|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Stukające dzwi . Tempra kombi . |
Autor |
Wiadomość |
Robert-k
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-09-2006, 18:56 Stukające dzwi . Tempra kombi .
|
|
|
Witam
Mam problem z tylnymi drzwiami (prawa strona ) . Podczas jazdy przez nierówności zachowują się jakby były nie domknięte . Siedząc na tylnej kanapie przy zamkniętych drzwiach , popychając górną część drzwi są one ruchome . Drzwi idealnie dochodzą do uszczelki , zamykają się lekko .
Czy wystarczy regulacja zamka w nadwoziu? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-09-2006, 20:55
|
|
|
masz nie dociągnięty zamek (znaczy 'ucho' dokręcone do nadwozia, nie w drzwiach) a ponadto jakoś skrzywione drzwi na to wygląda;
'ucho' - zaczep zamka jest o ile pamiętam z przodu na imbusach dwóch, z tyłu chyba też;
minimalne jego przestawienie w górę/dół/lewo/prawo/na ukos/obrócenie ma czasem ogromny wpływ na to czy drzwi domykają się lekko czy odbijają, czy trzba trzaskać itp;
jednakże przestawienie ucha powinno iść w parze ze sprawdzeniem czy drzwi równomiernie dochodzą, nie są skrzywione jakoś przez lata (np przez opieranie się o otwarte drzwi stojąc przy aucie ), czy uszczelki są równe i nie odkształcają gdzieś i odpychają drzwi;
jeśli z drzwiami coś nie tak - otwórz max szybę (będą ciut mniej sztywne drzwi wtedy) i potem nawet w rękach po trochu z umiarem w pewnym zakresie możesz powyginać/naprostować drzwi (którym kończynami i jak je złapać to zal od sytuacji sam dojdziesz ) a jak drzwi masz już na pewno równiutko dolegające przy zamykaniu i uszczelki też na pewno są OK (o! np polej wodą przy umiarkowanie dociśniętych drzwach i widzisz czy gdzieś nie puszcza - więc tam mniej dolega a gdzie indziej odbija uszczelka) to wtedy weź się za kręcenie uchem czy jakim tam masz zaczepem zamka (z tyłu przypominam sobie też jest to ucho...); dwa imbusy, lekko popuśćić, przestawić ciut, dokręcić, zamknąć... parę prób i trafisz, a jak miło potem..
(ja dzięki temu u siebie z przodu po 2 latach przestałem musieć trzaskać pasażerowymi drzwiami, tyle czasu zajęło nim się za to wziąłem a potem lekko popchnąć i cyk... zamknięte... jak miło) |
|
|
Robert-k
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-09-2006, 20:56
|
|
|
Wielkie dzięki , pomogła sama regulacja zamka
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|