|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
silikon do szyb |
Autor |
Wiadomość |
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 21-08-2006, 12:51 silikon do szyb
|
|
|
Witam kolegów,
Właśnie pojawił się u mnie przeciek w kilku miejscach w podszybiu. Przeciek powstał bo szyba została źle uszczelniona przez fachowców i puściło uszczelnienie. Czy ktoś może doradzić jaki silikon zastosować lub coś innego (taniego i skutecznego ) do uszczelnienia szyby ?
Dzięki za informacje. |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-08-2006, 15:15
|
|
|
Idz do pierwszego lepszego sklepu z oknami i popros o bezbarwny silikon do klejenia szyb. Taki napewno się sprawdzi. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Gibson
|
Wysłany: 21-08-2006, 20:41
|
|
|
Dzięki miszko, pewnie bym tak zrobił ale myślałem że ktoś z kolegów zna z doświadczenia jakiś konkretny specyfik ... ale spoko poradzę sobie |
|
|
|
|
TiP016V;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 178 Skąd: WRC
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 21-08-2006, 22:09
|
|
|
yyy no to jedz niech poprawia... ja bym to chyba robil na zwykly klej do szyb (czarny) |
|
|
|
|
Gibson
|
Wysłany: 22-08-2006, 07:42
|
|
|
strzała Tipek, niestety szyba była wstawiana przez poprzedniego właściciela więc i po gwarancji i w ogóle bo faworkach, ale nie będę się przejmował w końcu chodzi o uszczelnienie podszybia pod maskownicą ... więc zapodam tym co mi wpadnie w rękę ... nie musi ładnie wyglądać, ważne żeby było skuteczne. |
|
|
|
|
wglogowski
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-08-2006, 09:39
|
|
|
Właśnie ja mam podobny problem. Odkleiła mi się w lewym górnym rogu przednia szyba. W miejscu przecieku wyjąłem plastikowe osłonki przy szybie wysuszyłem dobrze to miejsce suszarką do włosów i wcisnąłem tam bezbarwnego siliokonu szklarskiego upychając go początkowo patyczkiem od lodów a póżniej wcisnąłem spowrotem te plastikowe osłonki / kliny szyby. Jak narazie (odpukać) sucho i nic się nie leje Pewnie do czasu aż dalej się szyba odkleii. |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
Gibson
|
Wysłany: 28-08-2006, 12:59
|
|
|
Uszczelniłem szyby (nazwę silikonu podam jutro bo zapomniałem go zabrać do domu) ale dalej cieknie
Woda dostaje się do wnętrza spod kokpitu :
od strony kierowcy kapie tuż znad bezpieczników
od strony pasażera spływa po obudowie schowka i kapie zaraz na początku progu.
Kiedy uszczelniałem podszybie zauważyłem że jest nieszczelność przy otworze którym idą przewody spryskiwacza ale brakło mi czasu na zabawę z tym.
Mam więc pytanie : czy możliwe że tamtędy wpływa woda do wnętrza i którędy może płynąć w środku ?????
Kurcze jutro normalnie w akcie desperacji rozbiorę cały kokpit, wystawię auto na deszcz, zamknę się w środku i będę obserwował którędy się woda dostaje.
I jeszcze jedno, (fotki dołączę niebawem) zauważyłem że jakieś robactwo założyło sobie małe gniazdka (kokony) pod maską. Jeden kokon jest pusty a w drugim chyba nic się nie wylęgło. Być może że to robactwo zrobiło mi jakiś numer i spenetrowało uszczelki tak że woda się leje do środka. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 28-08-2006, 18:30
|
|
|
Zobacz TU.Rozbierz podszybie i wyczyść odpływy,bo woda przelewa się do wnętrza autka. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Gibson
|
Wysłany: 29-08-2006, 07:25
|
|
|
Dzięki Zielony ale juz sprawdzałem, odpływy są drożne |
|
|
|
|
JurnyMario
|
Wysłany: 04-09-2006, 11:33
|
|
|
a dodtknij podsufitki przy lampie podswietlenia wnetrza . u mnie sie lalo anteny zalalem silikonem i dalej sie leje wiec bede szukal dalej . mam juz jedno miejsce na oku w narozniku szyby po prawej gornj stronie .zobacze co dalej
ale z anteny czesto sie leje bo uszczelka swoje juz ma i ten klej to juz pruchno (u mnie bylo przynajmniej) |
|
|
|
|
Robert-k
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 09-09-2006, 20:54
|
|
|
Witam kup silikon w zakładzie gdzie montują szyby,wyjmij swoją szybę oczyść ją wraz z prowadnicami(benzyną ekstrakcyjną)
wklej na nowo ,pamiętaj że po wklejeniu szyby klej schnie ok 4 godzin więc w tym czasie nie kożystaj z auta.
Dodadkowo przyklej szybę taśmą do dachu auta na 24 godziny,w 2-3 miejscach.
EFEKT 1000% pozdrawiam ROBERT |
|
|
|
|
Gibson
|
Wysłany: 12-09-2006, 13:20
|
|
|
Właśnie zabrałem się za zkonserwację podwozia więc wywaliłem wszystko z środka i przy okazji dobiorę się do dachu. Zdjąłem atrapy nad drzwiami i widzę że tamtędy płynie ... teraz chyba znajdę przeciek :dance: |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|