Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[TIPO]Kilka problemów: drzwi, szyby, caraudio, elektryka...
Autor Wiadomość
gulivieri 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 02-04-2011, 11:38   [TIPO]Kilka problemów: drzwi, szyby, caraudio, elektryka...

Witam.
Jestem nowy na forum dlatego już na wstępie proszę o wyrozumiałość. Jestem od kilku dni posiadaczem Tipo 1,4 `93r b/lpg. Jest w nim sporo do zrobienia i chciałbym zaciągnąć rady, porad co w jaki sposób naprawię samemu a co na warsztacie lepiej. Otóż:
Nie podnosi się szyba kierowcy (manualna) - korbka tak jakby "strzelała" przy kręceniu. podejrzewam, że do wymiany mechanizm szyby? Kolejny problem: Nie otwierają się drzwi pasażera (przód). Podejrzewam, że to zamek. Kluczyk wchodzi, przekręca się i nic. Po zdjęciu boczka widzę, że gdy kręcę kluczyk lub otwieram od środka to mechanizm idzie, sprężynka się rozciąga i tyle. niczego nie ciągnie itp. Wymiana zamka? da się przy zamkniętych drzwiach? Czy ewentualnie wymiana samego wkładu starczy? Jeżeli chodzi o elektrykę to nie działa mi tylna wycieraczka i światło cofania. W podsufitce mam światło ale nie działa, a żarówki są ok, bo sprawdzałem. Nie ma radia tylko jakieś kabelki i kostka oraz głośników - kabelki z wtyczką są. Co byście mi polecali wstawić? Jakie wycieraczki szyby przedniej polecacie? Bo czytałem, że to droga część, a w moim tipo już są zużyte. Aha. Nie działa jeszcze spryskiwacz tylnej szyby. Jest w nim spooro do roboty ale mam czas i chęci a nie chce ze wszystkim lecieć do mechanika. Jeżeli potrzebne by były jakieś fotki etc to wstawię.

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 02-04-2011, 12:52   

gulivieri napisał/a:
nie działa mi tylna wycieraczka

być może popękały kable na łączeniu auta z klapą bagażnika - jak otworzysz klapę to po lewej u góry będzie taka guma i tam idą kable które lubią się rozrywać. Spryskiwacz to samo. No chyba że są OK to wypadało by na mechanizm wycieraczki lub manetkę ( w co wątpię )

gulivieri napisał/a:
Jakie wycieraczki szyby przedniej polecacie

Chyba wycieraczki z lanosa pasują
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 02-04-2011, 14:05   

gulivieri napisał/a:
Co byście mi polecali wstawić?
coś na co Cię stać, w zależności od tego jaką jakość chcesz osiągnąć. Byle byś nie zamontował marketowego radia, 2 głośniczków i wielkiej tuby w bagażniku, bo Ci się popali sprzęt.

Luczu napisał/a:
być może popękały kable na łączeniu auta z klapą bagażnika
pierwszy sensowny trop, bo inne usterki są raczej rzadko spotykane.

gulivieri napisał/a:
W podsufitce mam światło ale nie działa, a żarówki są ok,
a bezpiecznik sprawdziłeś?

gulivieri napisał/a:
Jakie wycieraczki szyby przedniej polecacie?
jeżeli nie masz takich oldschoolowych, w których ramiona są razem z piórami to kup jakiekolwiek, chociaż bezszkieletowe wydają się być lepsze, ale i droższe. Jeżeli musisz kupić całe ramiona to tak jak Luczu pisał - od Lanosa.

gulivieri napisał/a:
Nie działa jeszcze spryskiwacz tylnej szyby
sprawdź czy na łączeniu budy z klapą nie przerwał się wężyk, potem sprawdź pod maską przy pompce (wciśnięta w zbiornik) czy nic się nie połamało. Ewentualnie gdzieś niedaleko pompki idąc po wężu powinieneś mieć na wężyku założony zaworek zwrotny (czarny element) może on już zdechł...z tego co pamiętam jest trudny do dostania i jak na taką pierdołę dość drogi. Ewentualnie może to być wina pompki, która nie zapodaje płynu na tył (nieważne, czy wyje jak wychylisz manetkę). W tym przypadku odłącz wężyk od pompki i zobacz, czy po załączeniu pompki manetką coś z niej poleci.

gulivieri 

Wysłany: 02-04-2011, 16:21   

Cytat:
a bezpiecznik sprawdziłeś?

Podejrzewam, że szukać ich pod kolumna kierownicy? Któryś konkretny? Czy sprawdzać wszystkie?

Co do żarówek lamp przednich (długie i pozycyjne) + boczny kierunkowskaz drogie są? Będę również zmieniał akumulator, bo ten już chyba swoje przeszedł. Jakiś konkretny polecacie?

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 02-04-2011, 16:43   

gulivieri napisał/a:
światło cofania.

Czujnik w skrzyni sprawdzałeś?

gulivieri 

Wysłany: 02-04-2011, 16:50   

Cytat:
Czujnik w skrzyni sprawdzałeś?

Nie a jak tego dokonać dokładnie?

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 02-04-2011, 17:41   

gulivieri, http://forum.tempra.org/t...zujnik++skrzyni
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie

gulivieri, na wstępie wyciągnij z niego wtyczke i złącz ze sobą obydwie wsuwki. Jeżeli żarówki się zapalą to znaczy że wina jest po stronie czujnika.

yeah90 

Województwo: Mazowieckie

gulivieri napisał/a:
Co do żarówek lamp przednich (długie i pozycyjne) + boczny kierunkowskaz drogie są?

do świateł mijania i pozycyjnych są żarówki H4 (cena... różnie 20/30zł)
pozycyjne to takie małe cena ok ~1,50zł za szt.
kierunki też nie drogie ~1,50 szt.

A czemu pytasz??? Coś nie tak ze światłami?

gulivieri napisał/a:
Podejrzewam, że szukać ich pod kolumna kierownicy? Któryś konkretny? Czy sprawdzać wszystkie?

Tak ja zajrzzysz pod kiere (trochę bardziej z lewej) to zobaczysz nie osłoniętą skrzynkę a trochę głebiej za nią będzie dźwignia (czarna chyba. taka jak od otwierania maski tylko za bezpiecznikami) jak ja pociagniesz to skrzynka opadnie tak ze bedzie widac wszystkie oznaczenia itd. możesz wszystkie przejrzeć od razu nie zaszkodzi ;)
Później po prostu wciśnij skrzynke z powrotem i już.

gulivieri 

Wysłany: 02-04-2011, 18:19   

Po prostu muszę uzupełnić w lewej lampie bo widzę, że brakuje :) Dzięki za rady i czekam na kolejne. W najbliższym czasie będę w nim grzebał to dam znać co i jak. nie wiem co z zamkiem i szybą jeszcze. do drzwi bagażnika muszę zamek zmienić na pewno bo mój kluczyk o dziwo nie pasuje :P więc do bagażnika będę miał inny. a do stacyjki i drzwi drugi. Co do nagłośnienia to zwykłe radio + głośniki w kokpicie starczą na początek? jakieś zwykłe? Czy trzeba od razu do tyłu tez dawać itd?

yeah90 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 02-04-2011, 22:07   

gulivieri napisał/a:
Co do nagłośnienia to zwykłe radio + głośniki w kokpicie starczą na początek? jakieś zwykłe? Czy trzeba od razu do tyłu tez dawać itd?

NIc nie TRZEBA a jedynie można. Jeżeli nie jesteś audiofilem to radyjko i głośniczki ze śreniej półki spokojnie starczą a jeżeli zamierzasz później rozbudowywać car audio (o np wzmak tube itd) to lepiej dozbierać kaski i kupić porządne radio. Radjo zawsze można przełorzyć w razie zmiany auta czy coś więc taki wydatek to nie tylko na chwilę.
Przynajmniej ja tak uważam ;)

gulivieri napisał/a:
do drzwi bagażnika muszę zamek zmienić na pewno bo mój kluczyk o dziwo nie pasuje