|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
OGÓLNIE:Jak przeczyścić dysze spryskiwacza |
Autor |
Wiadomość |
anielka
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 23-07-2010, 09:31 OGÓLNIE:Jak przeczyścić dysze spryskiwacza
|
|
|
Od kilku dni dłubię sobie w autku w wolnych chwilach. Dłubania wymaga, bo po intensywnych dla niego wakacjach trzeba zrobić przegląd. W związku z tym nasuwa mi się pytanie:
Jak przeczyścić dysze spryskiwacza?
Mój pomysł, który zrodził się z obserwacji pompki - ciekło z pod rurki przy próbie pryskania - był taki, że trzeba skrócić/uszczelnić rurkę. jednakże zarówno pompka, która po zdjęciu rurek pracuje z dobrym ciśnieniem, jak i sama rurka jest w porządku, natomiast dmuchanie w tę wtórą przypomina mi dymanie w butelkę - nic, pełen opór i policzki bolą z braku możliwości wypchnięcia powietrza. Intensywne ssanie natomiast przyniosło rezultat w postaci płynu wyplutego na chodnik. rurki wydają się być ok, więc to zapewne dysze.
- Jakieś pomysły?
- Jak się do dysz dobrać?
- Jakiego sprzętu/środków użyć do tej czynności?
- Jak w ostateczności wymienić całe rurki wraz z dyszami ?
- co odkręcić, a czego nie?
- ile metrów rurki jest potrzebne?
Jeśli ktoś może, to opis krok po kroku mile widziany, mam nadzieję, że nie tylko mnie się przyda |
_________________ "Kiedyś każdy kierowca był mechanikiem, a teraz każdy ma prawo jazdy."
mój ojciec |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 23-07-2010, 12:45
|
|
|
igłą można przetkać dysze |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Dziąbal
Pomógł: 5 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 237 Skąd: Elbląg
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 23-07-2010, 17:12
|
|
|
Ja czyscilem wlasnie igla, jak kolega wyzej pisze, po tym zabiegu wlej srodek odkamieniajacy do zbiornika spryskiwacza, chociażby ten uzywany do toalet. |
_________________ TempRa 1.8
Tipo 3D 1.8 |
|
|
|
|
anielka
|
Wysłany: 23-07-2010, 17:22
|
|
|
dzięki za rady, dam znać czy zadziałało. |
_________________ "Kiedyś każdy kierowca był mechanikiem, a teraz każdy ma prawo jazdy."
mój ojciec |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 23-07-2010, 21:05
|
|
|
anielka, Można też kompresorem jeśli taki posiadasz. Nie czyściłem nigdy w Tipo, ale w bravo spryskiwacze są w masce i dysze da się zdemontować. Podpinam taki do sprężarki, ewentualnie igłę mam pod ręką i efekt murowany |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
anielka
|
Wysłany: 24-07-2010, 11:08
|
|
|
...i wszystko pięknie, ale...
heh padła mi elektryka kabel do pompki przerywa, więc chyba nie mam wyjścia jak całościowo wymienić tenże.
czy ktoś wie ile tego kabla mi potrzeba i czy (jak) da się nową wtyczkę zarobić?
meter30, w Tipciu są pod maską na panelu przed szybą. |
mój ojciec |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|