pamiętam też idą.. chyb E13 ale nie mam pewności... jak wyjmiesz E13 i mijania się nie zaświecą to to ten |
|
|
MupiK
|
Wysłany: 17-01-2008, 20:12
|
|
|
Ida przez przekaznik
Plan mam taki rozcinam za skrzynka wpinam sie z nowymi kablami i ciagne chodzi mi tylko o kolor unk mam ostatnio utrudniony dosep do netu i kompa jakbys mi to znalazl i wkleil tutaj z podaniem kolorystyki stawiam piwo wegierskie a moze chorwackie;-)
I ciagne tylko do mijania nowe bo dlugie ok
Nowe autko bedzie zaczely sie poszukiwania i przeliczanie funduszy i znowu serce swoje a rozsadek swoje:/ |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 17-01-2008, 20:49
|
|
|
lepiej wprost napisz, że masz lenia i się szukać nie chce...
E11 = przekaźnik świateł mijania, E12 = przekaźnik świateł drogowych, E13 = przekaźnik świateł pozycyjnych;
za E11 dalej bezpieczniki 7 (kabel dalej za nim szary) i 8 (kabel dalej szaro czarny), za E12 dalej bezpieczniki nr 9 (kabel dalej zielony) i 10 (kabel dalej zielono czarny) , za E13 bezpieczniki 5 (kabel dalej żółto czerwony) i 6 (kabel dalej żółto czarny); nieparzyste bezpieczniki od prawego, parzyste od lewego; masa do relketora idzie czarnym kablem, wspólna dla wszystkich żarówek, do przyłącza masy np błotnik, pod akumulator czy gdzieś... sprawdź też te masy albo nowe dodaj; |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|