Co jest z moimi drzwiami???:( :/ |
Autor |
Wiadomość |
gawor06
Pomógł: 8 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 517 Skąd: Łód Polesie
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-11-2006, 18:04 Co jest z moimi drzwiami???:( :/
|
|
|
witam!
mam taki problem i nie wiem co to jest i o co chodzi...;/ otoz drzwi w moim tipku od kierowcy nie zamykaja sie za pierwszym razem tzn. jak nimi trzasne to zamykaja sie ale jak by na 1 stopien bo nie sa domkniete...;/dopiero za drugim razem jak trzasne to sie domkna ale czesto jest tez tak ze nawet jak sa domkniete to nie moge przekrecic kluczyka w zamku;/;/;/dopiero jak znowu trzasne i zalapia to wtedy moge kluczyk przekrecic...;/ co to moze byc??? z gory dzieki za odp |
_________________ FIAT TIPO 1.6 DOHC + LPG
Škoda Favorit 135L 91r igła
|
|
|
|
|
drosik
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 25 Wrz 2005 Posty: 92 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-11-2006, 20:16
|
|
|
u siebie miałem podobny problem i było to luxny ten element co jest nie w drzwiach, tylko w słupku, po prostu coś sie obsuneło i drzwi nie zawsze sie domykały |
_________________ Bez problemów byłoby nudno |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-11-2006, 20:48
|
|
|
albo masz rozregulowany/przestawiony; jest bodajże na 3ch imbusach; możesz też sobie podregulować (poczytaj o regulacji drzwi) by się lekko i ładnie zamykały;
by się szczelnie, dokładnie zamykały a i bez trzaskania - musisz mieć dobrze na zawiasach, pooglądaj zawiasy, muszą drzwi być nie odkształcone, 'proste', bo z czasem się wykrzywić mogą, ale wtedy to otwórz max szybę i w rękach na siłę je podprostujesz do 'fabrycznego' kształtu, uszczelk muszą być OK by nie odbijać przesadnie ale i być szczelne a na końcu bolec od oświetlena wnętrza (zwierny łącznik w progu); jeśli wszystko OK a zamek w drzwiach też OK to tylko ten zaczep w słupku - to 'ucho' przyczepone na imbusach podreguluj; minimalna zmiana jego położenia góra-dól i/lub na boki spowoduje znaczną zmianę zamykania drzwi; mogą się domykać, nie domykać, lekko, słabo, mocno itp itd; |
|
|
gawor06
|
Wysłany: 15-11-2006, 22:21
|
|
|
dzieki ... dodam jeszcze ze mam ten problem od kilku dni i nie wiem czy to ma jakis zwiazek z tym problemem czy nie ale od momentu jak drzwi mi sie nie domykaja to centralny nie chce dzialac tzn jak sa dobrze zamkniete(tzn jak porzadnie nimi pier*ol) i zaskocza tak zeby sie kluczyk przekrecal w zamku to centralny bez problemu je zamknie ale juz nie otworzy... slychac wtedy takie ciche "pstryk" z drzwi tylko nie wiem ktorych...;/ i otwiera sie tylko od kierowcy a reszta w dole...;/... i dodam jeszcze ze podczas jazdy jak jade to czasem potrafia mi te drzwi odskoczyc tzn. wyskakuja na ten jakby 1 poziom zamka ze drzwi sa niedomkniete...;/ bardzo prosze was o pomoc z tym odskakiwaniem i co z CZ... ZGORY DZIEKI WIELKIE!!! |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 16-11-2006, 17:36
|
|
|
wyreguluj wpierw j/w drzwi, znaczy by nie były skrzywione, zawiasy zobacz i to ucho wyreguluj, by się normalnie zamykały! to wtedy będą się dobrze zamykać, a jak dobrze zaskoczą, to nei będą tak odpychać by blokować zamek; może tak je jakoś odpycha i trzyma, że zamek nie może odskoczyć z powrotem i CZ głupieje... zrób wpierw z nimi porządek; |
|
|
gawor06
|
Wysłany: 16-11-2006, 17:49
|
|
|
unknown napisał/a: | wyreguluj wpierw j/w drzwi, znaczy by nie były skrzywione, zawiasy zobacz i to ucho wyreguluj, by się normalnie zamykały! to wtedy będą się dobrze zamykać, a jak dobrze zaskoczą, to nei będą tak odpychać by blokować zamek; może tak je jakoś odpycha i trzyma, że zamek nie może odskoczyć z powrotem i CZ głupieje... zrób wpierw z nimi porządek; |
ej a jak dokladnie mozna je wyregulowac szukalem tego na forum ale dokladnie to nie jest opisane...;/i np jak bym to ucho na slupku chcial regulowac to musze w srodku ze slupka tapicerke sciagac czy wystarczy ze bede odkrecal tylko te sruby co sa na zewnatrz auta???? |
|
|
|
|
|
kamin
Wiek: 40 Dołączył: 17 Paź 2005 Posty: 121 Skąd: Kraków, Tomaszów
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-11-2006, 00:00
|
|
|
To ucho jest przykręcone na dwie śruby imbusowe. Nie musisz ściągac tapicerki. Wystarczy drzwi otworzyć i owe śruby są jak na dłoni. Co do ustawiania to ja to robiłem metodą prób i błedów. Jeszcze nie jest doksonale, ale już jestem zadowolony. |
_________________ Opel Omega BFL 2.5 V6, Ford Scorpio MK2 2.0 8V DOHC |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 17-11-2006, 15:56
|
|
|
ok dzieki czyli mowicie ze to prosta sprawa??? |
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 17-11-2006, 21:01
|
|
|
to teoretycznie bardzo prosta sprawa, chodzi zazw tylko o to ucho, ale pamiętaj , że niewielkie nim regulacje mogą mieć duży wpływ dobry lub zły; regulacje góra-dół-boki; ponadto pooglądaj uszczelki czy pasują, nie zagięły się, czy nie odbijają jakoś nierówno; czy przez lata/od trzaskania drzwi się nie odkształciły ( w rękach poprostujesz nieco jak szybę max opuścisz) i czy na zawiasach jakoś nie siadły (zawiast też nieco możesz podregulować na śrubach zawsze);
jak drzwi są OK, nie pokrzywione, na zawiasach są OK, nic ich nie odbija niewłaściwie, uszczelki są OK to ttylko tym 'uchem' w słupku reguluj, jego położeniem; tak by nie trzaskać, by się lekko zamykały, ale i by Ci się woda nie lała jak za duży/za słaby odstęp na zamkniętych drzwiach od uszczelek będzie, oraz by nie huczał pęd powietrza... trafisz jak nie od razu to po kilku próbach na optimum; to wszystko co Ci starczy wiedzieć: pozdr |
|
|
gawor06
|
Wysłany: 02-12-2006, 15:13
|
|
|
ok problem pozegnany... wystarczyla regulacja ucha... dzieki wszystkim za odp...;d
** Dodano: 05-12-2006, 19:48 **
pomocy!!!
problem znowu po kilku dniach wrocil to uchochyba znowu sie delikatnie cofnelo...
co mam robic????????
ewentualnie co zrobic zeby sie nie cofalo
p.s napewno po regulacji mocno jedokrecilem... |
|
|
|
|
|
tipololo
witamy nowego
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 7 Skąd: katowice
|
Wysłany: 05-12-2006, 21:40
|
|
|
tez tak kiedys mialem i nie wiedzialem co i jak wiec do mechanika pojechalem i jest ok...
ale moze ktos z forum sie lepiej na tym zna i ci pomoze... |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 06-12-2006, 00:16
|
|
|
Może dotnij o takim samym kształcie jak to ucho kawałek papieru ściernego.Często coś takiego widziałem. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 06-12-2006, 10:03
|
|
|
i co z tym papierem sciernym zrobic??? |
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 06-12-2006, 22:55
|
|
|
a może hmmm jakimś klejem _delikatnie_ w jednym punkcie obwodu głwki śruby ją przytrzymać, skorko samokontrującej żadnej tu nie wymyślisz; jeśi masz tak wyjechane to musisz czymś śrubę zblokować; nie zalać klejem! ale w jednym punkcie styku główki z blachą młą kropelką jakiegoś kleju może starczy? |
|
|
gawor06
|
Wysłany: 07-12-2006, 19:23
|
|
|
wiecie co zauwazylem???
te drzwi po regulacji zamykaja sie dobrze... ale czasem jak chce zamknac to odskakuja na ten pierwszy poziom...;/;/;/
co to moze byc??? |
|
|
|
|
|
Karol
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 10 Lis 2006 Posty: 104 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-12-2006, 19:53
|
|
|
Koledzy miałem podobny problem tylko drzwi już prawie całkowicie się nie zamykały.
Postanowiłem rozebrać cały zamek. Zdjełem obicie z drzwi, wykręciłem cały zamek. Na ile było możliwe rozkręciłem go, i umyłem dokładnie. Od tamtej pory zamykają się bez problemu.
Pozdrawiam
Karol |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-12-2006, 21:35
|
|
|
gawor06 napisał/a: | i co z tym papierem sciernym zrobic??? |
Włożyć między słupek a rygiel.Papier ścierny jest ostry więc będzie zapobiegał przemieszczaniu się rygla. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 06-03-2007, 14:16
|
|
|
No to ja mam ostatnio ten sam problem :/
Czeka mnie rozbiorka zamka i pucowanie znowu :/ dbrze ze sie cieplo zrobilo :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
|