|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Mróz] - kiedyś drzwi nie otworze wcale... |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 06-11-2006, 10:09 [Mróz] - kiedyś drzwi nie otworze wcale...
|
|
|
Mieszkam teraz w Olsztynie i tydzień mnie nie było, bo wolne i pojechłem do domu. Niestety samochód musiał zostać. Jak przyjechałem to było na nim z 30 cm śniegu. Pomyślałem, że łopatką to zdrapywania śniegu z szyb nie będę się bawił, więc cały śnieg zdrapałem przy pomocy plastikowej tacy. Samochód zapalił bez problemu i wszystko ok. Wczoraj znów padał śnieg, ale wszystko w końcu się roztopiło i sam pozlatywał, ale na wieczór przyszedł mróz i cały roztopiony śnieg zamarzł!
Po 1: zamarzły zamki, ale na szczęście miałem odmrażacz
Po 2: drzwi od strony pasażera otworzyły się bez większego problemy, ale zamknąć się nie chciały - ani na zamek ani normalnie trzaskając - dopiero po ok 10 min jazdy wszystko wróciło do normy.
Co zrobić żeby się tak nie działo? Bo wczoraj nie było dużego mrozu i boję się co to będzie jak przyjdzie prawdziwa zima |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-11-2006, 20:48
|
|
|
by się drziw dobrze otwierały - silikon na uszczelki...
a to, że jak już otworzysz, a zamek 'nie wraca' od razu bo go przyłapie, więc w efekcie nie zamkniesz drzwi (będą się odbjiać, 'gonić' jakby zamka nie byo wcale) to niestety się zdarza; jedyna broń - dokładnie nasmarować zamki i mechanikę drziw, nie tylko nalać w cholerę WD40 do samego wkładu zamka, by się nie zacinał i nie zamarzał, ale też musiabyś zdjąć tapicerkę drzwi, bo od lat może nikt tam nie zaglądał i przesmarować na ile możesz też zzamki, wodziki, prócz wlewania WD40 gdzie się da; w ten sposób unikniesz 'czekania aż się nagrzeje w aucie, roztopi lód w zamku i zamek puści i się zatrzaśnie'; ale niestety zima to zima i może się to wszędzie i tak zdarzyć...
sam raz jechałem na uczelnię na szybko zeszłej zimy a połowę drogi trzymałem drzwi nim zamek puścił zdarzyło się to tylko raz na całą zimę, ale się zdarzyło... WD40 etc pomoże, ale nic nie jest doskonałe... |
|
|
onyx
|
Wysłany: 07-11-2006, 15:36
|
|
|
dobrze ze ja auto garazuje jak jest mroz |
_________________ Wszystkie czesci do tipo konkurencyjne ceny email tipo10@op.pl |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 07-11-2006, 15:58
|
|
|
onyx napisał/a: | dobrze ze ja auto garazuje jak jest mroz | ...jakbym studiował w domu własnym albo na stałe mieszkał w Olsztynie to czemu nie..póki co..tipol marznie |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|