USTERKA CZY JEDNORAZOWY "WYBRYK" Centralny Zamek.. |
Autor |
Wiadomość |
gawor06
Pomógł: 8 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 517 Skąd: Łód Polesie
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 23-10-2006, 12:34 USTERKA CZY JEDNORAZOWY "WYBRYK" Centralny Zamek..
|
|
|
Witam !
mam pytano :
w moim tipku jest fabryczny CZ i do tej pory wszystko chodzilo O.K. jednak dzis rano wychodze patrze a drzwi od strony pasażera z przodu sa otwarte tzn. ten cycek do zamykania byl w gorze ...wzialem kluczyki otworzylem od kierowcy normalnie i wszytkie zamki sie otworzyly... zamknalem i wszystkie sie zamknely nawet ten co byl otwarty(przod od pasaz.)
i mam pytanie czy to byl jakis chwilowy blad czy to zapowiada jakas trwala usterke...???
prosze o szybka odp... |
_________________ FIAT TIPO 1.6 DOHC + LPG
Škoda Favorit 135L 91r igła
|
|
|
|
|
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-10-2006, 20:17
|
|
|
Z Twojego opisu wnioskuję, że zaczynają się kłopoty z zamkiem a dokładnie z silniczkiem wewnątrz korpusu zamka.Silniczek dość prymitywnej konstrukcji, w którym nie ma mozliwości wymiany szczotek.Potrafi raz zadziałać a raz nie.Ja u siebie miałem podobny problem i wymiana na zbliżony gabarytami model silniczka sprawę załatwia.Operacja w sumie nieskomplikowana. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 23-10-2006, 20:25
|
|
|
chyba sie troche nie zrozumielismy ... jak wieczorem zamykalem auto to wszystkie sie zamknely rano nie spojrzalem idopiero jak wracalem z pracy to spojrzalem na auto i drzwi przod od pasazera byly otwarte... a wieczorem zamknely sie ok... co moze byc tego przyczyna...??? |
|
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 23-10-2006, 20:55
|
|
|
gawor06, przeczytałeś post kolegi nessuno?? przecież Ci odpowiedział na pytanie
nessuno napisał/a: | zaczynają się kłopoty z zamkiem a dokładnie z silniczkiem wewnątrz korpusu zamka |
a następnie podał swój sposób rozwiązania problemu.... |
|
|
gawor06
|
Wysłany: 24-10-2006, 13:51
|
|
|
RaV napisał/a: | gawor06, przeczytałeś post kolegi nessuno?? przecież Ci odpowiedział na pytanie
nessuno napisał/a: | zaczynają się kłopoty z zamkiem a dokładnie z silniczkiem wewnątrz korpusu zamka |
a następnie podał swój sposób rozwiązania problemu.... |
nessumo mi napisal ze jak tak sie robi to drzwi raz sie zamykaja a raz nie...
a umnie wieczorem drzwi sie normalnie wszystkie zamknely rano tez bylo ok a jak z pracy wracalem to byly od pasazera otwarte...
gdy zszedlem zeby zamknac to otworzyly sie wszystkie ; zamknalem (zamknely sie wszystkie) i teraz dziala narazie bez zarzutu... |
|
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-10-2006, 14:57
|
|
|
gawor06 napisał/a: | nessumo mi napisal ze jak tak sie robi to drzwi raz sie zamykaja a raz nie...
a umnie wieczorem drzwi sie normalnie wszystkie zamknely rano tez bylo ok a jak z pracy wracalem to byly od pasazera otwarte...
gdy zszedlem zeby zamknac to otworzyly sie wszystkie ; zamknalem (zamknely sie wszystkie) i teraz dziala narazie bez zarzutu... |
Jest jeszcze jeden drobiazg : czujnik położenia zamka . czy otwarcia drzwi ( bo są dwa alternatywne systemy ) . Jeżeli on podaje zły odczyt - centralka może zgłupieć , albo konkretny siłownik nie zadziała . W przypadku pozostawienia otwartych przednich drzwi ( bez względu czy kierowcy , czy pasażera ) - centralka powinna wyrzucić wszystkie zamki ! |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 24-10-2006, 19:36
|
|
|
schab napisał/a: | gawor06 napisał/a: | nessumo mi napisal ze jak tak sie robi to drzwi raz sie zamykaja a raz nie...
Jest jeszcze jeden drobiazg : czujnik położenia zamka . czy otwarcia drzwi ( bo są dwa alternatywne systemy ) . Jeżeli on podaje zły odczyt - centralka może zgłupieć , albo konkretny siłownik nie zadziała . W przypadku pozostawienia otwartych przednich drzwi ( bez względu czy kierowcy , czy pasażera ) - centralka powinna wyrzucić wszystkie zamki ! |
a gdzie ten czujnik sie znajduje??? |
|
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-10-2006, 06:47
|
|
|
gawor06 napisał/a: |
a gdzie ten czujnik sie znajduje??? |
Albo jest zespolony z siłownikiem centralnego zamka ( wtedy dochodzi do niego nie dwa , tylko pięć przewodów ) , albo z samym zamkiem w drzwiach . Nie wiem jak to jest konkretnie w Tipo , bo inaczej miałem w Ritmie , inaczej w Lancii . |
|
|
|
|
drosik
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 25 Wrz 2005 Posty: 92 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 25-10-2006, 13:22
|
|
|
u mnie jak się zaczeły dziać cuda z centralnym zamkiem (a było to jakis rok temu) to wyciągnąłem bezpiecznik i nimam centralnego, ale chyba sie za niego wezme i posprawdzam wszystko. |
_________________ Bez problemów byłoby nudno |
|
|
|
|
Artur
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-11-2006, 18:38
|
|
|
witam to nie jest zaden czujnik ani silnik mam tez centralny i jezeli sciagniesz tapicerke to tam jest cos takiego w ksztalcie podwojnego u i ma dwie sruby jedna trzyma ciegno od silnika a druga ciegno od zamka i z reguly ta puszcza i dlatego raz sie zamyka a raz nie [/list] |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|