Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Awaria centralnego zamka Tipo - Pomocy !!!
Autor Wiadomość
Sucre79 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 22-04-2008, 15:18   Awaria centralnego zamka Tipo - Pomocy !!!

Mam pytanie- może ktoś wie co może być przyczyną awarii cent. zamka? Objawy wyglądają następująco : jak włożę kostkę od centralnego do konsoli bezpieczników to zamykają się wszystkie drzwi. Jeśli to zrobię i zamknę drzwi to nie wejdę do samochodu (tylko przez bagażnik) ponieważ nawet jak wyciągnę kostkę to drzwi są zablokowane i ani od środka ani od zewnątrz nie da się otworzyć. jedyna rada na ten problem to wyjąć kostkę i wkładać kilka razy (po 3-4 razie się otwierają) POMOCY !!! :sciana:

salus1973 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 22-04-2008, 15:53   

Moim zdaniem siadła ci centralka.Pozostaje demontaż i wymiana

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 22-04-2008, 15:54   

Czyli jak włożysz kostkę to raz się zamykają, a raz otwierają?

A próbowałeś kluczykiem otwierać drzwi? Dzieje się coś wtedy?
Możliwe, że czujnik krańcowy w zamku jest popsuty i stąd problemy.

Sucre79 

Wysłany: 22-04-2008, 15:55   

Dzięki bardzo- podejrzewałem to ale wolałem się upewnić.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-04-2008, 20:32   

a spróbuj wpierw odłączyć wszystkie zamki w drzwiach, choć zwykłe siłowniki nawet jeśli miałyby zwarcie, nie powinny robićm takich jaj... ale przynajmniej odłącz przednie drzwi, może masz jeden master siłownik, może dwa, nie wiem tego; wtedy poeksperymentuj jak się zachowuje, jak będzie ok to podłącz tylko jedne drzwi a potem tylko drugi, bo może jakiś siłownik Ci jajca robi i tylko to trzeba zmienić;
jeśli nic to nie zmienia pooglądaj kostkę, czy się coś nie zwiera, czy łączy dobrze wszystko, jej gniazdo i okolice czy nie ma zwarć między kablami, dopiero potem myśl o wymianie centralki bo w/w czynności 'za darmo' możesz zrobić a szkoda by było kupować centralkę jeśli to nie ona, chyba, że za friko na moment masz gdzie taką pożyczyć; bo to bardzo prawdopobone- może być ona, ale warto sprawdzić wcześniej w/w
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Sucre79 

Wysłany: 23-04-2008, 14:05   

miszko, niczym sie nie da otworzyć. tylko po wyjęciu kostki i włożeniu ponownie za 3-4 razem się otwierają

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-04-2008, 17:01   

salus1973 napisał/a:
Moim zdaniem siadła ci centralka.Pozostaje demontaż i wymiana

Fabryczny centralny nie ma centralki,jest tylko przekaźnik,a siłowniki sa wbudowane w zamek.
Jeśli sie mylę to Mnie poprawcie ;D
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Sucre79 

Wysłany: 23-04-2008, 17:49   

czyli mógł walnąć przekaźnik? Jeśli tak to gdzie taki kupić (Kraków) ?
Na pewno mam seryjny zamek-siłowniki zintegrowane.

** Dodano: 24-04-2008, 18:39 **
Naprawiłem-- Rozebrałem przekaźnik, miał na płytce jakiś dziwny nalot więc go wyczyściłem i wszystko działa jak należy. Dzięki wszystkim za pomoc. :lol:

Odpowiedz do tematu