Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
świst wiatru!
Autor Wiadomość
akwar 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 09-02-2007, 10:25   świst wiatru!

Witam wszystkich i mam pytanie.Czy ktoś rozwiązał może problem świszczących uszczelek drzwi przednich?.A może tylko ja mam taki problem.Trochę to denerwujące.Proszę o poradę.

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 09-02-2007, 10:38   Re: świst wiatru!

akwar napisał/a:
Witam wszystkich i mam pytanie.Czy ktoś rozwiązał może problem świszczących uszczelek drzwi przednich?.A może tylko ja mam taki problem.Trochę to denerwujące.Proszę o poradę.

Z tymi uszczelkami to nie taka prosta sprawa, u mnie w sedici z 91 roku nic nie szumi/świszcze, u ojca znowu w tipo 1.4 z 90r. gwizdze jak jasna cholera ale tylko od strony kierowcy, wymienilismy uszczelke, regulowalem drzwi na zawiasach i troche lepiej ale dalej denerwujaco szumi, teraz majac dwa takie same nadwozia postawione koło siebie zauwazylem ze ojca drzwi jakos sie tak jakby odksztalcily w gornej czesci nad szyba [zapewne od wieloletniego trzaskania nimi przez ojca ;) ] i chyba zabardzo nic z tym sie nie uda zrobic.

Wiec proponuje przyjzec sie tez drzwiom, moze to byc nie tylko wina uszczelki.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-02-2007, 20:58   

takie tematy były już poruszane i drzwi niestety po latach mogą się odkszałcić, jak i same uszczelki.... miej pewność że:
-uszczelki są OK i równo leżą;
-drzwi są OK, --||-- (może trzeba je poprawić na zawiasach, może zaczep/ucho od zamka by się lepiej domykały :!: , może jakoś przesunąć...)
-drzwi nie są odkształcone;
-szpary dodatkowe ;P

odkształcone drzwi - otwórz max szybę by drzwi były 'słabsze' i mocno z wyczuciem się nimi zaopiekuj... troszkę potrwa takie siłowanie, ale można w rękach nieco poprawić ich kształt i parametry świstu :D

a 'szpary dodatkowe' to np coś od nadkola - jakoś powietrze zalatuje, zawirowuje i przy okolicy zawiasów ładnie szumi, pod dołem drzwi itp itd... różne rodzaje;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu