"latajace"wycieraczki:/ |
Autor |
Wiadomość |
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 02-01-2006, 23:49 "latajace"wycieraczki:/
|
|
|
cholera strasznie mnie drazni fakt taki ze moje wycieraczki maja straszny luz tak ze mozna nimi potrzasac:/ sa jakies tuleje do wymiany albo cosik?i pytanie z branzy czy mozna dopasowac ramiona wycieraczek np z poloneza?fiat ma dziadowsko rozwiazane,te plastikowe elementy maja takie luzy ze zamiast piorem po szybie chodzi ramie |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 02-01-2006, 23:58
|
|
|
Rozumiem że masz luz całego ramienia na tym trzonku (z 5cm od wałka) ??
Jeśli tam to możesz to roznitować porządnie a luz zniknie.
Ramiona dopasowywali od Lanosa chyba (i od Lublina któregoś) ale to nie jestem pewien bo ja nie wymieniałem.
Zaraz ci ktoś napisze na pewno. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Alan
|
Wysłany: 03-01-2006, 00:04
|
|
|
kurcze luzy sa najwieksze na osce przez to mam taki efekt ze jak szyba troszku sucha to piora skacza:/ |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-01-2006, 00:18
|
|
|
U mnie np. efekt jest ten sam, a oprocz tego ramiona napieprzaja o podszybie.
Jak je wyreguluje troche wyzej to znowu "wylatuja" na zewnatrz za szybe
Wycieraczki to nieporozumienie w tym aucie - bynajmniej u mnie. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-01-2006, 00:37
|
|
|
Hmmm ja mam ponoc od lanosa :-) ale to juz poprzendik sie bawil i dzilaja nawet nienajgorzej aczkolwiek mogly by wolniej chodzic ale to przypadlosc wszystkich fiatow chyba :/ |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 03-01-2006, 13:04
|
|
|
alan napisał/a: | kurcze luzy sa najwieksze na osce przez to mam taki efekt ze jak szyba troszku sucha to piora skacza:/ |
Jak zdejmiesz kapturek i widzisz wystającą końcówkę trzpienia i nakrętkę to poruszaj ramieniem wycieraczki i zobacz czy trzpień się kręci.
Prawdopodobnie nie będzie się kręcił a luzy masz pare centymetrów dalej na nicie.
Przyjrzyj się temu.
Bo jak trzpień ci się kręci to już źle z całym mechanizmem dżwigniowym. Musiałbyś wymianić łożyska z tworzywa (takie koszyki) które są na każdym końcu dźwigień.
Co prawda mam w zakładzie łożyska do Poldka ale nie wyciągałem jeszcze mechanizmu z TT i nie mam pojęcia czy będą pasowały. Pewnie nie. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 03-01-2006, 22:31
|
|
|
Potwierdzam. Ja też miałem taki problem - duuuży luz na tym nitowanym przegubie na którym wycieraczkę można odchylić do góry. Luz był taki, że końcówka pióra miała z z 8 cm ruchu jałowego :-(
Co ciekawe tylko ta od strony pasażera miała ten problem. Mnie to w niczym nie przeszkadzało - w zasadzie powoduje to tylko stukanie w czasie pracy wycieraczek (szczególnie wtedy gdy w czasie ruchu powrotnego przy punkcie krańcowym z powodu luzu ropędzone łopaty uderzają w plastikową osłonę mechanizmu wycieraczki czyli podszybie).
Problem zniknął po wymianie łopat (pomimo wymiany gumek nie docierały bo były już duże luzy na wszystkich przegubach docisków łopaty). Mnie to dużo nie kosztowało (zamieniłem łopaty a właściwie to cały mechanizm z kolegą który sprzedawał swoją Temprę). Ale zamienniki Championa (para bez gumek) widziałem z rok temu za 100 zł (plus ew. gumki za 50).
Pozdr,
Z.
[ Dodano: 03-01-2006, 21:36 ]
Emf napisał/a: | U mnie np. efekt jest ten sam, a oprocz tego ramiona napieprzaja o podszybie.
Jak je wyreguluje troche wyzej to znowu "wylatuja" na zewnatrz za szybe
Wycieraczki to nieporozumienie w tym aucie - bynajmniej u mnie. |
Fakt, amplituda wychyleń mogła być nieco mniejsza - jak jest luz to albo uderzają o podszybie albo wycieraczka pasażera wchodzi na uszczelkę ale to IMHO dużo mniej czemukolwiek przeszkadza niż stukanie o podszybie. Też znam ten problem - zniknął po wymianie łopat.
Pozdr,
Z.
[ Dodano: 03-01-2006, 21:37 ]
MupiK napisał/a: | Hmmm ja mam ponoc od lanosa :-) ale to juz poprzendik sie bawil i dzilaja nawet nienajgorzej aczkolwiek mogly by wolniej chodzic ale to przypadlosc wszystkich fiatow chyba :/ |
Chciałeś chyba powiedzeć że powinny szybciej się poruszać a nie wolniej ?
Pozdr,
Z. |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 04-01-2006, 17:08
|
|
|
Zbyniu jakich łopat??
Czy chodzi Ci o cale ramię???
Musze tez zmienic bo mam duzy luz. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Zbyniu
|
Wysłany: 04-01-2006, 20:49
|
|
|
Mówiąc o łopatach mam na myśli całe te "dziwne" ramiona. Nie wiem dlaczego tak się nauczyłem na to mówić i zapominam, że jest na to inne, prawidłowe, określenie czyli ramiona wycieraczek :-(
Pozdr,
Z. |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-01-2006, 21:29
|
|
|
Zbyniu napisał/a: | Nie wiem dlaczego tak się nauczyłem na to mówić |
no bo to są łopaty i tyle! |
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 04-01-2006, 21:54
|
|
|
a ja dziś urwałem moją "łopatę"...:D
Cholera jedna od samego początku nie chciała dobrze zbierać (nie przylegała do szyby - wszystko wskazywało na luźną ośkę) i dziś rano, przed wyjazdem do pracy ułamałem ją przy próbie dogiecia do szyby... A śnieg sypał...
Ostatecznie kupiłem na szrocie ramię z Mazdy 626 (chyba) i pióro, zamontowałem i, Panowie, polecam wszystkim - działa miodzio A koszt całkowity interesu - 9 zł |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
Alan
|
Wysłany: 04-01-2006, 23:27
|
|
|
mowisz ze z mazdy pasi?a nie jest tak durnowato rozwiazane jak we fiacie? |
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 04-01-2006, 23:45
|
|
|
No mi spasowała na stronę kierowcy. I przynajmniej można założyć klasyczne pióro wycieraczki
Ja poszedłem na szrot ze starą i gośc mi dał kilka, przymierzyłem na długość (stożek i otwór z reguły jest taki sam) i sprawdziłem, czy płaszczyzna ramienia przy osi mechanizmu nie będzie tarła o podszybie (tzn. czy jest odpowiednio wyprofilowane). I ta opisana jako 626 spasowała niemal idealnie:) I w dodatku ma owiewke
Idę zrobić zdjęcie. Ale posłac mogę conajwyzej na maila bo tu nie wkleję... |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
Alan
|
Wysłany: 05-01-2006, 00:22
|
|
|
no to wyslij mi a ja wkleje,a jak z ta od pasazera?
takie efekt?
|
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
Zbyniu
|
Wysłany: 05-01-2006, 19:40
|
|
|
A tak swoją drogą to czy to prawda, że w Temprach były też takie zwykłe, "normalne", proste ramiona gdzie na końcu odpina się cały docisk z gumką (jak np. w UNO) ? Parę razy jak kupowałem te nasze "specjalne" gumki to mnie się pytano w sklepie czy mam te "skomplikowane" ramiona czy też "zwykłe" wycieraczki. Może sprzedawcom myliły się Tipo z Temprą i nie byli pewni jakie rozwiązanie jest w którym modelu ?
Pozdr,
Z. |
|
|
|
|
rosama
|
Wysłany: 15-04-2007, 09:20
|
|
|
Ja mam trochę inny problem z wycieraczkami. Wycieraczki strasznie głośno pracują i przy powrocie (w max górnym położeniu) strasznie hałasują. Wczoraj rozbierałem podszybie i wyczyściłem i nasmarowałem tulejki (osie) ramion wycieraczek.
Cytat: | Musiałbyś wymianić łożyska z tworzywa (takie koszyki) które są na każdym końcu dźwigień.
Co prawda mam w zakładzie łożyska do Poldka ale nie wyciągałem jeszcze mechanizmu z TT i nie mam pojęcia czy będą pasowały. Pewnie nie. |
I przy rozłączaniu cięgien pękły mi właśnie dwie plastikowe tulejki-kapturki ("koszyki" jak pisze jabko), którymi te cięgna są połączone i jedno połączenie jest luźne. I pracują teraz tak samo głośno albo i głośniej niż przedtem...
I teraz pytanie: czy dostanę sklepie lub ASO coś takiego?
A może jednak pasują od Poldka i kolega jabko mógłby takie podesłać? :yawinkle:
Patrzyłem w EPER i tam napęd jest jako jedna całość...
A można by te połączenia przewiercić i skręcić na śrubkę i nakrętkę? |
|
|
|
|
dj_beat
witamy nowego
|
Wysłany: 23-06-2007, 14:56
|
|
|
witam mam problem z ramionami i wycieraczkami doradzcie mi jakie najlpiej sobie walnac zeby bylo w porzadeczku (chodzi o typ z Tempry czy z innego autka)bede wdzieczny moj numer gg 4239040:) pozdroo i wielkie dzieki |
|
|
|
|
|