Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiepska wycieraczka przedniej szyby.
Autor Wiadomość
mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 27-02-2005, 13:14   Kiepska wycieraczka przedniej szyby.

Mam w Tipo oryginalne ramiona wycieraczek. Są to plastikowe ramiona zintegrowane w jedną całość i nie mają piór. Moje już kiepsko wycierały i mazały więc kupiłem specjalne zintegrowane gumki na plastikowej szynie. Nie ma tam żadnych metalowych części i trzeba tylko włożyć gumkę w ramię.
Niestety to niewiele poprawiło jej efektywność, bo na zimno całe ramie zamarza (nie daj Boże, żeby był na nich roztopiony snieg który zamarznie) i sztywnieje i prawie w ogóle nie wyciera, a jak jest ciepło to na wysokości wzroku kierowcy i pasażera zostawia ślady i nie wyciera dokładnie. Gumka jest nowa więc to nie jest problem, a ślady zostawia w miejscu gdzie guma ma mocowanie.
Mimo ładnego wyglądu są strasznie kiepskiej jakości i chciałem się zapytać czy jest jakiś sposób ich usprawnienia czy lepiej kupić na szrocie drugie, zwykłe ramiona. Te wyglądają nowocześnie, ale raczej nienowocześnie będzie wyglądał mój Tipolot na drzewie jak nie będę mógł nic zobaczyć rano. Nie wspomnę o porysowanej szybie, bo do tego dojdzie jesli będą mazały.
     assistance   Moneta

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-02-2005, 13:22   

Tego typu ramiona co ma tempra na przedniej szybie orginalnie to jest nieporozumienie!! i z tym nic nie zrobisz .Dobre jak nowe .Polece klasyczne ramiona dopasować i kupować pióra jak człowiek w każdym sklepie i stacji .JA bym nie zamienił ramion tipolotowców na plaskacze! :chaja:Bo z nich dawno zrezygnowałem .Tylko zwykłe ramiona.

Ps. valeo wprowadziło ciekawe pióra takie ładne płaskie są dość drogie ,ciekawe co to za wynalazek??

mkaminski100 

Wysłany: 27-02-2005, 13:37   

Tylko gdzie takie tanio kupić lub dopasować z innego auta. Nowe kosztują 30zł za ramię plus wycieraczka, wieć z 80zł trzeba wydac. No i czy nie będzie problemu ze spryskiwaczem?
Jesli ktoś miał taki problem i jakoś usprawnił działanie tych wycieraczek to będe wdzięczny za pomoc.

Odpowiadając na te wycieraczki Valeo: Wolę zapłacić 20zł i co rok mieć nowe niż kupić za 100 i trząść sie że szkoda po tym samym czasie wymienić.
Nie oszukujmy się. Dobra wycieraczka to miękka wycieraczka a taka szybko sie wyciera i rysuje. Dlatego kurz, błoto i lód tak szybko je niszczą. Nie ma cudów i drogie wycieraczki wcale nie posłuża dłużej od tych tańszych (nie najtańszych z marketu!)
Nie polecam najtańszych twardych bo te już od nowości są kiepskie. Do innych samochodów zawsze kupowaliśmy w sklepie grafitowane za 20zł i po maks roku zmienialiśmy na nowe. Nie były zużyte, ale nowe lepiej wycierają. Raz kupiliśmy Boscha za chyba 50zł i służył dokładnie tak długo jak i tamte.
No i kolejna rzecz to nie ma sensu kupować samych gumek tylko całe wycieraczki bo sa niewiele droższe, a dużo lepiej działają.
     assistance   Moneta

gary 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 27-02-2005, 15:17   

He ja wymienilem w temperowce tamiona ... zalozylem normalne ramiona gdzie kupuje piura .... metalowe ... ale cos tej zimy ciulowo chodza drapia piszcza :/ poprostu zamiast guma odbijac do zbierania to idzie po szybie nierowno ... nie w ta strone co trzeba nie odbija sie goma wogole... i denerwuje to po od strony kierowcy jeszcze da sie zyc... ale od storn ypazazera jak jest duzy snieg to juz masakra nic nie widac sama mazia :/ z deszczem czasem tez tak jest i juz nie wiem co robic ...kupic nowe znowu przed zima byly kupowane... eh ...

mkaminski100 

Wysłany: 27-02-2005, 18:21   

Czyli kiepskie pióra kupiłeś. Ja kiedyś po 2 miesiącach zmieniłem w Astrze bo tak strasznie drapały, że bałem sie o szybę, żeby nie porysowało. Ni ewycierały tylko mazały. Od tamtego czasu nigdy nie kusze sie na tanie wycieraczki w markecie.
Kupiliśmy miękkie grafitowane i jest po problemie.
No ale gdzie można kupić ramiona wycieraczek (tanio) i jakie zamienniki dokupić?
     assistance   Moneta

Jarek38 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-02-2005, 19:24   

Temat wycieraczek był już wiele razy poruszany i wiele razy już pisano od czego pasują i co należy zrobić żeby działały. Najwięcej informacji na ten temat o ile pamiętam było na starym forum niedługo przed uruchomieniem nowego.
Generalnie pasują od wielu aut ale trzeba podłożyć jakieś podkładki pod mechanizm wycieraczek. Z tego co pamiętam jest też problem z ich podnoszeniem (zawadzają o klapę silnika).
Ja zaszalałem i kupiłem takie jak oryginały (180zł za obie kompletne).

GRAFIT 

Wysłany: 27-02-2005, 19:44   

Co do wycieraczek moge przypomnieć.

Więc najlepiej dać od tipo na zwykłe pióra ,wtedy nie ma przeróbek!!! i pióra wymieniamy na stacji.Jest to najlepsza opcja!!

Druga sprawa z pewniaków które przetestowałem to po podłożeniu po 3 podkładki pod sruby silnika pod plastikiem podszybia !! W żadnym wypadku nie na klin podkładki bo będzie się slizgać :badgrin: po wieloklinie hehh

Jak damy te podkładki napęd pójdzie o ciut wyżej .Bolce wyjdą więcej,a to z koleji zabezpieczy przed pocieraniem ramiona o plastik podszybia.

Jak już damy te podkładki ,polece zrobić styki , oczyscić i dogiąć styki silnika . Za jednym otwarciem podszybia .Informacje o tym są na stronie tempry link do alfy 155.

Po tej czynosci na 100% pasują idealnie :finga: od daweoo lanosa ,fiat croma , to pewne.

Co do tego że było wspomniane że nie idzie podnosić ramiona bo wadzi maska to zgadza się ,ale to jest tylko z ramionami poloneza które nie poddałem zmianą . =; Nie polece polonezowskich są za krótkie. :chaja:

Orginał tempra 150zł szt
te co dał Jarek 180zł 2 szt
tipo ok 90zł szt aso

Ja dałem za igły tipkowe 15zł z bdb dociskiem :twisted: :twisted:

sloneczna 

Wysłany: 27-02-2005, 20:21   

Sam sie kiedyś zastanawiałem dlaczego fiat zastosował takie dno w pużniejszych modelach tj.Tipo 0d 93 i tempra ale niewiem czy wszystkie roczniki.
Chwała ,że nie przejeła tego lancia.Są w niej najprostrze i najlepsze.Te cuda plastikowe to nie na nasze warunki atmosferyczne.
     assistance   Moneta

M@ciej 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 28-02-2005, 12:53   Re: Kiepska wycieraczka przedniej szyby.

[quote="mkaminski100"]Mam w Tipo oryginalne ramiona wycieraczek. Są to plastikowe ramiona zintegrowane w jedną całość i nie mają piór. Moje już kiepsko wycierały i mazały więc kupiłem specjalne zintegrowane gumki na plastikowej szynie. Nie ma tam żadnych metalowych części i trzeba tylko włożyć gumkę w ramię.
Niestety to niewiele poprawiło jej efektywność,

Potwierdzam ja mam takie same ramiona wycieraczek. Nawymieniałem różnego rodzaju gumek i tych leprzych i gorszych. Brak efektu, szyba pokrywa się mgłą a odprowadzanie wody beznadziejne .
Chyba rzeczywiście jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zmiana ramion
albo kupowanie drogich ramion z gumkami.
     Moneta

Radke 

Wysłany: 28-02-2005, 15:27   

Ja niedawno założyłem ramiona od Lanosa (ładnie pasują i nie trzeba stosować żadnych podkładek) oraz uniwersalne pióra Valeo: 500mm na lewą stronę i 480mm na prawą.
Wszystko działa super...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Gilus 

Wysłany: 28-02-2005, 16:01   

Jesli juz macie zamontowane standartowe ramiona wycieraczek, to polecam niemieckie, grafitowane pióra firmy ALCA. Kosztują średnio 8 zł za sztukę i świetnie wycierają. Można je znaleźć na Allegro.

GRAFIT 

Wysłany: 28-02-2005, 16:01   

Ja przymierzyłem lanosowe i od kierowcy tarła lekko o plastik podszybia??
Dlatego też zaleciłem do nich podkładki pod silnik.Żeby nie tarło.A ramiona miałem od lanosa 97 rok.Są włąsciwie bdb jak się da podkładki!!!
Mimo to najbardziej się ciesze na te od tipolotu :D

mkaminski100 

Wysłany: 28-02-2005, 16:37   

A ile kosztują te od Lanosa, bo ja mam możliwość kupiena oryginalnych do Tipo za 30zł sztuka plus wycieraczka. Czy zamiennik od Lanosa jest tańszy?
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-02-2005, 16:46   

MKaminski jesli to sa nowe to bardzo tanio kosztuja bo ja dalem tyle za uzywki.
Ja osobiscie polecam od Tipo bo sa po prostu idealne do tego auta.
Od Lanosa przymierzalem ale lekko tarly tak jak pisze grafit.

assistance   Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 28-02-2005, 19:29   

Nowe do Punto i Uno kosztują coś koło 30zł. Nie jest to oryginał Fiata, ale firmy która dla nich robi. To raczej nie ma różnicy więc ramię plus wycieraczka wyniesie z 40-45zł.
Oryginał do Lancii (Fiat) kosztuje ok 80zł, ale to juzjak dla mnie za dużo...
     assistance   Moneta

GRAFIT 

Wysłany: 28-02-2005, 19:33   

Polece wam najkorzystniejszą opcje tipkowe na zwykłe piórka cudo!!!
Cena bdb !!!!!!!! brać!!!!!!!!! 8)

I zero przeróbek!! z tymi od tipka .
Lanosowce muszą ,mieć silnik troche wyżej!! bo pociera ramie od kierowcy!!!

Jarek38 

Wysłany: 28-02-2005, 20:35   

Zastanawiam się o jakich plastikowych oryginałach piszecie.
Te co miałem wcześniej były metalowe, tylko dźwigienki były plastikowe. Te ramiona, które mam teraz też są metalowe, a tylko dźwigienki są z plastiku.

Dla wyjaśnienia:
te ramiona, które mam teraz nie są oryginalne bo nie są firmowane przez fiata ale pochodzą od tego samego producenta (Champion), który robi firmowe fiatowskie. Kupiłem je w sklepie FOTA S.A. w Siedlcach ale można je kupić w całym kraju w sieci sklepów FOTA.

Robert-k 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 09-09-2006, 21:06   

pasują ramiona od lanosa pióra kupisz osobno i kłopot minie

cornelito 

Wysłany: 10-09-2006, 13:42   

W piatek bylem w carserwise w Warszawie kupilem pare dupereli do tempki no i zapytalem o wycieraczki. Szok. Sztuka kosztuje 180 pln. Ja sprobuje wymienic same gumki.
     assistance

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 10-09-2006, 13:53   

cornelito, no i właśnie dlatego część z nas założyła sobie ramiona od lanosa :)
Ja zakładałem same gumki dwa razy, ale za każdym razem trafiałem na jakieś kiepskiej jakości, dlatego sobie odpuściłem takie wymiany

Pozdrawiam

assistance   Moneta

TEMPRAWG 

Wysłany: 10-09-2006, 14:27   

cornelito jakis gosc na allegro sprzedaje po 90 nowki . te jednolite.
ja tez mialem kupowac ale sciagnolem tipka i byly z wymiennymi piorami i to prawie nowki. wiec odpuscilem sobie.
zawsze mozna kupic uzywane z wymiennymi trzeba tylko uwazac aby frezy w wycieraczce byly dobre. to najwazniejsze bo moze sie okazac ze wycieraczka w czasie pracy zostanie ci na srodku szyby albo jak u mnie bylo po stronie kierowcy zostala poza nia hihi:
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

kapral24 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-11-2007, 23:26   

dzisiaj założylem sobie ramiona wycieraczek od lanosa i piora 480mm a wszystko smiga super potwierdzam ze od lanosa pasuja idealnie jakby kto pytał koszt ramion 20zł szt

maro 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 19-11-2007, 14:42   

Ja wymieniłem miesiąc temu bo niestety najlepsze pióra grafitowe nie pomagały. Dopasowałem od Lanosa (jedna dłuższ a druga krótsza) i pióra. U mnie żeby dobrze i maksymalnie dużą powierzchnię wycierały to zrobiłem inny myk z długościami. Od kierowcy na dłuższym ramieniu dałem 60pare cm a od pasażera na krótszym chyba 34cm. Teraz wycieraczki zbierają po większej powierzchni i perfekcyjnie. Wydaje się że różnica długości ni jak nie pasuje ale nic bardziej mylnego. Jest git :lol: Jeżeli chodzi o ocieranie to faktycznie. Trochę ociera od strony kierowcy o plastik podszybia. Ale ja podszlifowałem ramiona o jakieś 3-4 mm czego zupełnie nie widać a za to ramię idealnie leży bez podkładek.

Koszt całości to 76zł.
Pozdrawiam!

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 24-11-2007, 13:36   

Właśnie wczoraj założyłem nowe ramiona od Lanosa i nawet pasują.I nie wiem czemu w przeciwieństwie do kolegi maro, nie musiałem nic szlifować.Po prostu zdjąłem stare,założyłem nowe i GIT. 8) 8)Koszt 42 zł.

assistance   Moneta

Tomek_ff 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 25-11-2007, 19:35   

Ja kupiłem do mojej Temperówy na Allegro ramiona+wycieraczki do Tipo i wszystko Ok .Zapłaciłem 78 zł z przesyłka .

Odpowiedz do tematu