|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
koledzy pomozcie mi z dzrwiami |
Autor |
Wiadomość |
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-07-2006, 08:50 koledzy pomozcie mi z dzrwiami
|
|
|
koledzy. moja niunia zamknela mi drzwi od kierowcy i nie chce mnie wposcic. musze wsiadac od strony pasazera.
zamek centralny z silniczkiem wbudowanym.
slychac ze niby chodzi. ten scypek od wewnatrz chodzi jak reszta. ale nie mozna otworzyc od zewnatrz ani od wewnatrz. nie ma jak sie tez dobrac do drzwi. no teoretycznie mam pomysl aby wyjac siedzenie i poodkrecac srobki ale moge powaznie uszkodzic tapicerke drzwi. bardzo prosze o pomoc co z tym fantem zrobic bo glaskanie i blagania na kolanach nie pomagaja.
p.s. centralny z odglosow wynika ze chodzi. gdyby otworzyla chociaz raz to juz bym sie dobral do tego zamka |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-07-2006, 15:19
|
|
|
Łukasz masz to samo co ja. Męczyłem się z tym 3 miechy. Efekt końcowy znasz Mianowicie kupiłem od Ciebie zamki i wymieniłem. Powodzenia może Tobie uda się otworzyć drzwi bez wyłamywania zamka od śrokda przy zamkniętych drzwiach |
|
|
TEMPRAWG
|
Wysłany: 28-07-2006, 19:10
|
|
|
kamil nie strasz mnie bo akurat nie mam centarlnego zadnego pod reka a co gorsze stasznie mnie to wkurzylo. jutro bede rozbieral drzwi od srodka moze mi sie cos uda zrobic. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-07-2006, 21:53
|
|
|
e tam nie strasz tak... ja na zamkniętych drzwiach ściągałem tapicerkę od wewnątrz i to kika razy nawet wieczorem przy lampce (nie wina...);
za pierwszym razem jest to denerwujce nawet ale trochę zapału i się da bez zniszczeń.
Czy z przodu łatwiej czy trudniej niż z tyłu trudno powedzieć... ale jak max cofniesz fotel powinno Ci starczyć; po kawałku zdejmiesz spokojnie osłony, kalmki, wnękę itp i tapicerkę;
pewno jakieś cięgno Ci spadło i/lub/też się zablokowało czy coś przeskoczyło, więc nawet jak siłownik Ci tym rusza to nic z tego...
cz zamka tak nie wymontujesz w razie czego...
szkoda metodą łoma i zamki niszczyć..... rozbierz to spokojnie i cierpliwie od środka, pooglądaj, może znajdziesz czemu nie otwiera.....
[ Dodano: 28-07-2006, 22:54 ]
a w fabrycznych wystarczy że Ci jakaś sprężynka przeskoczy odkształci się czy blaszka czy pierdół inny i też będie zablokowane... |
|
|
TEMPRAWG
|
Wysłany: 28-07-2006, 22:00
|
|
|
unknown no widzisz niestety pomimo przesuniecia fotela do konca nie moglem za ****** odkrecic srubek od tej diabelnej polki w dzrwiach a lamac to tego nie chcialem. dlatego wymontuje fotel kierowcy i na spokojnie sprobuje wszystko przejzec |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
|
Wysłany: 29-07-2006, 07:53
|
|
|
Łukasz mam dwa siłowniki do centralnego lecz nie seryjne ale da rade je zamocować. Trzeba tylko malutkiej przeróbki i to wszystko. Jak bedziesz chciał to podjedz to ci dam albo we dwóch bedziemy kombinowali.
P.s. Odpaliłem swojego. Klocki i wydech wymienione. zostało tylko odpowietrzyć bo coś słabo bieże. |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
TEMPRAWG
|
Wysłany: 29-07-2006, 13:58
|
|
|
dzieki marcin ale akurat mam komplet 2 mastery i 2 slavy silownikow z tego diesla co widziales. a teraaz nie bedza potzrebne bo naprawilem zamek.
czego to sie czlowiek nie nauczy przy okazji. zamek byl wpelni sprawny elektrycznie a mechanicznie to kicha bo bolec otwierajacy blokade byl wyrobiony( ma ksztalt walca a wmiejscu gdzie sie styka z wodzikiem otwierania byl wytarty na plasko) dlatego nie mozna bylo go otworzyc. jako ciekawoste dodam ze czy z zewnacz czy tez z wewnatrz jak wieramy autko to jest ten sam mechanizm tyle ze ma 2 rozne wyprowadzenia. a sam zamek mozna spokojnie otworzyc tylko trzeba delikatnie. podgiolem troche blaszke w srodku i dziala. a samo wyjecie zamka nie jest takie trudne jednak drzeba miec dziabelska cierpliwosc. walczylem z nim od 9.00 do 14.30. wieczorkiem albo jutro podstwie fotki aby kazdy wiedzial co i jak i ewentualnie potrafil sam naprawic zamek gdy nie chce sie otwierac.
P.S. po tej robocie rzeba sie dobrze wymoczyc aby smar zmyc. ale jeziorko czeka wiec jest git |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 07-08-2006, 14:59
|
|
|
a wiecie moze co za cholera tkwi w przycisku do otwierania drzwi?od strony kierowcy diabelnie ciezko mi chodzi przycisk,trzeba go mocno wciskac zeby otworzylo drzwi |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
TEMPRAWG
|
Wysłany: 07-08-2006, 17:23
|
|
|
alan chodzi ci o ta dzwignie?
przyczyna jest jedna i ta sama czy od wewnatrz czy tez od zewnatrz.zgram fotki to przedstawie rozwiazanoie problemu
[ Dodano: 07-08-2006, 18:44 ]
http://www.tempra.org/ttt...EKSCHEMAT_1.JPG
[ Dodano: 07-08-2006, 18:59 ]
alan juz ci tlumacze.
dzwignia A to otwieranie z zewnatrz
w miejscu B w drugiej czesci zamka jest taki bolec polaczony z dzwignia do otwierania od wewnatrz
D to zamykanie dzwi. taki plastik polaczony z zamkiem abys mogl zamkac od zewnatrz
C to jest to co boli wszystki (a bynajmniej wiekszosc)
C jest to mechanizm ktory zwalnia blokade na zamku( to smieszne w dzwiach jak masz otwarte to widzisz)
i ti jest pies pogrzebany. jest w ksztalcie walca a z biegiem czasu i uzytkowania wyrabia sie i w miejscu styku z blacha A powstaje rowik ktory z czasem uniemozliwi ci otwarcie drzwi.
A i B to jest ten sam mechanizm ale dla dwoch wariantow ( otwieranie z zewnatrz i od wewnatrz)
ciebie bedzie interesowac blaszka B
nalezy ja delikatnie podgiac w twoim przypadku do gory aby mozna bylo otwierac dzwi od srodka.
ALE PAMIETAJ. PORUSZYSZ B TO MA WPLYW TEZ NA A
odginanie robisz na oko i za kazdym razem sprawdzasz dzialanie OBU mechanizmow otwarcia.
sprawdzaj na wpelni zamknietym zamku.
powinno pomoc. mi pomoglo.
kurcze powinienem stworzyc manuala jak naprawic zamek.
jesli chodzi o samo otwarcie zakma to spokojnie. w miejscach gdzie jest nitowany wsadz plaski srubokret i delikatnie podwaz. nity przejda przez plastik i otworzysz zamek. ze zlozeniem nie bedziesz mial problemu. gdy juz zlozysz w miejsce nitow przyloz rube i delikatnie stuknij mlotkiem. same wskocza w otwory. a 3 srubkami spokojnie utrzymasz zamek w calosci.
sorki za tresc dla niektorych troche zawila ale jestem przemeczony i po 2 piwkach wiec prosze o wyrozumialosc.
wrazie watpliwosci prosze pisac. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 07-08-2006, 18:15
|
|
|
lloooooo....mamo |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
TEMPRAWG
|
Wysłany: 07-08-2006, 18:24
|
|
|
kurcze alan prosilem o wyrozumialosc |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|