Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana skrzynki z bezpiecznikami
Autor Wiadomość
atrix001 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-08-2009, 09:08   Wymiana skrzynki z bezpiecznikami

Zabrałem się za przekładkę skrzynki z bezpiecznikami w moim Tipolocie. W aucie mam małą, a potrzebuję dużą, bo wstawiłem elektryczne szyby i zamki (na razie).
Podłączenie kabli od szyb było bezproblemowe, bo centralka otwierania szyb jest przymocowana obok głównej skrzynki bezpiecznikowej, a poza tym było to dokładnie opisywane na forum.
Niestety dalej zaczęły się schody. Wydaje mi się że nikt jeszcze nie opisywał jak przełożyć kable z jednej skrzynki do drugiej. Mam schematy (z działu "download" oczywiście), ale patrzę na schemat, potem na obie skrzynki, i nie zgadzają mi się kolory kabli i wtyczki.
Może to zmęczenie - może jak popatrzę przez chwilę na jakieś uspokajające kształty to mi się rozjaśni.
A może ktoś kto przekładał skrzynki pamięta jak to robił? Na razie wygląda to jak na załączonym obrazku :sciana:
     Moneta

Maciek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-08-2009, 16:06   

atrix001, kolega opiotr przekładał skrzynki
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

Arkady1s 

Wysłany: 24-08-2009, 10:10   

Jak miałem swojego tipacza to tez przekładałem skrzynkę z małej na dużą. Wtyczki prócz jednej pasowały. Nie pamiętam symbolu gniazda ale w małej ta wtyczka jest mniejsza a w dużej wieksza. Generalnie kable z tej wtyczki wpina sie w gniazdo w tej samej kolejności co w małej od lewej. Reszta jest OK. jak ich nie przesuniesz o jeden bolec w lewo to zamiast kontrolki ręcznego będzie latała wskazówka od poziomu paliwa. Generalnie jest to to gniazdo które masz w dużej skrzynce z zielona wtyczką. Kolorami kabli sie zbytnio nie przejuj bo różnie to bywało ;) Przynajmniej u mnie. Poprostu przpinaj jeden do jednego.

atrix001 

Wysłany: 24-08-2009, 21:46   

Arkady, dzięki. Powtykałem wszystkie wtyczki w odpowiadające im gniazda w dużej skrzynce. Ta mała (odpowiada między innymi za oświetlenie wnętrza samochodu) wlazła w gniazdo po obcięciu wypustek z jednej strony (nie musiałem przekładać kabelków).
Działa wszystko oprócz kierunków i przeciwmgielnych. Coś musiałem pomylić.
     Moneta

Arkady1s 

Wysłany: 25-08-2009, 06:42   

Kierunki też są na tej którą "zmodyfikowałeś" sprawdź czy jest przesunięta o jeden pin względem zaczepu. Tylko ta jedna wtyczka była "kłopotliwa" reszta działa sama z siebie bo gniazda są takie same.

atrix001 

Wysłany: 25-08-2009, 19:55   

Już wszystko wiem!
Wszystkie wtyczki przełożyłem dobrze. Przed przełożeniem napisałem sobie foliopisem na wtyczkach oznaczenia gniazd z których je wyjmowałem (A,B,C itd), więc nie można się było pomylić. Tą małą wtyczkę (ma oznaczenie E) też starannie przełożyłem.
Tylko że źle powkładałem przekaźniki. Powyjmowałem je żeby wyczyścić skrzynkę, a potem wkładałem patrząc na rysunek przedstawiający widok skrzynki (ten który jest w dziale download). Tylko że na rysunku są pokazane cztery przekaźniki w jednym rzędzie, których w rzeczywistości nie ma. To mnie zmyliło i wetknąłem przerywacz kierunków o jedno gniazdo za daleko.
Dzięki Arkady!
     Moneta

Odpowiedz do tematu