|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
bagażnik, ale nie ten z tyłu... |
Autor |
Wiadomość |
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-11-2007, 07:56 bagażnik, ale nie ten z tyłu...
|
|
|
lecę do roboty, więc rzucę pytanko tak treściwie:
jakie macie doświadczenia z ew bagażnikami dachowymi w sedanach?
w robocie mnie męczy szef jakbym miał coś takiego by raz na czas cośtam ew móc przewieźć na robotę; normalnie oczywiście z takim szpecącym czymś bym nie jeździł...
sedan to nie kombi, nie wiem jak to można wymyślić;
czy jakiś uniwersalny bagażnik tak po prostu można zaczepić po pootwieraniu drzwi o krawędzie dachu, o uszczelkę? czy o co? ktoś mnotował? czy nie wyrobi się uszczelka albo coś nie zniszczy, nie pognie?
trzyma się to na sedanach w ogóle? co najcięższe wieźliście by dachu nie pogięło (właśnie, na ile jest mocny?)
itp itd własne przemyślenia mile widziane; |
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 15-11-2007, 09:35
|
|
|
unknown
Chodzi Ci o coś --TAKIEGO-- ?? ja raczej bym nie szpecił autka w ten sposób ale wybór należy do Ciebie. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 15-11-2007, 10:34
|
|
|
unknown napisał/a: | jakiś uniwersalny bagażnik tak po prostu można zaczepić |
Niestety uchwyty muszą byc zamocowane o specjalne zgrzane do dachu elementy znajdujące się pod uszczelką inne sposoby bez zastosowania tych uchwytów są raczej niebezpieczne .
unknown napisał/a: | co najcięższe wieźliście |
Wersalkę kumplowi (standard nie wiem ile kg. ale ciężka) .Uchwyty takie jak na linku zamieszczonym przez tipacz96vc |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 15-11-2007, 18:26
|
|
|
chodzi mi o albo jak w w/w linku te pojedyncze dwa 'ucha'/paski albo o taką nieszczęsną kwadratową 'klatkę' jak kiedyś na maluchach...
auta broń Boże nie chcę szpecić i jak ognia będę unikał wożenia tego na dachu, ale raz na czas niestety na kilka godzin w pracy może okazać się konieczne zamocowanie tego...
szukam właśnie czy istnieją w ogóle do Tempry, potem czy istnieją tylko te dwa pojedyncze paski czy są też klatki te takie jakby, może to złe określenie, ten kwadrat taki, jak kawałek rusztowania no i czy/jak da się to szybko ściągać/zakadać...
jak to jest z tym mocowaniem pod uszczelką? macie jakieś foto? nigdy się tym nie interesowałem, nie szukałem czy jest takie coś... mam sobie podważyć gdzieś uszczelkę i tam są mocowania jakieś czy jak? nie chciałbym jej niepotrzebnie dewasotwać/wyginać etc.. |
|
|
Raku
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 15-11-2007, 18:32
|
|
|
chętnie popatrzę, jestem teraz nieco zagoniony a niezbyt chciałbym nieporzebnie odkształcać na tej śnieżycy uszczelkę, bo nim bym pooglądał to zasypie wnętrze auta |
|
|
awaria
|
Wysłany: 15-11-2007, 20:19
|
|
|
unknown,
teraz założysz coś takiego a potem Cie bedzie meczył abyś przyczepke założył.
Nie wiem co robisz/praca/ ale samochód masz chyba prywatny a nie na firme???
ja kiedyś nauczyłem szefa że samochod mam na użytek prywatny a nie firmowy, jojcył pół roku a potem mi kupił Berlingo. |
_________________ Tipo 1,4 93r. 170000tys - zezłomowany:(:(:(
dobry był pojazd, oj dobry, będe tęsknił. |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 15-11-2007, 21:56
|
|
|
awaria, to troszkę bardizej skomplikowane
auto prywatne, ale używane też służbowo, za co mam ryczałt i inne bonusy, przynajmniej na zawiechę etc się może uzbierać, którą tak czy siak bym musaił co jakiś czas na naszych drogach zmieniać...
z tym bagażnikiem to takie głupie gadanie, ale wiadomo jak to jest jak se ktoś coś wymyśli... tyle im na rękę mógłbym pójść jak kupią by raz-dwa razy na miesiąc coś zabrać na tym np drabinkę na robotę (ale nidużą drabinkę) i nic ponadto, ale nie regularnie i nie mam zamiaru tego wozić;
ogólnie szkoda mi auta wiaodmo na takie dezelowanie; jeździć do klientów czasem mogę autkiem bo zapłacą za to i coś zostanie zawsze na części a tak to bida by była momentami; dezelować natomiast nie mam zamiaru oczywiście; ogólnie to przejrzę możliwe bagażniki i będę szedł w kierunku 'nie da się', ale jakby co to chciałem się wypytać, gdybym im jednak dobrej woli gest okazał...
jestem ciekaw czy bez odginania /niszczenia uszczelek, narażania dachu etc jakoś normalnie można to szybko montować i zdejmować, czy każda T/T sedan ma jakieś te uchwyty schowane do tego czy co... |
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-11-2007, 22:04
|
|
|
awaria napisał/a: | ja kiedyś nauczyłem szefa że samochod mam na użytek prywatny a nie firmowy, jojcył pół roku a potem mi kupił Berlingo. |
mi kupił opla movano 3.0 cdti
** Dodano: 15-11-2007, 22:07 **
unknown napisał/a: | czy każda T/T sedan ma jakieś te uchwyty schowane do tego czy co... |
w tipo jak odchyliłem uszczelke to były specjalne mocowania i dwie dziurki na śruby na bagażnik... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Raku
|
Wysłany: 15-11-2007, 22:08
|
|
|
Jak odegniesz uszczelkę między drzwiami a dachem, to ukaże Ci sie rynienka, a w niej seryjne mocowanie dla każdego T/T. Nic się nie uszkadza, nic się nie psuje.. U mnie działa od wielu wielu lat i jest normalnie. Zdjęcia tak jak mówiłem jutro - dachu (rynienek). Bagażnika nawet dziś, za chwilę jak bardzo Cię to trapi
** Dodano: 15-11-2007, 22:09 **
Jakie dziurki?
Tam są wypukłe kwadraciki |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
emeres
Wiek: 50 Dołączył: 05 Lip 2006 Posty: 116 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-11-2007, 06:49
|
|
|
Ja swoją Temprę kupiłem już z bagażnikiem. Sam dużych ciężarów nie woziłem, ale poprzednik chyba tak bo przedni profil jest zgięty od obiążenia. Wynika z tego, że bagażnik dobrze musi się trzymać. |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 16-11-2007, 19:50
|
|
|
yhyyyyyyy.... thx...
jeszcze tylko dopytam tak - po użytkowaniu tegoż oto wynalazku - jak się ma uszczelka? nie koroduje tam blacha jakoś specjalnie? nie przecieka gdzieś chętniej lub jakieś inne skutki uboczne? no i jak z dachem samym bo o tym też myślę - nie odkształcił się jakoś od wożenia różnych różności? |
|
|
Raku
|
Wysłany: 16-11-2007, 19:57
|
|
|
Nie widzę żadnych skutków ubocznych wynikających z użytkowania takiegoż bagażnika. Moje uszczelki mają się dobrze Jak się nieuważnie będzie zakładać, albo samemu, to można porysować dach
Generalnie sam dach przeżył wożenie 4ch rowerów, czy kompletu sprzętu narciarskiego dla 4ch osób. Ale to niewielki ciężar |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 16-11-2007, 21:20
|
|
|
Raku napisał/a: | to można porysować dach |
A i owszem ja troszkę porysowałem a że biały to spolerowalem i nic.
Raku napisał/a: | Nie widzę żadnych skutków ubocznych | i ja jeździłem dwa lata a może i dłużej i też nic. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|